2000-2009

Actievoerders bevrijden 15 kippen uit een legbatterij

Acties uitgevoerd door het Dieren Bevrijdings Front en verwante organisaties/groeperingen. Deze lijst is een weergave van de bekende acties en hierbij zijn openbare bronnen, evenals anonieme bronnen geraadpleegd. Er kan geen zekerheid worden gegeven over de volledige correctheid van de informatie. Het is niet bekend hoeveel acties er zijn uitgevoerd die niet in deze lijst zijn opgenomen.2000


2000-**-** (Herveld)
Bont, sabotage bij nertsenfokker, actiegroep onbekend
– Ergens in het jaar 2000 besloten actievoerders een nertsenhouder in Herveld terug te pakken voor het feit dat in het bedrijf dieren worden gebruikt om winst te maken. Bij het nieuwbouwhuis werd sabotage verricht.

2000-01-09 (Asten)
Intensieve houderij, brandstichting bij slachthuis Van Kemenade, DBF
– Op de zondagochtend van 9 januari hebben actievoerders brand proberen te stichten in het slachthuis van Van Kemenade te Asten. De brand heeft enkel wat rookschade en vernielde verwarmingsgeisers opgeleverd. Via een ontluchtingskoker op het dak is er benzine naar binnen gegoten. De actie is opgedragen aan Arild Eriksen en Aaron Rudra, twee actievoerders die vast zitten voor brandstichting in Noorwegen.

2000-01-14 (Joure)
Intensieve houderij, (nep)bom bij Mc Donalds, R. DBF
– Het ”Radicale Dieren Bevrijdings Front” heeft een nepbom bij de Mc Donalds in Joure geplaatst om een statement te maken tegen Mc Donalds. Vrijdagavond om kwart over 10 werd het pakketje gevonden en de politie heeft het laten onderzoeken. Bij de Leeuwarder Courant werd de actie opgeeist.

2000-01-27 (Joure)
Intensieve houderij, bedreiging bij Mc Donalds, DBF
– met ondertekening van het ”ALF” (Dieren Bevrijdings Front) werd er bij de Leeuwarder Courant een brief bezorgd waarin verd vermeld dat een dezer dagen een ”brief met onbekende inhoud” aan Mc Donalds in Joure zou worden bezorgd. Als reactie zegt Mc Donalds dat ze het restaurant extra zullen bewaken.

2000-01-27/28 (Meerdere steden)
Verschillende doelen, bommelding, DBF
– Over een periode van twee dagen zijn er op verschillende plaatsen bommeldingen gedaan welke van dezelfde persoon afkomstig lijken te zijn. Het betreft hier twee Mc Donalds filialen in Waalwijk en Oosterhout (beide zijn ontruimd), een Kijkshop filiaal in Breda (de winkel werd snel gesloten) en een meubelzaak in Dongen welke te horen kreeg dat er een bom op de parkeerplaats zou zijn. De parkeerplaats werd onderzocht en het winkelend publiek moest tijdelijk in de winkel blijven. Bij alle meldingen werd dit gedaan door een Engels sprekende man, via de telefoon.

2000-02-10 (Heino)
Intensieve houderij, brandstichting bij Slotman en V/d Vecht, DBF
– Het Dieren Bevrijdngs Front eist de verantwoordelijkheid op voor de brandstichting bij een veetransportbedrijf in Heino. Drie wagens branden volledig uit terwijl vier anderen aanzienlijke schade oplopen. De actievoerders hebben eerder hun actie moeten uitstellen omdat er nog dieren aanwezig waren. Ze dragen de actie op aan Aaron Rudra en Arild Eriksen. Beide zitten in Noorwegen vast voor brandstichting bij een vleeshandel.

2000-02-24 (Deventer)
Intensieve houderij, bedreigingen bij verschillende bedrijven, actiegroep onbekend
– Drie veeboeren hebben dreigbieven ontvangen waarin melding word gemaakt van actievoerders welke hebben geconstateerd dat de huisvesting van kalveren behoorlijk te wensen over laat en dat de brandstichting bij een veetransportbedrijf eerder deze maand nog maar het begin was.

2000-02-28 (Putten)
Bont, bevrijding bij nertsenfarm, DBF
– In de nacht van 27 op 28 februari 2000 hebben actievoerders een deel van de omheining uitgegraven en verwijderd bij een nertsenfarm aan de Halvinkerhuizerweg in Putten. Ook de poort is open gezet en er zijn leuzen gespoten. Vervolgens zijn er zo’n 2000/3000 nertsen bevrijd, circa 94% van de kooien zijn open gezet. De fokgegevens zijn meegenomen en gereedschap is ontvreemd of vernietigd.

2000-03-03 (Barchem)
Bont, bevrijding bij nertsenfarm Hissink, DBF
– In de nacht van 2 op 3 maart vonden DBF activisten het ”een mooie nacht om onze vriend Hissink in Barchem op te zoeken”. Ook hier zijn 2000 a 3000 nertsen bevrijd nadat een deel van de schutting is verwijderd.

2000-03-25 (Leeuwarden)
Intensieve houderij, bommelding bij Mc Donalds, R.DBF
– De regionale Omrop Fryslân heeft een brief met een bommelding ontvangen. Hierin werd vermeld dat er een bom zou ontploffen bij de Mc Donalds vestiging in Leeuwarden. De actie werd opgeeist door het Radicaal Dieren Bevrijdings Front.

2000-05-07 (Den Oever)
Intensieve houderij, brandstichting bij visgroothandel Kaan, DBF
– Vier vrachtwagens van visgroothandel Kaan zijn vernietigd door brandstichting. De schade loopt in de tonnen. Het DierenBevrijdingsFront claimt na een maand de actie. De actievoerders zouden al eerder gepoogd hebben de actie te claimen via de reguliere media maar deze zouden het niet hebben opgepakt.

2000-06-** (Groningen)
Bont, bommelding bij van Heusden, DBF
– Het Nieuwsblad van het Noorden heeft van het DierenBevrijdingsFront (ondertekend met ”ALF”) een brief mogen ontvangen waarin een bommelding werd gedaan inzake een winkel welke bont zou verkopen. De winkel betreft van Heusden. Vorig jaar zijn al viermaal zijn ruiten ingegooid en de tekst in de met knipletters samengestelde brief laat weinig onduidelijkheden over; ”Bont = Moord! Bom voor van Heusden! ALF”

2000-06-11 (Wormerveer)
Intensieve houderij, brandstichting bij voederproducent Meneba, actiegroep onbekend
– Bij voederproducent Meneba zijn twee trucks in vlammen op gegaan. Een derde raakte beschadigd. Meneba maakt onder andere veevoer. Hoewel het niet zeker is dat deze actie is uitgevoerd door dierenactivisten, wijzen de signalen daar wel naar.

2000-06-18 (Ermelo)
Intensieve houderij, brandstichting bij Brinky Poultry Trading, DBF
– Voor de tweede keer in een jaar tijd hebben actievoerders een bezoek gebracht aan dit bedrijf. Een van de vrachtwagens van het bedrijf is uitgebrand en een andere raakte beschadigd. Ook het bedrijf zou licht beschadigd zijn geraakt door de brand. Het DierenBevrijdingsFront heeft de actie midels een door knipletters samen gestelde brief geclaimd.

2000-08-06 (Barchem)
Intensieve houderij, brandstichting bij Hissink Farm, DBF
– Twee schuren bij nertsenfarm Hissink worden in brand gestoken en beide brandden tot de grond toe af. Tijdens een vooronderzoek hadden de actievoerders gezien dat deze schuren veel machines bevatten waarmee nertsen konden worden gedood en worden gevild. Ook stond hier de kast welke de beveiliging (stroomdraden) van de boerderij bevatte. De actie is geclaimd door het Tony Humphries Commando van het DierenBevrijdingsFront.

2000-08-07 (Barchem)
Intensieve houderij, bevrijding bij Hissink Farm, DBF
– Nadat twee schuren zijn afgebrand besloten de actievoerders van het Tony Humphries Commando vanuit het DierenBevrijdingsFront nog geen 24 uur later weer terug te komen. Het beveiligingssysteem was nu inactief en de activisten konden vrij hun gang gaan. Een deel van het hek werd vernield en circa 1000 nertsen konden hierdoor ervan door gaan, wat ervoor heeft gezorgd dat de volledige fok overhoop ligt.

2000-08-14 (Nootdorp)
Intensieve houderij, bevrijding bij de Hollander, DBF
– Bij nertsenfarm de Hollander in Nootdorp werden 2500 nertsen losgelaten nadat activisten de omheining en hokken hadden vernield. Voor de tweede keer op anderhalf jaar tijd kreeg de fokkerij nachtelijk bezoek.

2000-08-15 (Den Haag)
Circus, sabotage bij circus Knie, actiegroep onbekend
– Actievoerders hebben hun onvrede geuit over het gebruiken van dieren in circussen door de wagens van circus Knie in Den Haag, op het Malieveld, te bekladden.

2000-09-17 (Rotterdam)
Intensieve houderij, brandstichting bij Randstad Vleesgroothandel, DBF
– Het DierenBevrijdingsFront heeft brand gesticht bij Randstad Vleesgroothandel in Rotterdam. Drie bestelbusjes evenals drie containers werden rond 04:20 door de brand verwoest waar de zijmuur van het bedrijf lichte schade opliep. De actievoerders zijn het terrein opgekomen door een gat in het hek te knippen.

2000-11-01 (Vredepeel)
Intensieve houderij, bevrijding bij nertsenfarm, actiegroep onbekend
– Honderden nertsen zijn los gelaten door onbekenden toen in de nacht van dinsdag 31 oktober op woensdag 01 november de kooien werden open gezet bij een pelsdierhouderij in Vredepeel.

2000-11-29 (Nootdorp)
intensieve houderij, bevrijding bij de Hollander, actiegroep onbekend
– Enkele honderden nertsen zouden zijn bevrijd bij nertsenfarm de Hollander door actievoerders. De farm sluit haar deuren.

2000-12-10 (Roosendaal)
Intensieve houderij, brandstichting bij van der Horst, DBF
– Een transportwagen van vleesbedrijf van der Horst is uitgebrand waar een tweede beschadigd raakte door een brand gesticht door actievoerders van het DierenBevrijdingsFront. De actie, waarbij het terrein is betreden door een gat in het hek te knippen, word opgedragen aan de twee Nederlanders die op dat moment vast zaten in Denemarken voor nertsenbevrijding. De vrachtwagens waren overgoten met benzine en verbonden door een lap stof alvorens deze werden aangestoken.


2001


2001-01-01 (Rijswijk)
Dierproeven, poging tot bevrijding bij BPRC, ARM
– Actievoerders van de Animal Rights Militia hebben getracht apen te bevrijden bij het BPRC (Biomedical Primate Research Centre). Toen de actievoerders het linkerdeel hadden onderzocht (waarbij leuzen zijn gespoten) kwamen ze enkele bewakers met een hond tegen. Hierna is de actie afgeblazen en hebben de activisten een veilig heenkomen gezocht.

2001-01-16 (Rijswijk)
Dierproeven, bezettings bij TNO, DBF
– Het toegangshek en de deur van het TNO zijn vernield waarna er een bezetting heeft plaats gevonden. De RID (Regionale Inlichtingendienst) zegt dat de activisten deel uitmaken van het DierenBevrijdingsFront.

2001-02-** (Zwolle)
Bestrijding, bevrijding van muskusrat, actiegroep onbekend
– Ongeveer 10 muskusrat-kooien zijn vernietigd. In 1 van de kooien werd een jonge muskusrat aangetroffen welke weer is vrij gelaten.

2001-02-04 (Ven-Zelderheide)
Intensieve houderij, sabotage bij nertsenfarm, DBF
– Actievoerders van het Duitse DierenBevrijdingsFront, het TierBefreiungsFront, hebben bij een nertsenfokkerij circa 600 nieuwe kooien vernietigd. Om bij de kooien te komen hebben de actievoerders het alarmsysteem omzeild.

2001-03-** (Vlist en Ouderkerk)
Bestrijding, sabotage van muskusrat kooien, actiegroep onbekend
– Uit de polders van de gemeenten Vlist en Ouderkerk zijn circa 100 klemmen verwijderd welke bedoeld waren om muskusratten mee te vangen. Daarnaast zijn ook nog eens een groot aantal kooien en klemmen vernietigd.

2001-03-25 (Boxtel)
Intensieve houderij, brandstichting bij Dumeco, DBF
– Het DierenBevrijdingsFront heeft brand gesticht bij Dumeco. Door de brand zijn de snijhal en expeditie plat gelegd en is het slachthuis, dat voor 1/3de is afgebrand, voor zeker een half jaar gesloten. Daarnaast zijn er tientallen miljoenen guldens schade. De actievoerders geven aan: ”Op deze manier dwingen we de vleesindustrie te stoppen met z’n misdadige praktijken”.

2001-06-17 (Son en Breugel)
Intensieve houderij, brandstichting bij Ballering BV, DBF
– Twee trucks, gestald bij slachterij Ballering op industrieterrein Ekkersrijt, zijn afgebrand door een actie van het DierenBevrijdingsFront. De twee (nieuwe) trucks waren vol geladen met varkensvlees. In de claimbrief omschreef het DBF dat het doel was om de volledige slagerij, waar wekelijks 4000 varkens worden geslacht, in de as te leggen.

