Protest tegen nieuwe stal van ‘Varkensbaron Straathof’

Protest tegen bouw nieuwe varkensstal
Bron foto: Burning Souls

Voorafgaand aan een raadsvergadering in de gemeente Buren vond er een wake plaats voor de omgekomen varkens die werden gehouden in de stal ‘Knorhof’, getroffen door een flinke brand in juli 2017 waarbij circa 20.000 varkens het leven hebben gelaten. Het protest werd gevoerd door actiegroep ‘Animal Rights’ en ‘Burning Souls’. In totaal kwamen er rond de 200 deelnemers op af die leuzen scandeerden als ‘’nooit meer Knorhof!’’.

De vergadering vond plaats omdat Adriaan Straathof op de locatie van de oude stal in Erichem een nieuwe megastal wil laten bouwen. Straathof is een berucht figuur in de dierindustrie. In Nederland en Hongarije is deze man eigenaar van circa 20 megastallen. Tot voor kort waren deze stallen ook te vinden in Duitsland maar in 2016 is het hem verboden om in dat land zijn beroep uit te oefenen. Ook in Nederland liggen zijn praktijken onder vuur wegens vermeende schendingen van het dierenwelzijn, milieu en het algemene concept van de megastal.

Robert Molenaar van Animal Rights: “Het is een feit dat megastallen voor grote maatschappelijke problemen zorgen. Niet alleen in de gemeente Buren maar door het hele land. De dieren worden onder erbarmelijke omstandigheden gehouden, omwonende zitten letterlijk in de stank en zo’n megastal is een zware aanslag op het milieu. Politici kijken de andere kant op en lijken slechts de belangen van varkensboeren zoals Straathof te dienen.”

De raadsvergadering wilde zich niet uitspreken over de situatie omdat er nog geen officiële vergunningsaanvraag ligt voor een wederopbouw. De Partij voor de Dieren en D66 hadden moties ingediend maar deze zijn op het moment verworpen door de raad. Zodra de vergunningsaanvraag er ligt zal de situatie opnieuw worden bekeken.