1986-11-07, Wageningen – poging tot bevrijden konijnen

In de nacht van 6 op 7 november 1986 zijn vijf leden van het Dierenbevrijdingsfront op heterdaad betrapt bij een poging konijnen te bevrijden uit het Centrum voor Kleine Proefdieren te Wageningen. Onderstaand bericht is afkomstig uit het tijdschrift ”Dierenbevrijding”, uitgave nummer 4, 1987.

”De dierenbevrijders waren juist met het uit de hokken halen van de konijnen begonnen, toen de Wageningse politie, gewaarschuwd door een stil alarm, binnen kwam en hen inrekende. De vijf zijn nog dezelfde dag na een verhoor vrijgelaten. Ze moeten te zijner tijd voor de politierechter verschijnen.

In het Centrum voor Kleine Proefdieren worden ratten, muizen en konijnen gefokt voor eigen gebruik. De dierenbevrijders hebben in hun verklaring gezegd dat met name de konijnen daar worden gebruikt voor toxicologische proeven en stofwisselingsproeven. Wat betreft de eerste gaat het gaat het vaak om experimenten die vergiftigingsverschijnselen over meerdere generaties moeten aantonen. Dit houdt in dat de dieren worden afgemaakt, zodra ze zich hebben voortgeplant.

Naast deze feiten hadden de bevrijders informatie die er op wees, dat de dieren in Wageningen slecht gehuisvest waren. Eén van de actievoerders verklaarde gezien te hebben dat ratten en muizen met velen in kleine ijzeren bakjes zaten, de konijnen zaten individueel in plastic bakken. In beide gevallen was geen strooisel in de bakken aanwezig, noch iets dat de dieren afleiding zou kunnen geven.

Volgens een woordvoerder van de universiteit is er niets aan de hand en gebeurt er niets dat geen daglicht kan verdragen. Hij erkende dat er ‘’proeven op het gebied van voedsel en giftigheid’’ worden gedaan. De actievoerders verklaarden dat zij zich door twee lagen gepantserd glas hadden moeten heen werken om binnen te komen. Het is de vraag waarom van een laboratorium

waar niets bijzonders gedaan wordt, zo’n vesting moet worden gemaakt.

Kortom, vragen en aanklachten te over. Helaas ging het fout. De verkeerden zullen aangeklaagd worden. De Vrienden van het DBF zullen de zaak op de voet volgen en de bevrijders waar mogelijk steunen, en houden u op de hoogte. Wij hopen óók op uw steun te mogen rekenen!”