2001-07-14 (Neer)
Intensieve houderij, bevrijding bij van Schaijk fokkerij, actiegroep onbekend
– Tweeduizend nertsen hebben een kans op vrijheid gekregen nadat onbekenden de kooien hebben geopend. De dader(s) lijkt te zijn gestoord toen om 01:00 een veevoeder-wagen arriveerde. De eigenaar werd gewaarschuwd en via een van kracht zijnde ”rampenplan” (waarbij nertsenhouders elkaar waarschuwen als er een bevrijding heeft plaats gevonden) kwamen al snel 25 mensen helpen om zoveel mogelijk nertsen te vangen. Een fiets is achter gebleven, vermoedelijk van de dader/een van de daders.

2001-07-24 (Nijmegen)
Vermaak, sabotage bij het Groot Russisch Staatscircus, actiegroep onbekend
– Onbekenden hebben tientallen circusborden voorzien van de tekst ”Afgelast wegens Dierenleed”. De schade zou circa 13.000 gulden zijn.

2001-07-31 (Ommen)
Bestrijding, sabotage van muskusrat-vangkooien, actiegroep onbekend
– Door toedoen van actievoerders hebben muskusrat-vangers in de buurt van Ommen na 31 juli tien kooien minder om te gebruiken.

2001-08-06 (Amsterdam)
Bont, sabotage bij de Bontcouture, actiegroep onbekend
– Actievoerders hebben het uithangbord van de Bontcouture, gelegen aan de Heiligeweg in Amsterdam, vernield uit protest tegen het gebruik van bont.

2001-08-08 (Amsterdam)
Bont, sabotage bij de Bontcouture, actiegroep onbekend
– Wederom hebben activisten toegeslagen bij de Bontcouture aan de Heiligeweg waar (wederom) het uithangbord werd vernietigd.

2001-08-12 (Amsterdam)
Bont, sabotage bij Alcon en Petter, DBF
– Panden aan de Rechtboomsloot en Nieuwezijds Voorburgwal (Alcon) zagen hun ruiten ingegooid en de sloten dicht gelijmd uit protest tegen het gebruik van bont. Op het adres aan de Rechtboomsloot lijkt ”Petter” te zijn gevestigd maar het telefoonnummer is hetzelfde als dat van Alcon, waarmee kan worden aangenomen dat de twee banden met elkaar hebben.

2001-08-17 (Amsterdam)
Bont, sabotage bij Alcon, actiegroep onbekend
– Kreeg Alcon het eerder deze maand ook al te verduren, nu zagen ze de sloten wederom dicht gelijmd. Ook werd de leus ”Bont is Moord!” gespoten.

2001-08-18 (Amsterdam)
Bont, sabotage bij Edgar Vos, actiegroep onbekend
– Actievoerders hebben de ruiten van Edgar Vos ingegooid uit protest tegen het gebruik van bont door deze mode ontwerper. De activisten gebruikten de toepasselijke zin; ”kom in actie, draag je eigen steentje bij!”.

2001-08-18 (Amsterdam)
Bont, sabotage bij Alcon, actiegroep onbekend
– Net zoals een avond eerder werd er ook vandaag weer actie gevoerd tegen Alcon. De sloten werden dicht gelijmd en de leus ”Bont is moord!” werd op de gevel achter gelaten.

2001-08-20 (Amsterdam)
Bont, sabotage bij Petter, DBF
– Het DierenBevrijdingsFront heeft een bezoekje gebracht aan Petter. Aldaar werden de ruiten ingegooid uit protest tegen het gebruik van bont. De afgelopen weken heeft het DBF een aantal prikacties uitgevoerd onder het motto: ”Bont = Moord. Het is oorlog!”

2001-08-20 (Amsterdam) de tabel spreekt van 21 augustus??
Bont, sabotage bij Alcon, actiegroep onbekend
– Wederom kwamen er actievoerders langs bij Rechtboomsloot 53, het bedrijf dat hetzelfde telefoonnummer heeft als Alcon en waar Petter lijkt te zitten. De ruiten zijn ingegooid.

2001-08-23 (Valkenswaard)
Intensieve houderij, bevrijding bij van Schaijk fokkerij, actiegroep onbekend
– In totaal zijn er deze nacht 16.800 nertsen los gelaten van de fokkerij aan de Maastrichterweg 114 in een poging de dieren een kans op vrijheid te geven. Door delen van de omheining te vernietigen ontstonden gaten van meters breedte waardoor de nertsen de fokkerij konden verlaten. Enkele duizenden nertsen zijn definitief ontsnapt.

2001-09-** (Groningen)
Vermaak, sabotage bij Groot Ruusisch Staatscircus, actiegroep onbekend
– Net als in Nijmegen werden ook in Groningen aantallen aankondigingsposters/borden voorzien van de tekst ”Afgelast wegens Dierenleed”.

2001-09-10 (Amsterdam)
Bont, sabotage bij Frans Molenaar, DBF
– Actievoerders van het DierenBevrijdingsFront hebben onder de titel ”Grote bek Frans Molenaar afgestraft” de ruiten ingegooid bij het kantoor van Frans Molenaar aan de Oranje Nassaulaan. Dit nadat mode ontwerper Frans Molenaar (die toch al vrij veel bont gebruikt) zich nogal positief over bont had uitgesproken en zich negatief uitliet over actievoerders.

2001-09-10 (Amsterdam)
Bont, sabotage bij Pauw, actiegroep onbekend
– Bij het kantoor van modezaak Pauw, gelegen aan het Europaplein, is de leus ”Bont is Moord” achter gelaten.

2001-10-15 (Rijswijk)
Dierproeven, bommelding bij het BPRC, actiegroep onbekend
– Nadat eerder op de dag al actievoerders zich hadden vastgetekend aan het toegangshek (en medewerkers met uren vertraging pas aan het werk konden) van het BPRC in Rijswijk vind er ook een bommelding plaats. Het bedrijf moet in het geheel worden ontruimd maar de apen blijven achter. Er worden geen explosieven aangetroffen waarna het werk weer kan worden hervat. De dag zal worden beeindigd met wederom een actie, ditmaal vreedzaam/legaal door een 15 tal vrijwilligers van actiegroep ”Burger-Initiatief”.

2001-11-** (Assel)
Vermaak, sabotage van jachtobject, actiegroep onbekend
– Dierenactivisten hebben een hoogzit omver getrokken om de jacht te saboteren.

2001-11-09 (Boskoop)
Dierproeven, sabotage bij woning medewerker BPRC, actiegroep onbekend
– bij het huis van A. Thomas aan de Boomstraat 10 in Boskoop zijn de ruiten ingegooid door het gooien van stenen. Tevens werd het huis beklad met rode verf.

2001-11-15 (Rotterdam)
Dierproeven, bevrijding bij Erasmus Universiteit, DBF
– Op klaarlichte dag heeft het DierenBevrijdingsFront ingebroken bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hierbij zijn 9 muizen en twee ratten bevrijd. Ook werden er foto’s genomen van ”afgedankte dieren”.

2001-12-18 (Den Haag)
Vermaak, Groot Russisch Staatscircus, DBF
– Op een nacht tijd zijn er 11 borden voor het Groot Russisch Staatscircus vernield en beklad met de tekst ”DIERENLEED”. Bij een truck werden de banden lekgestoken, ”ALF” werd op de deur van een trailer gespoten en een slot werd dicht gelijmd.


2002


2002-**-** (Boelenslaan)
Intensieve houderij, actie bij nertsenfokkerij van Groen BV, actiegroep onbekend
– De DierenBevrijdingsFront Supporters Groep heeft een anonieme e-mail ontvangen waarin werd gesteld dat er een actie heeft plaats gevonden bij de nertsenfokkerij aan de Roeden 10 in Boelenslaan. Echter is er onbekend gebleven wat er exact is gebeurd en wanneer.

2002-01-09 (Voorburg)
Dierproeven, sabotage bij huis van medewerker van het BPRC, BB
– Actiegroep ”Boze Burgers” heeft de voordeur van Dhr. J. Heeney dichtgelijmd en het grote raam van de woonkamer ingegooid. Dhr. Heeney is hoofd Virologie bij het BPRC. De actievoerders roepen op te stoppen met de werkzaamheden voor het BPRC omdat anders de acties door zullen gaan.

2002-02-09 (Amsterdam)
Intensieve houderij, sabotage bij Mc Donalds, actiegroep onbekend
– Tijdens een protest van circa 250 activisten door de binnenstad van Amsterdam vanuit de Animal Rights Gathering heeft een actievoerder de ruit van de Mc Donalds ingegooid. Hierna heeft de ME charges uitgevoerd.

2002-02-11 (Amsterdam)
Bont, sabotage bij Frans Molenaar, DBF
– Het DierenBevrijdingsFront heeft drie sloten van de voordeur aan de Oranje Nassaulaan 13 dicht gelijmd. Tevens is een raam ingegooid en is een ander raam beschadigd.

2002-02-22 (Zeist)
Intensieve houderij, bevrijding bij Jan Grift & Zn., DBF
– Aan de Bunzinglaan 13 moeten ze vreemd hebben opgekeken toen er honderden nertsen bleken te zijn vrij gelaten uit hun kooien door activisten van het DierenBevrijdingsFront. De dierenbevrijders verklaren dat elke stap van bevrijding een stap in de goede richting is.

2002-03-15 (Amsterdam)
Bont, sabotage bij Frans Molenaar, DBF
– Frans Molenaar heeft het niet meezitten, vooral sinds zijn uitspraken over bont/activisten. Wederom heeft het DierenBevrijdingsFront een bezoekje gebracht. De banden van zijn auto zijn lek gestoken en leuzen zijn aangebracht met glasets.

2002-03-15 (Amsterdam)
Bont, sabotage bij Jonas Rabbie, DBF
– De banden van de auto van Jonas Rabbie worden lek gestoken en leuzen worden aangebracht met glasets. Jonas Rabbie is de eigenaar van de bontcouture aan de Heiligeweg. De zaak is mogelijk gesloten door toedoen van activisten.

2002-03-30 (Overloon)
Bont, sabotage bij nertsenfarm, DBF
– Bij de fokkerij aan de Hazelbroek werden 1200 vossenkooien vernield. Tevens zijn ook de fokgegevens verwijderd. In totaal komt de schade neer op €137.000; een stevig bedrag gezien de fokker niet verzekerd is.

2002-04-05 (Utrecht)
Dierproeven, sabotage bij medewerker van het BPRC, actiegroep onbekend
– Bij BPRC medewerker Bert ‘t Hart werd het slot van zijn huis dicht gelijmd en een van de autobanden werd kapot gesneden. De eis van de actievoerders werd duidelijk gemaakt middels een gespoten leus op de voorgevel; ”STOP MET JE WERK”.

2002-04-06 (Lunteren)
Bont, poging tot bevrijding bij Boogert-Rijdijk, DBF
– Doordat de waakhonden zich hebben laten horen zijn actievoerders er niet in geslaagd om de nertsen van een pelsdierhouderij in Lunteren aan het Oude Woudsepad te bevrijden. Wel zijn de fokgegevens verwijderd wat een aanzienlijke schade opleverd.

2002-04-18 (Leiderdorp)
Dierproeven, sabotage bij medewerker van het BPRC, DBF
– Het DierenBevrijdingsFront heeft het gemunt op de medewerkers van het BPRC. De supportersgroep van het DBF ontving een persverklaring van het DBF waarin werd gesteld dat het huis en de ”dure sportwagen” van ”BPRC tuig” Margreet Jonker zou zijn ”getrashed”.

2002-05-28 (Rijswijk)
Dierproeven, sabotage bij het BPRC, DBF
– Actievoerders van het DierenBevrijdingsFront hebben op een sluikse wijze getracht het telefoonverkeer van het BPRC plat te leggen. Er zijn twee telefoonkabels door geknipt. Op de locatie werden met stenen de letters DBF achter gelaten.

2002-06-13 (Rotterdam)
Dierproeven, sabotage bij Marsh, actiegroep onbekend
– In het kader van de campagne tegen Huntingdon Life Sciences hebben actievoerders een stinkbom bij Marsh (doet zaken met het proefdiercentrum HLS, waar dagelijks 500 dieren sterven) naar binnen gewerpt onder de noemder; ”Marsh Stinkt!”.

2002-06-26 (Meerdere steden)
Dierproeven, sabotage bij ABN AMRO, actiegroep onbekend
– Omdat ABN AMRO de bankzaken voor het BPRC regelt hebben activisten een grootschalige aanval geopend. In Leiden is bij het filiaal aan de Breestraat de pinautomaat met lijm bewerkt en het webadres van de campagne tegen het BPRC gespoten. In Utrecht zijn bij alle filialen, naast het feit dat er leuzen zijn gespoten, de pinautomaten met purschuim en lijm bewerkt. Ook in Amsterdam, Arnhem en Den Haag hebben enkele filialen van ABN AMRO bezoek gekregen van activisten. Bij het filiaal aan de stadsring in Amersfoort is een stinkbom naar binnen gegooid, zijn er leuzen gespoten en zijn pinautomaten onbruik gemaakt. De volgende dag was het filiaal nog gesloten voor onderzoek door de recherche. In Groningen is de pinautomaat aan de Vismarkt dichtgelijmd en in Nijmegen zijn 4 (even niet alle filialen erbij geplaatst die in de tabel staan) filialen met purschuim en lijm bewerkt. Een ruit werd vernield en er werden leuzen gespoten.

