1989-07-25, Steeg, zwijnen los gelaten

Onderstaand artikel is verschenen in ”Dierenbevrijding” (kwartaalblad nummer 1, 1989). Een uitgave van de steungroep van het DierenBevrijdingsFront.

In de nacht van 24 juli hebben leden van het DierenBevrijdingsFront enige tientallen wilde zwijnen bevrijdt die gevangen werden gehouden op een schietterein op landgoed Middachten in de Steeg (bij Arnhem).

Onlangs is de beruchte Vierhouter jachtcombinatie neergestreken op Middachten. Deze jachtcombinatie heeft op schandelijke wijze de jacht uitgeoefend in het Vierhouterbosch in de gemeente Nunspeet. Het hier gevoerde jachtbeleid was er louter op gericht een zo groot en zo leuk mogelijk afschot te verkrijgen. Op kunstmatige wijze (door bijvoedering en straffe bejaging van natuurlijke vijanden) werd de zwijnenstand op zeer hoog niveau gebracht. Dit met alle gevolgen voor de vegetatie; het bos werd gewoon uitgewoond!! In het najaar werden er grootschalige drijfjachten georganiseerd, waarbij de zwijnen door een batterij schutterende schutters werden gejaagd. Aan deze drijfjachten namen o.a. deel:

– De gebroeders PON (VW/Porsche importeurs en vee-embryo handelaren te Leusden)
– Erik Swinkels (kampioen kleiduifschutter te Best)
– Martin Schröder (Martinair)
– Rien Poortvliet (kunstschutter)
– Oosterbaan (ex directeur jagersvereniging)
– van Zijl (Opel-dealer)
– van Seerden (automaterialengroothandel te Eindhoven)

Vorig jaar is hen de jacht in het Vierhouterbosch opgezegd. (Het is nu staatsbosbeheer eigendom). Echter nu heeft deze combinatie het jachtrecht weten te verwerven op het landgoed Middachten. Men heeft o.a. een nieuw wildraster geplaatst en er is een wildweide met schiethut aangelegd, dit alles ten dienste van hun bloedsport.

Omdat het DBF er stellig van overtuigd is dat het jachtbeleid hier geen steek beter zal zijn, is het DBF nu tot actie overgegaan. Namelijk op 1 augustus gaat de jacht op zwijnen open en zullen de jagers trachten met name zoveel mogelijk biggen te schieten, teneinde zich in de toekomst van zoveel mogelijk afschotvergunningen verzekerd te weten.

Om hier een stokje voor te steken hebben de DBF-ers de wildschietkansel omgezaagd en het hekwerk vernield over circa 100 meter om de zwijnen te kunnen laten ontsnappen. Dit is gebeurd aan de noordelijke zijde zodat de dieren een goed heenkomen kunnen vinden naar de bossen van Natuurmonumenten (dit met het oog op o.a. de verkeersveiligheid)

Tijdens de actie konden zwijnen nauwelijks hun geduld bewaren. Tussen het gezaag en gehak was duidelijk hun geknor en gewroet te horen. Ze hebben zeker de weg naar de vrijheid weten te vinden!!