(UK) Actievoerder veroordeelt tot 5 jaar cel

Free Sven & Natasha

Activist Sven van Hasselt is veroordeelt tot een 5-jarige celstraf voor zijn aandeel in de campagne om het beruchte proefdiercentrum ”Huntingdon Life Sciences” te sluiten. Sven (31) is woonachtig in Nederland maar werd in februari 2017 uitgeleverd aan Engeland voor de rechtszaak. Zijn partner, Natasha, is veroordeelt tot 2 jaar voorwaardelijk.

Hij is schuldig bevonden aan ‘’Conspiracy to Blackmail’’. Na zijn veroordeling is hij overgeplaatst naar de gevangenis in Winchester waar hij naar eigen zeggen een aardige celgenoot heeft. Veganistisch eten is hem toegezegd en er is een procedure gestart om overplaatsing naar Nederland te vragen. Uit de internationale dierenbevrijdingsbewegingen krijgt Sven veel steun (van o.a. zijn steungroep) en er is op meerdere plekken opgeroepen om brieven naar hem te sturen via onderstaand adres.

Sven van Hasselt A3021ED
HMP Winchester
Romsey Road
Winchester
SO22 5DF

Huntingdon Life Sciences is onderworpen geweest aan jarenlange campagnes om haar te doen dwingen de deuren te sluiten. In dit proefdiercentrum sterven dagelijks 500 dieren. De belangrijkste campagne vond plaats onder de naam ‘’SHAC’’ (Stop Huntingdon Animal Cruelty). Meermaals heeft deze groep internationaal het nieuws weten te bereiken door acties van lokale afdelingen. Verschillende overheden hebben gepoogd de activisten het zwijgen op te leggen door massale politieoperaties uit te voeren. Hierbij zijn tal van huiszoekingen geweest en tal van langdurige rechtszaken hebben plaats gevonden.