Actiegroep Ongehoord breekt in bij varkenshouder

Van varkenshouders zou de ”Producentenorganisatie Varkenshouderij” (POV) melding hebben gekregen dat actiegroep Ongehoord wederom heeft ingebroken om verborgen opnames te maken. De organisatie schrijft: “Varkenshouders zijn geschrokken en teleurgesteld dat er op dergelijke wijze beelden uit de stal worden verkregen”. Ongehoord wil echter ontkennen, noch bekennen dat deze inbraken hebben plaats gevonden, ”maar wij staan achter undercoverbeelden an sich. Aangekondigde bezoeken geven namelijk altijd een ander beeld dan de werkelijkheid.”

De POV heeft daarom besloten zelf de media in te lichten over de gemaakte opnames, om zo de actiegroep voor te zijn. Zij vinden namelijk de opnames bij voorbaat al ongenuanceerd en roepen de media op om, bij eventuele publicatie door de actiegroep, een beroep te doen op de POV als varkensdeskundigen om ”de beelden te duiden”. Eveneens verstrekken zij via hun website tips aan varkenshouders om inbraken te voorkomen zoals het op slot doen van de deuren, het aanschaffen van een waakhond en buren te vragen een oogje in het zeil te houden.

Actiegroep Ongehoord brengt met enige regelmaat beelden naar buiten van onderzoeken die zij verrichten naar verschillende industrieën. Zo hebben zij in samenwerking met ”Bont voor Dieren” een onderzoek naar de nertsenfokkerijen gepubliceerd en is er in december 2017 nog een onderzoek naar leghennen naar buiten gebracht.