2002-06-28 (Emst)
Intensieve houderij, bevrijding bij Oranje-Ei Farm, DBF
– Actievoerders hebben 23 kippen bevrijd uit de boerderij aan de Oranjeweg. De eigenaar zegt dat er geen kippen worden gemist omdat ze de kippen niet elke week tellen. Wel is de leus ”Kippen hebben ook recht op leven” aangetroffen op een van de muren van het bedrijf. De actievoerders verklaren dat dit een aanval op de gehele bio-industrie is.

2002-07-** (Deventer)
Intensieve houderij, bedreiging bij melkveehouders, DBF
– Actievoerders hebben brieven verstuurd naar melkveehouders met daarin een gedicht dat de boeren duidelijk moet maken dat de actievoerders binnenkort misschien wel langs komen en de boeren maar goed op hun zaak moeten letten.

2002-08-06 (Amsterdam)
Vermaak, Circus Renz, DAVID
– Directe Actie Voor Ieder Dier! heeft zich laten horen in Amsterdam. In totaal zijn 41 reclameborden vernield of verdwenen en is op verschillende plekken ”Circus Renz Oprotten” gespoten met verf. De activisten willen een signaal afgeven dat dieren niet in het circus horen.

2002-07-27 (Venhorst)
Intensieve houderij, bevrijding bij nertsenfarm, DBF
– Bij de nertsenfokkerij aan de Vale Peelweg hebben activisten circa 9000 nertsen bevrijd uit de kooien. Daarnaast hebben zij vernielingen aangericht aan onder andere de machines.

2002-07-29 (Beekbergen)
Intensieve houderij, sabotage bij onderzoeksinstituut Spelderholt, actiegroep onbekend
– Het DierenBevrijdingsFront heeft ingebroken bij het onderzoeksinstituut gelegen in Beekbergen alwaar de nertsenkooien werden vernield en de fokgegevens worden gestolen.

2002-08-** (Amersfoort)
Vermaak, sabotage bij het Groot Russisch Staatscircus, actiegroep onbekend
– Uit protest tegen het gebruik van dieren in het circus zijn massaal de borden van het Groot Russisch Staatscircus overgeplakt, vernield of beklad.

2002-08** (Enschede)
Vermaak, sabotage bij het Groot Russisch Staatscircus, actiegroep onbekend
– Veel borden van het Groot Russisch Staatscircus hebben een ”make-over” gekregen of zijn vernield.

2002-08-** (Utrecht)
Vermaak, sabotage bij het Groot Russisch Staatscircus, actiegroep onbekend
– Net als in andere steden waar het Groot Russisch Staatscircus deze maand haar tenten heeft opgeslagen zijn er ook in Utrecht tal van borden vernield, beklad of overgeplakt.

2002-08-** (Zwolle)
Vermaak, sabotage bij het Groot Russisch Staatscircus, actiegroep onbekend
– Alsof dat nog niet genoeg was heeft Zwolle ook te maken gekregen met acties van actievoerders. Ook hier kregen de reclameborden voor het circus het zwaar te verduren.

2002-08-02 (Maastricht)
Dierproeven, sabotage bij ABN AMRO, actiegroep onbekend
– Bij een filiaal van ABN AMRO in Maastricht hebben activisten leuzen gespoten tegen dierenleed. ABN AMRO regelt bankzaken voor Europa’s grootste primaten proefdiercentrum; het BPRC.

2002-08-04 (Groningen)
Vermaak, sabotage bij het Groot Russisch Staatscircus, DBF
– Activisten hebben naar eigen zeggen honderden reclameborden van het circus vernield. Hiermee hebben zij het circus economisch een behoorlijke klap toegebracht.

2002-08-30 (Amsterdam)
Multinationals, sabotage bij verschillende bedrijven, GroenFront!
– Middels een flink aantal verfbommen heeft GroenFront! een tiental multinationals ”groengewassen”. Zo werden naast HEMA, Merx, H&M ook Mc Donalds en ABN AMRO beklad. ABN AMRO onderhoud nog steeds banden met het BPRC.

2002-09-** (Utrecht)
Vermaakt, sabotage bij het Groot Russisch Staatscircus, actiegroep onbekend
– Tot tweemaal toe worden de circusborden van het Groot Russisch Staatscircus verwijderd en/of vernield.

2002-09-05 (Utrecht)
Dierproeven, sabotage bij Bert ‘t Hart, DBF
– Het DierenBevrijdingsFront claimt de verantwoordelijkheid voor het ingooien van enkele ruiten van de woning van Bert ‘t Hart. De actievoerders geven in hun claim-brief aan dat de medewerkers van het BPRC, waar dhr. ‘t Hart werkt, geen dag of nacht rust meer zullen kennen.

2002-09-11 (Goor)
Intensieve houderij, brandstichting bij Nijland BV, actiegroep onbekend
– Bij het pluimveebedrijf Nijland BV aan de Wheeweg 57 is een vrachtwagen met aanhanger volledig uitgebrand na brandstichting door actievoerders.

2002-09-14 (Harfsen)
Intensieve houderij, bevrijding bij Broijl VOF, DBF
– Het DierenBevrijdingsFront heeft 900 nertsen bevrijd bij de fokkerij aan de Harfsensesteeg 11a. Tevens hebben de actievoerders alle fokgegevens verwijderd waardoor de fokker zijn fok-systeem kwijt is en opnieuw dient te beginnen.

2002-09-17 (Bunschoten)
Intensieve houderij, bevrijdings bij Bosch, actiegroep onbekend
– Dierenactivisten slagen erin om 6.000 nertsen te laten ontsnappen van nertsenfokkerij Bosch aan de Groeneweg. In totaal zitten er 30.000 nertsen op deze farm opgesloten.

2002-09-20 (Hilversum)
Dierproeven, sabotage bij Chiron, DBF
– Chiron BV doet zaken met het proefdiercentrum ”Huntingdon Life Sciences” waardoor actievoerders van het DBF hebben besloten de ruiten in te gooien bij de woning van Rene van de Kwaak. Wereldwijd is er een campagne actief om bedrijven die zaken met HLS doen ertoe te bewegen om de banden met HLS te verbreken om het centrum zo in een isolement te plaatsen.

2002-09-21 (Voorschoten)
Dierproeven, sabotage bij BPRC directeur, BB
– Wederom hebben de ”Boze Burgers” een actie uitgevoerd, ditmaal tegen de directeur van het Biomedical Primate Research Centre. Rond 03:00 zijn twee ramen van de woonkamer en een groot raam aan de zijkant van het huis van R. Bontrop ingegooid. Twee sloten van de voordeur evenals de sloten van beide auto’s zijn dicht gelijmd. Een band van een auto is lek gestoken.

2002-09-29 (Hellendoorn)
Intensieve houderij, sabotage bij slagerij, actiegroep onbekend
– Bij de slagerij gelegen aan de Dorpsstraat in Hellendoorn zijn twee ramen ingegooid door activisten die op deze wijze hun onvrede over de dierindustrie willen uiten.

2002-10-20 (Den Haag)
Vermaak, sabotage bij circus Renz, DBF
– Het DierenBevrijdingsFront heeft niet enkel een paar reclameborden vernield maar ook zijn bij drie vrachtwagens van circus Renz en vrienden van de paardenshow de sloten dicht gelijmd, banden lek gestoken en bedrading doorgeknipt.

2002-10-26 (Putten)
Kleding, bevrijding bij Minkcon BV, DBF
– Actievoerders van het DierenBevrijdingsFront hebben de kooien in 5 van de 8 sheds geopend aan de Koekamperweg 3. Op 20 oktober hebben de activisten de farm al verkend en nu besloten ze over te gaan tot actie. Een uur zijn ze bezig geweest om zoveel mogelijk omheining te verwijderen. Vervolgens zijn ze aan de slag gegaan met het openen van de kooien; circa 13.000 nertsen hebben hiermee een kans op vrijheid gekregen.

2002-11-03 (Harfsen)
Kleding, bevrijding bij nertsenfarm, DBF
– Voor de tweede keer in korte tijd is een nertsenfarm in Harfsen bezocht door activisten. Hier zijn de kooien wederom opengezet. Waarschijnlijk betreft het hier het bedrijf Broijl BV.

2002-11-05 (Den Haag)
Dierproeven, sabotage bij ABN AMRO, DBF
– Omdat ABN AMRO zaken doet met het BRPC hebben activisten het filiaal aan de Rijnstraat in Den Haag aangevallen. Hier zijn twee pinautomaten overgoten met bloedrode verf en beklad met de leus ‘’stop BPRC’’. Een van de pinautomaten, evenals de sloten aan de hoofdingang en de zijingang, zijn volgestopt met staallijm; ‘’ABN AMRO wees verstandig en stop met het BPRC! Pas dan laten we jullie met rust! Deze actie is opgedragen aan Barry Horne. Dieren Bevrijdings Front’’.

2002-11-06 (Meerdere steden)
Dierproeven, sabotage bij ABN AMRO, actiegroep onbekend
– In meerdere steden zijn activisten in actie gekomen om het verbreken van de banden tussen ABN-AMRO en het BPRC te eisen. Zo werden leuzen gespoten en/of pinautomaten gesaboteerd bij onder andere 7 filialen van het ABN-AMRO in Nijmegen. Ook Utrecht en diverse andere steden kregen te maken met acties.

2002-11-16 (Harfsen)
Kleding, brandstichting bij Broijl VOF, ARM
– De auto van een nertsenfokker in Harfsen brandt volledig uit. De Animal Rights Militia claimt de actie, waarbij tevens ‘’moordenaar’’ op de muur is gespoten. ‘’Deze actie is opgedragen aan allen die gevangen zitten voor hun strijd voor Moeder Aarde en haar dieren, tegen de moordende en uitbuitende industrieën. Animal Rights Militia’’

2002-11-17 (Beekbergen)
Kleding, bevrijding bij Spelderholt, DBF
– Het DierenBevrijdingsFront laat alle 1000 nertsen vrij uit onderzoeksinstituut Spelderholt in Beekbergen. In totaal 40 nertsen worden door de activisten handmatig over het hek gezet.

2002-11-23 (Den Haag)
Vermaak, brandstichting bij Goa’s musical, DBF
– Twee trucks van Goa’s paardenmusical werden in brand gestoken middels vier brandbommen die onder de trucks werden geplaatst. Een van de trucks is erg beschadigd geraakt, de andere bleef grotendeels bespaard. De actievoerders zeggen hiervan te zullen leren en de strijd voort te zullen zetten.

2002-12-01 (Apeldoorn)
Dierproeven, sabotage bij ABN AMRO, actiegroep onbekend
– Activisten hebben sabotage verricht bij een filiaal van ABN AMRO.

2002-12-01 (Den Haag)
Dierproeven, sabotage bij Marsh, DBF
– In een ‘’SHAC actienacht’’ heeft het DBF huisgehouden aan de Bezuidenhoutseweg 243, bij Marsh. Marsh is de verzekeraar van HLS; waar dagelijks 500 dieren sterven voor dierproeven. Twee sloten zijn dichtgelijmd, de bel/intercom en een naambord zijn overgoten met rode verf, een ruit is ingegooid met daar achteraan een boterzuurstinkbom en er is boterzuur door de brievenbus gegoten. Ook is de tekst ‘’ALF’’ aangebracht op de muur. De activisten zeggen dat ze bereid zijn om hun eigen vrijheid op het spel te zetten om een einde te maken aan onderdrukking. Vlak na deze actie verbreekt Marsh de banden met HLS.

2002-12-08 (Wesepe)
Voedsel, brandstichting bij Slachthuis Brada, DBF
– Enkele honderdduizenden euro’s schade heeft het DierenBevrijdingsFront aangebracht aan slachthuis Brada door brand te stichting. Een kantoor, evenals een opslag, is afgebrand. De opslag bevatte biologisch vlees. De actievoerders geven aan dat zolang er slachthuizen zijn, zij de oorlog tegen deze dagelijkse genocide zullen voortzetten.

2002-12-19 (Emst)
Voedsel, bevrijding bij Oranje Ei Farm, DBF
– Het DierenBevrijdingsFront heeft voor de tweede keer de Oranje Ei Farm bezocht. Ditmaal zijn er 33 kippen bevrijd. Alle kippen zijn uit aparte kooien gehaald zodat de overige dieren wat extra ruimte hebben.


2003


2003-**-** (Harfsen)
Kleding, bedreiging bij nertsenfarm, ARM
– Een nertsenfokker in Harfsen heeft een dreigbrief ontvangen van de Animal Rights Militia.

2003-01-01 (Schalkhaar)
Voedsel, brandstichting bij slachthuis Welling, DBF
– Het begin van 2003 werd door deze activisten ingeluid met een brandstichting bij de pluimvleeslachterij Welling. Een koelwagen brand volledig uit en bij een andere koelwagen is er zand in de brandstoftank gegooid. De schade komt neer op circa 40.000 euro en is niet te verhalen via de verzekering.

2003-01-25 (Apeldoorn)
Voedsel, sabotage bij de Mc Donalds, RRA
– De Rood Revolutionaire Actie heeft de Mc Donalds aan de Hofstraat in Apeldoorn aangevallen. Ze hebben slogans gespoten als ‘’Mc Murder’’ en ‘’dood kapitalisme’’ om de problemen rondom Mc Donalds duidelijk te maken.

2003-02-** (Breda)
Gezelschap, sabotage bij dierenbeul, actiegroep onbekend
– Het nieuws was naar buiten gekomen dat een 23-jarige man in Breda zijn hond zo vaak heeft geschopt dat deze is overleden. Boze buren hebben tweemaal zijn ramen ingegooid, het huis bekogeld en een spandoek opgehangen met de tekst ‘’hier woont een laffe dierenmoordenaar’’. De politie moest de man ontzetten na bedreigingen.

2003-02-11 (Meerdere steden)
Dierproeven, sabotage bij ABN AMRO, actiegroep onbekend
– Op een nacht tijd zijn er in veel steden acties gevoerd tegen de banden die ABN AMRO onderhoudt met het BPRC. Onder andere in Amsterdam, Arnhem, Nijmegen, Groningen en Utrecht zijn er pinautomaten gesaboteerd, ruiten ingegooid en leuzen gespoten.

2003-02-15 (Horst)
Dierproeven, poging tot bevrijding bij Harlan, DBF
– Het DierenBevrijdingsFront heeft gepoogd dieren te bevrijden uit Harlan. Via het dak hebben de actievoerders zich een toegang weten te banen tot de dierenverblijven. Het arriveren van een storingsmonteur (de activisten dachten dat het een beveiliger was) zorgde ervoor dat de actie moest worden afgebroken.

2003-02-22 (Zeist)
Kleding, bevrijding bij Jan Grift & Zn., actiegroep onbekend
– Onbekenden zouden volgens een openbare bron hebben ingebroken bij een nertsenfarm en honderden nertsen hebben vrij gelaten.

2003-02-24 (Den Haag)
Dierproeven, sabotage bij Deloitte & Touche, DBF
– In een claimbrief eisen actievoerders uit naam van het DierenBevrijdingsFront de actie op bij een directeur van Deloitte & Touche. Dit bedrijf werkt samen met Huntingdon Life Sciences, waar elke dag 500 dieren sterven. Een autoraam, evenals twee ramen van het huis moesten eraan geloven. Kort na deze actie verbreekt het bedrijf alle banden met HLS als gevolg van de acties.

2003-02-27 (Amsterdam)
Dierproeven, sabotage bij ABN AMRO, actiegroep onbekend
– In de ochtend van 27 februari hebben activisten een ABN-AMRO filiaal in Amsterdam aangepakt in verband met de banden die de bank onderhoud met het BPRC. Er zijn leuzen gespoten als ‘’Stop BPRC’’ en ‘’ABN-AMRO steunt dierenleed’’. Ook is het filiaal met rode verf beklad.

2003-03-02 (Harfsen)
Kleding, sabotage bij Broijl VOF, DBF
– Aan de Harfsensesteeg 11a is wederom een bezoekje gebracht. Ditmaal is er een raam ingeslagen uit protest tegen het fokken/houden van nertsen voor hun vacht.

2003-03-25 (Leiden)
Dierproeven, sabotage van ABN AMRO reclame, actiegroep onbekend
– Een billboard van ABN-AMRO krijgt een kleine aanpassing. Nu staat er nog ‘’steunt dierenleed’’ achter, om zo meer mensen bewust te maken van de relaties tussen ABN AMRO en het BPRC.

2003-03-30 (Amsterdam)
Kleding, brandstichting bij Frans Molenaar, DBF
– Het DierenBevrjidingsFront zou brand hebben gesticht bij Frans Molenaar. De auto is zwaar beschadigd geraakt door de brandbom die bij het rechtervoorwiel zou zijn geplaatst. Frans Molenaar verdenkt echter zijn broer van de actie, evenals van de actie waarbij zijn ruiten werden ingegooid.

2003-04-** (Hilversum)
Dierproeven, sabotage bij Chiron, actiegroep onbekend
– Rene van der Kwaak is werkzaam als directeur bij Chiron. Dit bedrijf heeft connecties met het proefdiercentrum Huntingdon Life Sciences. Dat is de reden geweest voor actievoerders om een vuurwerkbom (welke niet is aangestoken) voor de deur te plaatsen. Volgens nieuwsberichten is er ook nog eens een raam ingegooid.

2003-04-14 (Rijswijk)
Dierproeven, sabotage bij het BPRC, actiegroep onbekend
– Onder het motto ‘’Ontdek je hekje’’ hebben activisten op het terrein van het Biomedical Primate Research Center een deel van het hekwerk verwijderd. Dit als symbolische actie om aan te geven dat de activisten het terrein niet uit het oog verliezen.

2003-04-15 (Groningen)
Dierproeven, sabotage bij ABN AMRO, actiegroep onbekend
– Bijna alle pinautomaten van de ABN AMRO zijn dichtgelijmd door activisten. Zij roepen de bank hiermee op ‘’die rare activiteiten’’ te stoppen. Hiermee doelt men op de samenwerking met het proefdiercentrum BPRC. Tevens betuigen ze solidariteit aan de anti-militaristische actie van Onkruit, waarvoor op dit moment activisten in voorarrest zitten nadat zij een Amerikaans militair transport tegenhielden.

2003-04-17 (Apeldoorn)
Kleding, sabotage bij bontwinkel, RRA/DBF
– In samenwerking met het DierenBevrijdingsFront heeft de Rood Revolutionaire Aktie vernielingen aangebracht bij bontwinkel Hettema aan de Hoofdstraat in Apeldoorn. Met rode verf werd ‘’Geen moord om mode’’ op de stoep gekalkt en het slot werd dicht gelijmd. Ze claimen door te zullen gaan met hun strijd voor dierenrechten en eisen dat de enige bontwinkel in Apeldoorn direct haar deuren sluit.

2003-04-29 (Den Haag)
Kleding, sabotage bij bontwinkel, actiegroep onbekend
– Twee actievoerders hebben een bontwinkel in Den Haag aangepakt. ‘’MOORD’’ was op de ramen gekalkt en rode verf op de tegels gegooid. Ze beweren snel opnieuw actie te zullen ondernemen.

2003-04-29 (Meerdere steden)
Dierproeven, sabotage bij ABN AMRO, actiegroep onbekend
– In diverse steden werden leuzen gespoten, pinautomaten gesaboteerd en ramen ingegooid bij ABN AMRO filialen. De actievoerders hopen hiermee te bereiken dat ABN AMRO de banden met het, op dit moment noodlijdende, BPRC verbreekt.

2003-04-30 (Meerdere steden)
Dierproeven, sabotage bij ABN AMRO, actiegroep onbekend
– In Utrecht, Den Haag en Zaanstad zijn ABN AMRO filialen aangevallen door dierenactivisten. Pinautomaten werden besmeurd met rode verf en bij het filiaal aan winkelcentrum De Gaard in het Utrechtse Tuindorp werd zelfs de toegangsdeur geblokkeerd. Ook werden er leuzen op de muren gespoten als ‘’bloed’’ en ‘’BPRC moet dicht’’.

2003-05-08 (Zeist)
Dierproeven, sabotage bij TNO, actiegroep onbekend
– Met een katapult zijn er 3 ramen aan stukken geschoten in de nacht van 7 op 8 mei. Ook is de tekst ‘’BPRC moet dicht’’ met glaserts op de glazen schuifdeuren aangebracht. De actievoerders hebben deze actie uitgevoerd zowel om de dierproeven die er plaats vinden bij het TNO als om de banden die het TNO onderhoudt met het BPRC.

2003-05-13 (Apeldoorn)
Dierproeven, sabotage bij ABN AMRO, DBF
– Om 20.15 hebben activisten vanuit het DierenBevrijdingsFront het ABN AMRO filiaal aan de Hofstraat een verfbom gevuld met rode verf geleverd. Ze zeggen dat ze voorlopig de bank niet met rust zullen laten en eindigen de persverklaring met de leus; ‘’Leve het DBF!’’.

2003-05-15 (Den Haag)
Kleding, sabotage bij Bodecker, actiegroep onbekend
– Aan de Weissenbruchstraat 199 in Den Haag zit de bont-verkopende winkel ‘’Bodecker’’ gevestigd. Wegens de bontverkoop werd de deur beklad met ‘’fur = murder’’, het slot dicht gelijmd en werden er (bloed-)rode verfbommen tegen de etalageruit gesmeten.

2003-05-18 (Meerdere steden)
Dierproeven, sabotage bij ABN AMRO, actiegroep onbekend
– In meerdere steden (waaronder Leiden, Amsterdam en Utrecht) werden bushokjes, reclamezuilen en billboards die voorzien waren van ABN AMRO reclame voorzien van teksten als ‘’ABN AMRO steunt dierenleed’’ en ‘’www.bprcmoetdicht.org’’.

2003-05-18 (Assen)
Dierproeven, sabotage bij ABN AMRO, actiegroep onbekend
– Het filiaal van ABN AMRO in het centrum van Assen is beklad met leuzen tegen het BPRC. De bank geeft ‘’Actiecampagne Koen’’ de schuld.

2003-05-21 (Houten)
Kleding, sabotage bij Seattle Fur Exchange, DBF
– J. Floor handelt vanuit zijn huis aan de Kasteeltuin in Houten in pels voor de Seattle Fur Exchange. Van twee deuren werden de sloten dichtgelijmd, de ruiten van zijn auto werden ingegooid en de ruiten van zijn huis werden aan diggelen geschoten met een katapult. Overgebleven ruiten werden voorzien van leuzen die zijn aangebracht met glasets.

2003-05-26 (Meerdere steden)
Dierproeven, brandstichting bij Yamanouchi, actiegroep onbekend
– Zowel bij het hoofdkantoor van Yamanouchi in Leiderdorp, als bij manager (van Yamanouchi) Peter van Brummelen in Hilversum is er brand gesticht uit protest tegen de samenwerking van het bedrijf met het proefdiercentrum Huntingdon Life Sciences. Rond 05.45 werd er bij het hoofdkantoor op meerdere plekken brand gesticht, die geblust konden worden nog voordat de voorgevel volledig was afgebrand.

2003-06-03 (Zeist)
Kleding, brandstichting bij Jan Grift & Zn., actiegroep onbekend
– Jan Grift zag zijn auto in brand staan nadat begin vorig jaar nog zijn nertsen werden vrij gelaten. De brandstichters melden; ‘’dierenmoordenaars zullen geen rust kennen zolang ze door gaan met hun morbide praktijken’’.

2003-06-04 (Groningen)
Vermaak, sabotage bij Circus Renz, DBF
– Aankondingsborden van circus Renz zijn bespoten met leuzen als protest tegen de exploitatie van dieren door het circus. De activisten hopen hiermee voorbijgangers bewust te maken van de problemen rondom circusdieren.

2003-06-10 (Meerdere steden)
Dierproeven, sabotage bij ABN AMRO, actiegroep onbekend
– In onder andere Den Haag, Zoetermeer, Utrecht, Nijmegen en Amsterdam zijn er ABN AMRO filialen aangepakt door activisten uit protest tegen de banden die de bank onderhoud met het Biomedical Primate Research Centre.

2003-06-29 (Nieuw Vennep)
Dierproeven, sabotage bij Yamanouchi, DBF
– De manager van Yamanouchi heeft een bezoekje gehad van het DierenBevrijdingsFront. Uit protest tegen de banden die het bedrijf heeft met het proefdiercentrum Huntingdon Life Sciences zijn er slogans op de muren gespoten, is er glasets over de ramen gegooid, is de lak van zijn auto beschadigd en zijn de autobanden lek geprikt.

2003-06-30 (Breukelen)
Intensieve houderij, brandstichting bij slachthuis van Miert, actiegroep onbekend
– Dierenactivisten hebben brand gesticht bij het kippenslachthuis in Breukelen. De schade werd op 5 miljoen euro geschat, hoewel enkele andere nieuwsberichten van 15 miljoen euro schade spreken. De aanval komt op een moment dat het slachthuis al in financiële moeilijkheden zit door de vogelgriep.

2003-07-03 (Maastricht)
Dierproeven, sabotage bij ABN AMRO, actiegroep onbekend
– Een verfbom heeft de vestiging van ABN AMRO in Maastricht getroffen waarbij de rode verf het filiaal bedekte. ABN AMRO heeft nog steeds banden met het BPRC.

2003-07-07 (Amsterdam)
Dierproeven, sabotage bij ABN AMRO, actiegroep onbekend
– Op twee filialen van ABN AMRO is de leus ‘’Dump BPRC’’ gespoten door actievoerders.

2003-07-15 (Haarlem)
Vermaak, sabotage bij het Groot Russisch Staatscircus, actiegroep onbekend
– In totaal zijn er 76 circusborden verwijderd door actievoerders. Zij hebben de omhulsels waarin de posters zitten losgeschroefd en toen de posters stuk getrapt. Het Groot Russisch Staatscircus verwacht 6000 a 12000 euro kwijt te zijn om de materialen te vervangen.

2003-07-18 (Haarlem)
Vermaak, sabotage bij het Groot Russisch Staatscircus, actiegroep onbekend
– Op 18 juli hebben actievoerders nogmaals een ronde in Haarlem gemaakt om circusposters te vernietigen. Hierbij is een 15 jarig meisje betrapt door een circusmedewerker die was gaan posten. De jonge actievoerder is meegenomen naar het politiebureau en na verhoor weer heen gezonden.

2003-07-23 (Meerdere steden)
Dierproeven, sabotage bij ABN AMRO, actiegroep onbekend
– Wederom is er een actie-nacht gehouden tegen de samenwerking tussen ABN AMRO en het BPRC. Zo zijn er in Amsterdam en Arnhem filialen aangevallen. Er zijn leuzen gespoten, ruiten ingegooid en pinautomaten gesaboteerd. In Arnhem moesten 4 filialen eraan geloven.

2003-07-24 (Meerdere steden)
Dierproeven, sabotage bij ABN AMRO, actiegroep onbekend
– In Den Haag en Maarssen zijn filialen van ABN AMRO doelwit geworden van actievoerders. Middels sabotage eisen zij de stopzetting van samenwerking tussen de bank en het BPRC.

2003-07-28 (Amsterdam)
Vermaak, sabotage bij circus Herman Renz, DBF
– Het DierenBevrijdingsFront heeft slogans gespoten op 8 trucks van circus Herman Renz uit protest tegen het gebruik van dieren in dit circus. Tevens is er een raam vernield. De actievoerders melden in hun verklaring dat het ook prima mogelijk is een goede voorstelling te leveren zonder het gebruik van dieren.

2003-08-** (Nijmegen)
Vermaak, sabotage bij het Groot Russisch Staatscircus, actiegroep onbekend
– Nadat er in Haarlem vele posters zijn vernield was het nu de beurt aan Nijmegen waar actievoerders hun best hebben gedaan zoveel mogelijk aankondigingsborden te verwijderen/vernielen.

2003-08-06 (Rijswijk)
Dierproeven, sabotage bij het BPRC, Actiecampagne Koen
– Onder de naam van ‘’Actiecampagne Koen’’ hebben activisten het Biomedical Primate Research Centre bezocht. Zij hebben middels enkele tientallen verfbommen de hoofdingang bloedrood laten kleuren.

2003-08-11 (Meerdere steden)
Dierproeven, sabotage bij ABN-AMRO, actiegroep onbekend
– In meerdere steden zijn er sabotage acties uitgevoerd bij ABN-AMRO om het verbreken van de banden tussen de bank en het BPRC af te dwingen. Zo moest ABN-AMRO schade vaststellen bij een filiaal in Velp evenals een filiaal in Oosterbeek, Rijswijk en maar liefst 6 filialen in Arnhem.

2003-08-12 (Meerdere steden)
Dierproeven, sabotage bij ABN-AMRO, actiegroep onbekend
– Net als voorgaande nacht zijn er nu ook weer in verschillende steden acties geweest tegen de samenwerking tussen ABN-AMRO en het BPRC. Drie filialen in Arnhem en een filiaal in Elst, Nijmegen en Lent werden aangepakt.

2003-08-13 (Zeist)
Dierproeven, sabotage bij ABN-AMRO, actiegroep onbekend
– In Zeist hebben activisten die zich bekommeren om het lot van de apen in het BPRC hun woede geuit door sabotage te verrichten bij het ABN-AMRO filiaal in Zeist.

2003-08-13 (Schelluinen)
Dierproeven, sabotage bij Yamanouchi medewerker, DBF
– Het DierenBevrijdingsFront heeft twee auto’s vernield van een medewerker van Yamanouchi aan de Nolweg. Dit bedrijf heeft banden met het omstreden proefdiercentrum Huntingdon Life Sciences, waar elke dag 500 dieren de dood vinden. Medewerker Koeneman trof ook zijn huis bedekt met graffiti.

2003-08-14 (Zeist)
Dierproeven, sabotage bij TNO, actiegroep onbekend
– Er is melding gemaakt van een uiterst creatieve actie in de nacht van 13 op 14 augustus bij TNO-Pharma in Zeist. Dit als protest tegen de dierproeven die TNO verricht en haar steun aan het BPRC. Wat er dan exact heeft plaats gevonden blijft onduidelijk.

2003-08-21 (Amsterdam)
Dierproeven, sabotage bij ABN-AMRO, actiegroep onbekend
– Een bloedrood geverfde gevel en een vernielde pin-automaat troffen de medewerkers van ABN-AMRO aan in de ochtend van 21 augustus. Het werk van dierenactivisten die zeggen de band tussen het ABN-AMRO en het BPRC te willen breken.

2003-09-01 (Zeist)
Dierproeven, sabotage bij TNO, actiegroep onbekend
– Een leus, ‘’Bloed aan je voeten’’ is achter gelaten bij het TNO, terwijl het ‘’bloed’’ het gebouw uitloopt, als figuurlijk protest tegen de dieren die in het TNO sterven aan proeven.

2003-09-03 (Utrecht)
Dierproeven, sabotage bij ABN-AMRO, actiegroep onbekend
– Drie filialen van ABN-AMRO moesten het afgelopen nacht ontgelden in Utrecht. Pinautomaten werden gesaboteerd en deuren werden aangepakt. De muren van de filialen werden beklad met teksten als ‘’BPRC moet dicht’’.

2003-09-05 (Putten)
Kleding, bevrijding bij nertsenfarm, actiegroep onbekend
– In het kader van de International Animal Rights Gathering bezocht een honderdtal dierenactivisten de nertsenfokkerij aan de Voordijk in Putten. Terwijl een deel naar het huis van de nertsenfokker ging trok een andere groep naar de achterkant van de farm alwaar de omheining al snel omver werd geschopt. Een 100 a 200 nertsen werden vrijgelaten en 50 nieuwe kooien werden vernield. Het huis en de auto van de fokker, evenals camera’s en andere apparatuur moesten er ook aan geloven. Uiteindelijk zijn er rond het terrein 49 activisten opgepakt.

2003-09-05 (Den Haag)
Dierproeven, graffiti op openbare plaats, actiegroep onbekend
– Rond het Prins Clausplein (snelweg A4) zijn er verschillende graffitis aangebracht tegen het BPRC. Zo is nu de website ‘’www.bprcmoetdicht.org’’ op en rond het Prins Clausplein te vinden.

2003-09-06 (Meerdere steden)
Dierproeven, sabotage bij BPRC medewerkers, actiegroep onbekend
– Woedende dierenactivisten hebben in Voorburg bij Ronald Bontrop, de directeur van het Biomedical Primate Research Centre, de deur ingetrapt. Elk jaar komen er 250 apen om in het BPRC en de actievoerders willen dat dit stopt. Tevens hebben ze een bezoek gebracht aan de Vrijburgstraat in Voorburg, waar J. Heeney woonachtig is. Dit individu is werkzaam als hoofd virologie bij het BPRC en kon daarom zijn huis beklad met rode verf aantreffen en ontdekken dat enkele sloten waren dicht gelijmd.

2003-09-08 (Utrecht)
Dierproeven, sabotage bij Bayer medewerker, actiegroep onbekend
– Daniel Panduric is werkzaam bij Bayer, een bedrijf dat banden heeft met het omstreden proefdiercentrum Huntingdon Life Sciences. Om die reden hebben activisten zijn gedeelde parkeerplaats en het huis beklad met slogans. Zij sluiten hun verklaring af met het bericht dat de banden met HLS moeten worden verbroken en dat dit als een waarschuwing moet dienen.

2003-10-12 (Arnhem)
Dierproeven, sabotage bij ABN-AMRO, actiegroep onbekend
– Niet alleen zijn verschillende pinautomaten van ABN-AMRO gesaboteerd en beklad afgelopen nacht, ook reclameborden van de bank werden vernield en voorzien van teksten. Dit alles uit protest tegen de banden van ABN-AMRO en het BPRC.

2003-10-13 (Emst)
Voedsel, bevrijding bij legbatterij, DBF
– Het DierenBevrijdingsFront heeft voor de derde keer een bezoekje gebracht aan de legbatterij ‘’Oranje Ei Farm’’. Hier werden ditmaal 43 leghennen weg gehaald. De actievoerders geven aan dat zij levens beschermen en bereid zijn hun vrijheid op te geven voor de acties die zij uit naam van het DBF doen; ‘’het hart is sterker dan elke wet’’.

2003-10-13 (Tilburg)
Kleding, poging tot inbraak bij nertsenfarm, actiegroep onbekend
– Een poging is er gedaan bij een nertsenfarm in de omgeving van Tilburg om in te breken. Er moest op de vlucht worden geslagen door de dader(s) toen er een alarmsysteem af ging.

2003-10-15 (Amsterdam)
Dierproeven, sabotage bij Yamanouchi medewerker, DBF
– Aan de Bongart in Amsterdam moest medewerker Sugawara ontdekken dat ‘’ALF’’ op zijn voordeur en raam was geschreven. Ook is er een voltallige liter boterzuur door de brievenbus gegoten. De activisten willen dat Yamanouchi de banden met HLS verbreekt.

2003-10-17 (Leiden)
Dierproeven, graffiti tegen ABN-AMRO, actiegroep onbekend
– Activisten hebben leuzen gespoten om de connectie tussen ABN-AMRO en het BPRC aan te kaarten.

2003-10-19 (Hilversum)
Dierproeven, sabotage bij Chiron directeur, actiegroep onbekend
– Van der Kwaak heeft, als directeur van Chiron, bezoek gekregen van dierenactivisten. De auto aan de Sparrenlaan is beschadigd en slogans zijn gespoten. Als gevolg van deze actie stapt hij op als directeur bij het bedrijf dat nauwe banden heeft met het proefdiercentrum Huntingdon Life Sciences.

2003-10-29 (Maastricht)
Dierproeven, actie tegen ABN-AMRO, actiegroep onbekend
– Er is gemeld dat er op deze datum een actie heeft plaats gevonden tegen ABN-AMRO. Verdere duidelijkheden zijn er helaas niet over deze actie.

2003-11-21 (Bleiswijk)
Dierproeven, sabotage bij Yamanouchi medewerker, DBF
– Ter herinnering aan Barry Horne (actievoerder welke is overleden tijdens een hongerstaking) hebben activisten 9 verfbommen tegen het huis aan de Grote Beer in Bleiswijk gegooid. In dit huis woont Jan Willem Schotel, senior-directeur van Yamanouchi, waarvan actievoerders nog steeds eisen dat zij de banden met HLS verbreken.

2003-12-01 (Voorschoten)
Dierproeven, sabotage bij directeur BPRC, Actiecampagne Koen
– Activisten hebben de naam ‘’Actiecampagne Koen’’ gebruikt voor een symbolische actie. Door het afsluiten van de voor- en achterzijde van het huis van de heer Bontrop, de directeur van het Biomedical Primate Research Centre, hebben zij hem enkele uren kunnen insluiten. De actie staat symbool, volgens de actievoerders, voor de jarenlange opsluiten die de apen moeten ondergaan.

2003-12-02 (Amsterdam)
Dierproeven, sabotage bij ABN-AMRO, DBF
– Het DierenBevrijdingsFront heeft de pinautomaten van het ABN-AMRO filiaal aan het Surinameplein weten uit te schakelen. Ook zijn er leuzen geverfd, om zo duidelijk te maken dat ABN-AMRO de banden met het BPRC moet verbreken.

2003-12-07 (Amersfoort)
Dierproeven, sabotage bij ABN-AMRO, Polderwind
– Actiegroep Polderwind heeft middels een ludieke actie het ABN-AMRO gebouw aan de stadsring in Amersfoort tijdelijk kunnen blokkeren. Een fietsketting om het hek, vergezeld van protestborden en spandoeken, was voldoende om de medewerkers drie uur buiten het hek te houden.

2003-12-08 (Den Haag)
Dierproeven, sabotage bij ABN-AMRO, actiegroep onbekend
– In Den Haag zijn er bij een ABN-AMRO vestiging leuzen gespoten tegen het BPRC.

2003-12-15 (Amsterdam)
Dierproeven, sabotage bij ABN-AMRO, actiegroep onbekend
– Een ABN-AMRO filiaal in Amsterdam is ’s nachts aangevallen uit protest tegen de samenwerking met het BPRC.

2003-12-16 (Den Haag)
Dierproeven, sabotage bij ABN-AMRO, actiegroep onbekend
– ABN-AMRO is wederom doelwit geworden van een nachtelijke actie om het verbreken van de banden met het BPRC af te dwingen. Verdere details ontbreken.

2003-12-21 (Amsterdam)
Dierproeven, sabotage bij ABN-AMRO, actiegroep onbekend
– Het ABN-AMRO filiaal aan het Suriname plein werd opnieuw aangevallen. De pinautomaat is door middel van verf enkele dagen uitgeschakeld en ook op de voor- en zijgevel zijn er verfbommen gegooid.


2004


2004-01-05 (Amsterdam)
Kleding, sabotage bij Azurro Due, DBF
– Actievoerders hebben een bekladding uitgevoerd bij Azzuro Due aan de PC Hoofdstraat uit protest tegen het bont-gebruik. Zo was er ‘’Moordenaars: Bont is Moord’’ gespoten en waren de initialen ‘’ALF’’, staand voor ‘’Animal Liberation Front’’ achter gelaten.

2004-01-15 (Zeist)
Dierproeven, sabotage bij Yamanouchi medewerker, DBF
– In het kader van de campagne tegen het proefdiercentrum Huntingdon Life Sciences hebben activisten de banden lek geprikt van twee auto’s aan de Waterigeweg 88 in Zeist. Deze auto’s zijn eigendom van Arjen Vermazen, medewerker van Yamanouchi, een bedrijf dat banden heeft met eerder genoemd proefdiercentrum. De activisten zijn duidelijk in hun eisen: ‘’Arjen vermazen; we weten waar je woont, zoek een andere werkgever of dump HLS’’.

2004-01-25 (Houten)
Dierproeven, brandstichting bij medewerker Seattle Fur Exchange, DBF
– De auto van J. Floor is in brand gestoken. Hij handelt in pelzen voor de Seattle Fur Exchange. Eerder heeft deze medewerker ook al een bezoek gehad van activisten.

2004-01-30 (Utrecht)
Dierproeven, sabotage bij ABN-AMRO, actiegroep onbekend
– Bij 2 filialen van ABN AMRO in Utrecht is sabotage gepleegd door activisten. Muren werden voorzien van teksten als ‘’BPRC moet dicht’’ en de deuren, ramen en pinautomaten werden onklaar gemaakt door gebruik te maken van purschuim, verf en glasets.

2004-02-01 (Amsterdam)
Dierproeven, sabotage bij medewerker Chiron, DBF
– Op 1 februari zou er aan de Le Tourmalet 54 een open dag zijn, om zo het huis van W. Busser aan te prijzen voor de verkoop. Vrijdagavond besloten actievoerders hier een stokje voor te steken door het huis te bekladden met teksten, de ramen te voorzien van bijtend glasets en rode verf over de stoep te gooien. Busser is werkzaam voor Chiron, een bedrijf dat banden heeft met Huntingdon Life Sciences.

2004-02-06 (Nijmegen)
Dierproeven, sabotage bij ABN-AMRO, actiegroep onbekend
– Vier filialen van ABN-AMRO in Nijmegen krijgen bezoek van onbekenden, waarbij leuzen werden gespoten en pinautomaten, evenals deuren en ramen werden aangepakt.

2004-02-10 (Amersfoort)
Dierproeven, sabotage bij Shin Etsu, actiegroep onbekend
– Het huis van Tjerk Feenstra, aan de Oranjelaan 19 in Amersfoort, is aangevallen door dierenactivisten. De heer Feenstra is salesmanager bij Shin Etsu, een bedrijf dat samenwerkt met het Britse proefdiercentrum Huntingdon Life Sciences. Leuzen zijn aangebracht op het huis, als ‘’Shin Etsu = HLS = Murder’’ en ‘’No Justice, Just Us’’. De activisten verklaren het jammer te vinden dat zijn auto niet aanwezig was.

2004-02-18 (Meerdere steden)
Dierproeven, sabotage bij ABN-AMRO, actiegroep onbekend
– Drie filialen in Nijmegen en een filiaal in Lent waren ditmaal doelwit van actievoerders die protesteerden tegen de banden met het BPRC. Pinautomaten, deuren en ramen werden onklaar gemaakt/beschadigd middels glasets, verf en purschuim. Teksten als ‘’BPRC moet dicht’’ werden op de muren achter gelaten.

2004-03-** (Staphorst)
Dierproeven, sabotage bij Yamanouchi medewerker, DBF
– In maart is er een bezoek gebracht aan Yamanouchi medewerker Bruins, vanwege de banden die dit bedrijf onderhoudt met HLS. Er zou voor duizenden euro’s schade zijn aangericht door de Ford Kia te beschadigen met verf-afbijtend middel. De actievoerders verklaren dat het de verf van de auto heeft vernield en dat ze tevens de banden hebben lek geprikt. Binnen twee minuten verlieten zij de Schemperserf weer.

2004-03-16 (Arnhem)
Dierproeven, sabotage bij ABN-AMRO, actiegroep onbekend
– Ramen en muren van drie ABN-AMRO filialen werden voorzien van teksten als ‘’BPRC moet dicht’’. Ook werd er sabotage verricht.

2004-03-17 (Arnhem)
Dierproeven, sabotage bij ABN-AMRO, actiegroep onbekend
– Drie billboards met reclame van ABN-AMRO zijn voorzien van teksten tegen de samenwerking met het Biomedical Primate Research Centre.

2004-03-19 (Amsterdam)
Dierproeven, sabotage bij ABN-AMRO, actiegroep onbekend
– Een reclamezuil van ABN-AMRO is voorzien van de tekst ‘’ABN steunt dierenleed’’.

2004-03-19 (Vleuten)
Dierproeven, sabotage bij ABN-AMRO, actiegroep onbekend
– Een billboard van ABN-AMRO in Vleuten is voorzien van de tekst ‘’www.bprcmoetdicht.org’’.

2004-03-22 (Heerlen)
Dierproeven, sabotage bij ABN-AMRO, actiegroep onbekend
– De advertentie-billboard van de ABN-AMRO bank is voorzien van posters met daarop de tekst ‘’ABN AMRO steunt dierenleed’’.

2004-04-22 (Hilvarenbeek)
Dierproeven, sabotage bij Safaripark Beekse Bergen, Actiecampagne Koen
– Na een periode van afwachten hebben activisten met omgebouwde brandblussers de complete hoofdingang van Safaripark Beekse Bergen bespoten met rode verf. Hiermee kondigen zij aan dat de tijd van directe acties tegen het park is aangebroken. Ze willen dat het park de banden met het Biomedical Primate Research Centre verbreekt.

2004-04-28 (Meerdere steden)
Dierproeven, sabotage bij ABN-AMRO, actiegroep onbekend
– Bij maar liefst 12 filialen van ABN-amro zijn er acties geweest tegen de samenwerking met het BPRC. Pinautomaten en deuren zijn gesaboteerd, ruiten zijn ingeslagen en slogans zijn op muren gespoten. Het betreft 2 filialen in Groningen, 2 in Arnhem, zeker 4 filialen in Nijmegen en in Utrecht, Driebergen, Zeist en Bilthoven telkens 1 filiaal.

2004-05-09 (Rijswijk)
Dierproeven, sabotage bij het BPRC, Actiecampagne Koen
– Bij het Biomedical Primate Research Centre hebben actievoerders onder het motto ‘’Ontdek je hekje’’ 50 meter hekwerk verwijderd. De actie zou een signaal moeten afgeven dat ze het terrein in Rijswijk niet uit het oog verliezen.

2004-05-17 (Someren)
Voedsel, brandstichting bij slachthuis Enki B.V., actiegroep onbekend
– Dierenactivisten hebben brand gesticht bij het konijnenslachthuis ENKI B.V. in Someren. Twee bestelwagens en een vrachtwagen moesten het ontgelden. In dit slachthuis worden volgens de actievoerders elke week gemiddeld 15000 konijnen geslacht en het zou de enige konijnenslachterij in Nederland zijn. In 2005 is de slachterij definitief gesloten.

2004-05-19 (Voorschoten)
Dierproeven, sabotage bij het BPRC, Actiecampagne Koen
– Een tiental verfbommen ontploften tegen de voorgevel van het huis van BPRC-directeur Ronald Bontrop. De bloedrode verf staat symbool voor de vele liters bloed die ieder jaar vloeien in het BPRCS. De activisten willen hiermee de opdrachtgevers, leveranciers en het personeel erop wijzen dat zij steun verlenen aan de ‘’onzinnige en wrede praktijken’’ in het proefdiercentrum.

2004-05-25 (Groningen)
Vermaak, sabotage bij circus Renz, DBF
– Activisten van het Dierenbevrijdingsfront hebben circa 100 reclameborden van circus Renz ‘’herschreven’’ met de tekst ‘’Afgelast: dierenleed’’. Tevens hebben ze de informatie over de voorstellingen onleesbaar gemaakt. Op de straat werd een tekst geschreven met ‘’Circus ok, maar niet met dieren’’. Het DBF zegt niet te zullen rusten totdat de uitbuiting van dieren (inclusief de mens) en milieu is gestopt.

2004-05-28 (Amsterdam)
Dierproeven, sabotage bij ABN-AMRO, DBF
– Vier pinautomaten van ABN-AMRO zijn door het DBF gesaboteerd. Ze zijn dicht gelijmd zodat gebruik onmogelijk is. Ook de tekst ‘’BPRC moet dicht! DBF’’ is gespoten. Dezelfde leus is tevens op het hoofdkantoor in Amsterdam Zuid gekalkt. Boterzuur werd hier ook als ‘’aandenken’’ achter gelaten. Dit alles om de bank te dwingen tot het stopzetten van financiële dienstverlening aan het BPRC.

2004-06-09 (Nijmegen)
Dierproeven, sabotage bij ABN AMRO, DBF
– Enkele filialen krijgen een verassingsbezoek van actievoerders die opereren onder de naam van het DBF. Zij maken de pinautomaten onklaar en versieren ramen en deuren met teksten als ‘’BPRC moet dicht’’.

2004-06-15 (Hengelo)
Dierproeven, sabotage bij ABN AMRO, actiegroep onbekend
– Een filiaal van ABN AMRO krijgt de muren beklad met rode verf.

2004-06-17 (Arnhem)
Dierproeven, sabotage bij ABN AMRO, DBF
– Alle filialen in het centrum van Arnhem hebben een bezoekje gehad van het DBF; geen enkele pinautomaat zou nog functioneren. De gevel van het hoofdgebouw is beschreven met de leuzen ‘’BPRC gaat dicht’’, ‘’Stop de apenhel’’ en ‘’BPRC moet dicht’’.

2004-06-20 (Meerdere steden)
Dierproeven, sabotage bij BPRC medewerkers, actiegroep onbekend
– Activisten hebben hun woede over het voortbestaan van het BPRC geuit door verfbommen te gooien tegen het huis van Margreet Jonker in Leiderdorp. In Voorschoten werd dezelfde actie herhaald, ditmaal bij BPRC directeur Ronald Bontrop. Het is niet bekend of dit door dezelfde personen is uitgevoerd.

2004-06-23 (Meerdere steden)
Dierproeven, sabotage bij ABN AMRO, actiegroep onbekend
– Bij filialen en kantoren door heel Nederland zijn acties uitgevoerd. Niet alleen werden er demonstraties uitgevoerd en posters geplakt, ook werden deuren en pinautomaten onklaar gemaakt en muren werden beklad met teksten als ‘’BPRC moet dicht’’.

2004-06-28 (Meerdere steden)
Dierproeven, sabotage bij ABN AMRO, actiegroep onbekend
– Pinautomaten van de ABN AMRO bank zijn gesaboteerd in Den Haag en Nijmegen uit protest tegen samenwerking met het BPRC.

2004-07-03 (Zwanenburg)
Dierproeven, sabotage bij Sankyo, DBF
– Het DierenBevrijdingsFront heeft verantwoordelijkheid geclaimd voor een bezoek aan de parkeerplaats van Sankyo. Dit bedrijf heeft banden met het Britse Huntingdon Life Sciences, waar elke dag 500 dieren sterven voor dierproeven. Twee auto’s die er geparkeerd stonden moesten het ontgelden middels lek geprikte banden, bekraste lak en liters bloedrode verf die op de auto’s zijn gedeponeerd. Waarom dit is gedaan werd duidelijk gemaakt door de leus die met grote zwarte letters op de muur is achter gelaten; ‘’DROP HLS!’’. De activisten dragen de actie op aan Paul en Paul, twee actievoerders die op dit moment vast zitten.

2004-07-10 (Zeist)
Dierproeven, sabotage bij Covance, Actiecampagne Koen
– Samenwerking tussen Nederlandse en Duitse actievoerders heeft ertoe geleid dat alle ramen op de begane grond van proefdiercentrum Covance in Zeist zijn vernield. Ze eisen hiermee de stopzetting van dierproeven en het staken van de samenwerking met het BPRC. De actie is uitgevoerd bij Covance uit solidariteit met de campagne die in Duitsland wordt gevoerd tegen Covance Munster.

2004-07-11 (Breukelen)
Voedsel, brandstichting bij slachthuis van Miert, ALF RC
– Ongeveer een jaar geleden hebben activisten het kippenslachthuis van Miert plat gelegd middels een brand. Nu het slachthuis bijna weer in gebruik genomen zou worden hebben zij opnieuw toegeslagen. Een groot deel van het dak en een hoeveelheid pallets zijn vernield door de brand.

2004-07-14 (Arnhem)
Vermaak, sabotage bij circus Renz, DBF
– Alle reclameborden van circus Renz in het centrum van Arnhem zijn onleesbaar gemaakt of beplakt met de tekst ‘’Afgelast wegens dierenleed’’. De activisten willen hiermee duidelijk maken dat dieren niet in de piste thuis horen en hopen dat circussen overstappen op acts zonder dieren.

2004-07-27 (Cuijk)
Voedsel, brandstichting bij Mc Donalds, actiegroep onbekend
– Het speeltoestel van Mc Donalds is in brand gestoken waarna de brand is overgeslagen naar het restaurant zelf. Het vermoeden bestaat dat dit het werk is geweest van dierenactivisten.

2004-08-04 (Voorschoten)
Dierproeven, sabotage bij BPRC directeur, Actiecampagne Koen
– Een tiental verfbommen zijn tegen de voorgevel van directeur Ronald Bontrop gegooid uit protest tegen de dierproeven binnen het BPRC.

2004-08-11 (Rijswijk)
Dierproeven, sabotage bij BPRC, actiegroep onbekend
– Actievoerders zijn opgepakt nadat zij gepoogd hebben het hekwerk rond het BPRC te ontmantelen.

2004-09-17 (**)
Dierproeven, sabotage bij ABN-AMRO, actiegroep onbekend
– Een filiaal van de ABN-AMRO bank is beklad met leuzen en besmeurd met lijm uit protest tegen de banden die de bank onderhoudt met het BPRC.

2004-10-18 (Zeist)
Dierproeven, sabotage bij Covance, DBF
– Twee ramen zijn ingeslagen bij het proefdiercentrum Covance, in Zeist. Ook is met glas-ets de tekst ‘’Stop met die nutteloze dierproeven’’ achter gelaten.

2004-10-22 (**)
Vermaak, sabotage van jachtobject, actiegroep onbekend
– Activisten hebben een jachthut vernield.

2004-10-22 (Steeg)
Vermaak, sabotage van jachtobjecten, actiegroep onbekend
– Twee (vermoedelijk) illegale jachthutten op de Veluwezoom nabij de Steeg zijn gesaboteerd. De activisten vinden het niet acceptabel dat in een nationaal park jaarlijks duizenden dieren worden afgeschoten. Ze geven aan dat experimenten hebben aangetoond dat op plaatsen waar geen jacht plaats vind natuurlijk evenwicht ontstaat.

2004-10-24 (Pieterburen)
Vermaak, bevrijding bij zeehondencrèche Pieterburen, Hannes Vrij!
– Hannes de zeehond was ontsnapt uit dierentuin Nordhorn, in Duitsland. Vervolgens is hij gevangen in Dalfsen en opgevangen in zeehondencrèche Pieterburen. De dierentuin wilde het dier terug en verzoeken om de zeehond uit te zetten werden afgewezen. Activisten hebben vervolgens het hek kapot geknipt en de zeehond met paling naar de vrijheid gelokt. Een pluchen zeehond werd als aandenken achter gelaten.

2004-10-24 (Zeist)
Dierproeven, sabotage bij Covance, DBF
– Actievoerders hebben enkele ruiten van het proefdiercentrum vernield.

2004-11-** (**)
Voedsel, bevrijding uit legbatterij, DBF
– Het DierenBevrijdingsFront heeft 23 kippen uit een legbatterij gehaald. De dames zouden zijn verhuist naar een adres waar zij voor het eerst de buitenlucht kunnen proeven en kunnen rondscharrelen.

2004-11-10 (Groningen)
Dierproeven, sabotage bij ABN-AMRO, actiegroep onbekend
– In Groningen hebben activisten de ABN-AMRO aangepakt uit protest tegen de banden met het BPRC.

2004-11-12 (Eindhoven)
Dierproeven, graffiti op openbare plekken, actiegroep onbekend
– Actievoerders spuiten op een vijftigtal plaatsen afbeeldingen en teksten als ‘’www.bprcmoetdicht.org’’ en ‘’BPRC moet dicht!’’. Dit middels mallen.

2004-11-12 (Nijmegen)
Vermaak, sabotage van jachthutten, DBF
– Drie jachthutten zijn vernield in de Ooijpolder nabij Nijmegen. Deze hutten zouden zijn geplaatst in een natuurgebied. De actievoerders willen hiermee te kennen geven het niet eens te zijn met de huidige jachtregelingen.

2004-12-** (Arnhem)
Dierproeven, sabotage bij ABN-AMRO, actiegroep onbekend
– Actievoerders saboteren niet alleen een pinautomaat van de bank uit protest tegen de banden met het proefdiercentrum BPRC, ook een chipknip moet het ontgelden.

2004-12-03 (Zeist)
Dierproeven, sabotage bij TNO, actiegroep onbekend
– Activisten hebben de buitenkant van TNO-Pharma in Zeist bloedrood geverfd uit protest tegen de dierproeven die er in het TNO worden verricht. Ook willen ze dat het bedrijf de banden met het BPRC verbreekt.

2004-12-04 (Meerdere steden)
Dierproeven, sabotage bij ABN-AMRO, actiegroep onbekend
– Bij filialen van ABN-AMRO in Nijmegen en Lent zijn nachtelijke acties uitgevoerd. Zeven pinautomaten en drie chipknipautomaten werden dicht gelijmd, leuzen zijn gespoten en deuren werden onklaar gemaakt.

2004-12-10 (Delft)
Dierproeven, graffiti op openbare plekken, actiegroep onbekend
– In de directe omgeving van TNO-Pharma, maar ook in de binnenstad, zijn er leuzen gespoten tegen het Biomedical Primate Research Centre.

2004-12-10 (Zeist)
Dierproeven, sabotage bij TNO, actiegroep onbekend
– Individuen die zich solidair verklaren met Actiecampagne Koen en SHAC Engeland hebben bij TNO aan de Utrechtseweg 48 in Zeist alle sloten dicht gelijmd. De actie vond plaats omdat er onlangs bekend is geworden dat TNO Zeist banden heeft met het Britse proefdiercentrum HLS, onder leiding van de professor E. Ram. Tevens ook omdat TNO banden heeft met het apencentrum BPRC.

2004-12-11 (**)
Vermaak, sabotage van jachthutten, actiegroep onbekend
– Meerdere jachthutten zijn vernield door activisten uit protest tegen de jacht op dieren.

2004-12-06/12 (Amsterdam)
Vermaak, sabotage bij circus Carré, DBF
– Van 6 tot en met 12 december hebben activisten uit naam van het DierenBevrijdingsFront 40 reclameborden van circus Carré vernield of bespoten met de tekst ‘’Stop Dierenleed’’. Bij het circus zelf zijn ook borden, evenals de hoofdingang, bespoten. Ook zijn er verfbommen gegooid uit protest tegen het gebruik van dieren in het circus.

2004-12-13 (Nijmegen)
Dierproeven, sabotage bij ABN-AMRO, actiegroep onbekend
– In Nijmegen zijn een tiental pinautomaten van ABN-AMRO onklaar gemaakt.

2004-12-20 (Enschede)
Vermaak, sabotage bij Circusfestival, actiegroep onbekend
– Al sinds 1996 worden er bij het jaarlijkse Circusfestival dieren gebruikt. Activisten willen hiertegen protesteren en hebben posters geplakt en reclameborden voor het circusfestival weg gehaald. Verschillende reclameborden zijn voorzien van de tekst ‘’Afgelast wegens dierenleed’’ en in het centrum zijn er posters geplakt met de tekst ‘’Het circus dolle pret? Lang niet voor iedereen!’’. De actievoerders pleiten voor een circus zonder dieren.

2004-12-22 (Nijmegen)
Dierproeven, sabotage bij ABN-AMRO, actiegroep onbekend
– Twee pinautomaten van de bank zijn ditmaal onklaar gemaakt en een filiaal werd bloedrood geverfd uit protest tegen de banden die de bank heeft met het BPRC. Ook werden er in het zilver en roze leuzen gespoten, onder andere www.bprcmoetdicht.org.

2004-12-26 (Heerde)
Vermaak, brandstichting bij jachthut, actiegroep onbekend
– Een mobiele jachthut in de Dellen, op de grens van Heerde en Epe, is in brand gestoken. Deze hut werd verhuurd aan een particulier en stond op een aanhanger op het terrein van het Geldersch Landschap. Een wandelaar merkte de brand op maar toen de brandweer ter plaatse kwam was er al niets meer over van de jachthut.

2004-12-31 (Meerdere steden)
Vermaak, brandstichting en sabotage bij jachthutten, actiegroep onbekend
– In het bos van Heerde, nabij de Nieuwe Zuidweg, ging een jachthut in vlammen op. Ook werden er twee jachtobjecten (een metalen en een houten hoogzit) vernield welke gelokaliseerd stonden aan de rand van een akker welke grenst aan het natuurpark de Millingerwaard.

2004-12-31 (**)
Vermaak, sabotage van jachthutten, actiegroep onbekend
– Activisten saboteren meerdere jachthutten om jagers dwars te zitten.


2005


2005-01-** (**)
Vermaak, brandstichting bij jachthut, actiegroep onbekend
– Activisten steken wederom een jachthut in brand. Het object schijnt volledig te zijn plat gebrand.

2005-01-07 (Arnhem)
Dierproeven, sabotage bij ABN AMRO, actiegroep onbekend
– Bij drie filialen is sabotage verricht. De activisten hebben hiervoor onder andere purschuim, glasets en boterzuur gebruikt. Ook zijn er op diverse plaatsen in de stad leuzen gespoten.

2005-01-13 (Veluwezoom)
Vermaak, sabotage van jachthut, actiegroep onbekend
– Door gebruik te maken van www.jachthutten.nl hebben activisten een luxe jachthut weten te lokaliseren op de Veluwezoom. Deze zou illegaal zijn geplaatst. De actievoerders hebben de constructie vakkundig weten te saboteren.

2005-01-14 (Enschede)
Dierproeven, sabotage bij ABN AMRO, DBF
– Actievoerders onder de naam van het DierenBevrijdingsFront hebben een bezoekje gebracht bij drie medewerkers van ABN AMRO die verantwoordelijk bleken te zijn voor de rekening die het BPRC bij ABN-AMRO heeft lopen. Hun huizen en auto’s zijn ‘’gedecoreerd’’ uit protest tegen de samenwerking tussen de bank en het Biomedical Primate Research Centre. De activisten zeggen dat als de bank de samenwerking niet verbreekt zij nog veel meer huisbezoeken zullen uitvoeren.

2005-01-15 (Apeldoorn)
Dierproeven, graffiti op openbare plaatsen, actiegroep onbekend
– Op verschillende plekken in Apeldoorn spuit men leuzen tegen het BPRC.

2005-01-16 (**)
Vermaak, brandstichting bij jachthut, actiegroep onbekend
– Wederom is er in Nederland een jachthut in brand gestoken.

2005-01-20 (Rijswijk)
Dierproeven, graffiti op openbare plaatsen, actiegroep onbekend
– Op verschillende plekken in Rijswijk zijn er leuzen gespoten tegen het BPRC of gelinkt daaraan, waaronder de link ‘’www.bprcmoetdicht.org’’.

2005-01-26 (Epe)
Vermaak, brandstichting bij jachthutten, actiegroep onbekend
– De jachtopzichter in het gemeentelijk bosgebied van het Eperholt heeft twee branden weten te ontdekken. Het betrof hier mobiele jachthutten die in brand zijn gestoken door tegenstanders van de jacht.

2005-01-27 (Zwolle)
Dierproeven, graffiti op openbare plaatsen, actiegroep onbekend
– In Zwolle worden er leuzen gespoten tegen het BPRC en ABN-AMRO.

2005-01-31 (Zeist)
Dierproeven, brandstichting bij Covance, actiegroep onbekend
– Midden in de nacht is er brand gestoken bij het kantoor van Covance in Zeist. De actievoerders zeggen dat de schade niet veel is maar hopelijk genoeg om de aandacht te vestigen op het feit dat zij bereid zijn alles te doen dat nodig is om Covance ertoe te doen bewegen om te stoppen met dierproeven. Ze roepen tevens op om zelf ook actie te ondernemen tegen Covance.

2005-02-03 (Meerdere steden)
Dierproeven, graffiti op openbare plaatsen, actiegroep onbekend
– Op verschillende locaties in Arnhem en Nijmegen worden leuzen gespoten tegen het BPRC.

2005-02-10 (Nijmegen)
Dierproeven, sabotage bij ABN-AMRO, actiegroep onbekend
– De pinautomaat van ABN-AMRO aan de Daalseweg 1 is met hamers volledig vernield. Ook in het centrum moest een pinautomaat het ontgelden. Bij een filiaal van de bank zijn 7 of 8 ramen kapot geslagen.

2005-02-14 (Amsterdam)
Kleding, elektronische actie tegen bontzaken, actiegroep onbekend
– Een groep heeft middels software de servers van meerdere bedrijven getracht te overladen met e-mails zodat het systeem crasht. Nederlandse bedrijven als bijvoorbeeld Maison de Bonneterie en Fur & Fashion waren het doelwit maar ook internationale ketens als Peek & Cloppenburg moesten het ontgelden. Tevens werd het Duitse bont-instituut, Bontcommissie USA, Legacy Trading en Mifur aangepakt.

2005-02-17 (Meerdere steden)
Dierproeven, sabotage bij ABN-AMRO, actiegroep onbekend
– In Arnhem is bij vrijwel alle filialen van de ABN-AMRO bank sabotage verricht middels purschuim, verf en lijm. Specifiek in de wijk Sonsbeek is bij een filiaal het slot dicht gelijmd, zijn een chipknip en een pinautomaat onklaar gemaakt en zijn er leuzen gespoten. In het centrum van Arnhem zelf zijn ook leuzen gespoten en zijn 2 chipknipautomaten en 3 pinautomaten gesaboteerd. Ook in Elst en Lent zijn er filialen aangepakt.

2005-02-19 (Harderwijk)
Dierproeven, sabotage bij ABN-AMRO, actiegroep onbekend
– Activisten hebben een pinautomaat van de bank gesaboteerd. Tevens hebben ze verfbommen gegooid naar een filiaal van ABN-AMRO.

2005-02-22 (Groningen)
Bestrijding, bedreiging van bioloog, actiegroep onbekend
– Duivenvrienden bedreigen bioloog en ‘’duivenexpert’’ J. Doevendans. Hij heeft een rapport geschreven voor het lokale bestuur waarin werd gesuggereerd dat het nodig was duiven te vangen en te doden.

2005-02-26 (Hazerswoude-Dorp)
Kleding, bevrijding bij nertsenfarm Johan Karens BV, DBF
– Het DierenBevrijdingsFront heeft tussen de 600 en 800 nertsen bevrijd die gebruikt werden om te fokken. De actievoerders noemen de bevrijding aan de Westzijdeweg 31-33 een nieuwe start van de campagne tegen de bonthandel.

2005-03-02 (Nijmegen)
Dierproeven, sabotage bij ABN-AMRO, actiegroep onbekend
– Op de geluidswal in Nijmegen zijn teksten als ‘’ABN AMRO Moordt’’, ‘’www.bprcmoetdicht.org’’ en ‘’Sluit de Apenhel’’ gespoten. De filialen van de ABN-AMRO bank aan de Daalseweg en het Keizer Karelplein zijn tevens voorzien van leuzen en ook langs de busbaan waar dagelijks 17.000 mensen passeren is tot drie keer toe ‘’www.bprcmoetdicht.org’’ en ‘’Sluit de apenhel’’ gespoten.

2005-03-10 (Meerdere steden)
Dierproeven, graffiti op openbare plaatsen, actiegroep onbekend
– Actievoerders hebben in zowel Utrecht als Nijmegen leuzen gespoten tegen het BPRC.

2005-03-18 (Utrecht)
Dierproeven, graffiti op openbare plaatsen, actiegroep onbekend
– Activisten hebben opnieuw leuzen gespoten tegen het BPRC in Utrecht.

2005-04-10 (Oss)
Dierproeven, actie bij Hartelust BV, actiegroep onbekend
– De eigenaar van RC Hartelust BV heeft een bezoekje aan het huisadres gekregen van actievoerders. Door deze actie moet de wijk op de hoogte zijn gebracht van de werkzaamheden binnen Hartelust en de connecties met het BPRC. Er is echter niet bekend wat er heeft plaats gevonden.

2005-04-12 (Den Haag)
Dierproeven, sabotage bij ABN-AMRO, actiegroep onbekend
– Er zijn 14 verfbommen tegen de gevels van 3 ABN-AMRO filialen gegooid in het centrum van Den Haag. Dit onder het motto ‘’Bloed aan je handen? Verf aan je panden!’’.

2005-04-12 (Meerdere steden)
Dierproeven, sabotage bij ABN-AMRO/TNO, actiegroep onbekend
– Leuzen als ‘’BPRC apenhel’’ en ‘’www.bprcmoetdicht.org’’ zijn door heel Leiden gespoten. Ook is een wagen van TNO in Leiden rood geverfd. Een filiaal van ABN-AMRO in Voorschoten is door de actievoerders ook met verf belaagd en er is met lijm gespeeld. De activisten besluiten hun verklaring met ‘’BPRC moet dicht. BPRC gaat dicht.’’.

2005-05-19 (Meerdere steden)
Dierproeven, sabotage bij ABN-AMRO, actiegroep onbekend
– In Leiden en omgeving zijn er wederom leuzen gespoten tegen het BPRC. Onder andere de teksten ‘’ABN AMRO bloed aan je handen!’’, ‘’Sluit de apenhel BPRC’’, ‘’ABN AMRO steunt BPRC apenhel’’ en ‘’www.bprcmoetdicht.org’’ zijn achter gelaten. Ook werden in Voorschoten de ingang van, en pinautomaat bij, een ABN-AMRO filiaal met bloedrode verf overgoten.

2005-05-25 (Amsterdam)
Dierproeven, sabotage bij ABN-AMRO, actiegroep onbekend
– Die filialen en pinautomaten van de bank zijn gesaboteerd en met leuzen beklad door dierenvrienden.

2005-05-25 (Zutphen)
Dierproeven, sabotage bij ABN AMRO, actiegroep onbekend
– Een locatie van ABN-AMRO is aangepakt door dierenbevrijdingsactivisten.

2005-05-27 (Utrecht)
Dierproeven, sabotage bij ABN-AMRO, actiegroep onbekend
– Een pinautomaat van de bank is gesaboteerd door actievoerders die eisen dat de bank de banden met het BPRC verbreekt.

2005-06-** (Meerdere steden)
Vermaak, sabotage van jachthutten, actiegroep onbekend
– Een Duitse jachttoren, op het grondgebied van Staatsbosbeheer in Vierhouten, is omgezaagd door actievoerders. Twee grote jachthutten in het Zwolse bos van Staatsbosbeheer in Wapenveld zijn ook met de grond gelijk gemaakt. Op Landgoed Welna/Tongeren werden een jachthut en twee hoogzitten in gesloopte staat terug gevonden.

2005-06-04 (Nijmegen)
Dierproeven, sabotage bij Centraal Dierenlaboratorium, actiegroep onbekend
– Bij het proefdiercentrum in Nijmegen zijn er ruiten beschadigd en is het gebouw beklad met verf. De activisten willen hiermee de aandacht vestigen op proefdiercentra als het CDL.

2005-06-18 (Veluwezoom)
Vermaak, sabotage van jachthut, actiegroep onbekend
– Een hoogzit op de Veluwezoom is vernield door activisten. De eigenaar van het gebied is stichting Twickel, welke door de actievoerders een dubieuze club van landgoedeigenaren worden genoemd, die de jacht en houtproductie boven dierenwelzijn, natuurbehoud- en ontwikkeling plaatsen. De actie is opgedragen aan Jeffrey ‘’Free’’ Luers, een actievoerder in de Verenigde Staten welke een gevangenisstraf van 22 jaar uitzit voor het in brand steken van 3 SUVs.

2005-06-26 (Nijmegen)
Dierproeven, sabotage bij Centraal Dierenlaboratorium, actiegroep onbekend
– Het Centraal Dierenlaboratorium is wederom doelwit geweest van actievoerders. Ditmaal zijn er verfbommen gegooid om duidelijk te maken dat het CDL doelwit blijft van acties zolang zij dierproeven blijven uitvoeren.

2005-07-01 (Veluwezoom)
Vermaak, sabotage van jachthut, actiegroep onbekend
– Een zogenoemde laagzit (een ‘’ondergrondse hut’’) is volledig afgebroken. Ook zijn er voederplekken gesloopt.

2005-07-21 (Vierhouten)
Vermaak, sabotage van jachthut, Robbin hoed
– Een of meerdere jachthutten zijn door dierenvrienden onklaar gemaakt.

2005-07-24 (Loenen)
Vermaak, sabotage van jachthut, Robbin Hoed
– In Loenen werd een jachthut omgezaagd op de Vrijenberg door de groep Robbin Hoed, welke verklaard dat de hut illegaal zou zijn geplaatst. Ook was er een voederbak met aardappelen en maiskolven geplaatst waarmee wild werd gelokt.

2005-07-31 (Vierhouten)
Vermaak, sabotage van jachthut, Robbin Hoed
– Twee jachthutten zijn door deze actiegroep volledig onklaar gemaakt.

2005-08-01 (Amsterdam)
Vermaak, sabotage bij Circus Renz, actiegroep onbekend
– Circus Renz reist nog steeds rond met dieren in het programma en dat levert acties op. Ook nu weer hebben actievoerders reclameborden beklad met ‘’Afgelast’’ om zo het circus financieel te raken. Het circus is bang dat hierdoor veel mensen toch thuis zullen blijven, ook al hebben ze de reclameborden vernieuwd.

2005-08-** (Vierhouten)
Vermaak, sabotage van jachthuttten, R. Hoed en zijn G.K.
– Actiegroep ‘’Robbin Hoed en zijn Groene Kameraden’’ hebben twee jachthutten omgezaagd/omgegooid in de bossen van Vierhouten. De actievoerders willen hiermee een harde vuist maken tegen plezierjacht en ook omdat deze week bekend werd dat het beeld van Sneeuwvlokje alweer voor de derde keer door jagers is ontvreemd. De twee jachthutten stonden beide in de buurt van het leefgebied van Sneeuwvlokje.

2005-09-19 (Nijmegen)
Dierproeven, graffiti rondom Thomas Cook, actiegroep onbekend
– Rondom een Thomas Cook vestiging bij winkelcentrum Dukenburg en bij station Dukenburg zijn er 8 graffitis gespoten tegen de banden tussen Thomas Cook en de apenhandel. De tekst die achter werd gelaten luidde: ‘’Mauritius = grootste exporteur van vivisectie aapjes. Boek niet bij Thomas Cook.’’.

2005-10-** (Emmen)
Vermaak, sabotage bij Groot Russisch Staatscircus, actiegroep onbekend
– Onbekenden hebben de reclameborden van het circus beklad met posters die de tekst ‘’Afgelast wegens dierenleed’’ dragen. Zo hopen ze te voorkomen dat er bezoekers naar het circus gaan.

2005-10-11 (Doorn)
Vermaak, sabotage bij circus Moskou, actiegroep onbekend
– Circus Moskou had twee voorstellingen gepland in Doorn waarvoor zij reclameborden hebben geplaatst. Deze zijn de nacht van tevoren afgeplakt met andere posters die suggereren dat de voorstellingen zijn afgelast wegens dierenleed.

2005-11-20 (Meerdere steden)
Dierproeven, sabotage bij HLS-partners, DBF
– Dat niet alleen Ajax supporters boos zijn op de heer J. Jaakke mag deze nacht duidelijk zijn geworden. Niet alleen is hij directeur van Ajax (en verpest hij volgens veel supporters de club), ook is hij werkzaam bij GlaxoSmithKline; een bedrijf dat banden heeft met het proefdiercentrum HLS. Banden zijn vernield van zijn auto bij zijn huis in Bussum en verf-afbijtend middel is over het voertuig gegooid. In Naarden is de auto van Roche (tevens een partner van HLS) medewerker C. Brown doelwit geweest. Sabotage vond tevens plaats bij Sankyo (welke ook samenwerkt met HLS) in Zwanenburg waar 5 auto’s van medewerkers werden beschadigd met verf.

2005-12-25 (Assel)
Vermaak, sabotage van jachhut, R. Hoedt en zijn G.K.
– Robbin Hoedt en zijn Groene Kameraden hebben in Assel op de eerste kerstdag een hoogzit tegen de vlakte gewerkt. De activisten geven aan dat ze niet uitsluiten dat er in de laatste week van 2005 nog meer van zulke acties plaats zullen vinden en “ook in 2006 zijn de mensen van Robbinhoedt en zijn groene kameraden weer van de partij om op te komen voor de in het wild levende dieren.”.

2005-12-26 (Almere)
Dierproeven, sabotage bij HLS-partner, DBF
– Verf-afbijtend middel over de auto en lek gestoken banden waren een nare verassing voor Roche Directeur C. Lauret. Dit bedrijf heeft banden met HLS en wordt daarom door het DierenBevrijdingsFront als legitiem doelwit gezien. In hun verklaring vragen ze of hij genoten heeft van zijn vrije dagen.

2005-12-26 (Kootwijk)
Vermaak, sabotage van jachthut, R. Hoedt en zijn G.K.
– Op tweede kerstdag hebben actievoerders onder de naam ‘’Robbin Hoedt en zijn Groene Kameraden’’ een grote jachthut omgezaagd in het bosgebied van Staatsbosbeheer Kootwijk, nabij Apeldoorn. De activisten melden: ‘’ Dit omdat er zo weinig voor het in het wild levende dieren wordt opgekomen en om ze met deze kerstdagen toch een beetje een soort hart onder de riem te steken’’.


2006


2006-02-03 (Utrecht)
Dierproeven, sabotage bij Thomas Cook, DBF
– Het Thomas Cook filiaal aan de Willem van Noortstraat heeft een nieuw likje verf gekregen van individuen die vinden dat Thomas Cook moet stoppen met het transporteren van apen naar proefdiercentrums. Ze geven aan door te gaan met directe acties indien het bedrijf hier geen gehoor aan geeft.

2006-02-06 (Heerhugowaard)
Dierproeven, sabotage bij Thomas Cook, DBF
– Nadat het hek kapot was gepasseerd konden activisten toetreden tot het terrein van de Thomas Cook winkel gelegen aan Stationsplein 3 in Heerhugowaard. Daar werden 15 grote ramen vernield met glas-ets. Ook de twee ramen van de toegangsdeur werden vernield en de sloten werrden dicht gelijmd. Twee grote neon-reclameborden werden bedekt met rode verf en overal over de muur werden leuzen gespoten over de link die Thomas Cook zou hebben met dierenleed en DBF-slogans. Een volle graffiti-spuitbus werd leeggespoten. Daarnaast werd 15 liter bloedrode verf over de voor- en achterkant van de locatie gegoten. Volgens de activisten is er zeker voor 10.000 euro schade aangericht maar toch claimen ze dat dit pas het begin is.

2006-02-11 (Amsterdam)
Dierproeven, sabotage bij DHL, actiegroep onbekend
– Ook DHL doet zaken met het proefdiercentrum HLS en daardoor is het bedrijf een doelwit geworden van activisten. Een DHL-warenhuis in Amsterdam kreeg om 4 uur ’s nachts bezoek van activisten waar 5 minuten genoeg waren om tientallen slogans te spuiten. Bij de toegangsdeur stond in grote letters ‘’Drop HLS, puppy killer!’’ te lezen.

2006-02-23 (Amsterdam)
Dierproeven, sabotage bij ABN-AMRO, DBF
– Drie filialen van ABN-AMRO zijn bezocht door activisten die protesteren tegen de banden van ABN-AMRO en het BPRC. Sloten zijn dicht gelijmd, slogans zijn gespoten en 4 pinautomaten zijn gesaboteerd.

2006-03-17 (Amsterdam)
Kleding, sabotage bij Maison de Bonneterie, DBF
– Vier ramen van de modezaak Maison de Bonneterie zijn ingegooid uit protest tegen de verkoop van bont. Het DBF betuigd hiermee solidariteit met de bovengrondse actiegroep Respect voor Dieren, welke een campagne voert tegen deze winkel. Die campagne (onder andere een bezetting en een protest met 500 mensen) heeft ervoor gezorgd dat er al de helft minder bont wordt verkocht.

2006-03-17 (Amsterdam)
Dierproeven, sabotage bij Novartis, ARM
– De Animal Rights Militia heeft een bezoek gebracht aan iemand die werkzaam is in een hoge functie bij Novartis. De activisten wisten niet zeker welke van de 15 auto’s op de parkeerplaats van hem was en dus hebben ze alle auto’s beklad met 4 liter verf-afbijtend middel onder het motief ‘’laat hem maar uitleggen waarom anderen hun auto’s dankzij hem zijn vernield’’. Het raam van zijn huis werd bewerkt met glas-ets evenals het raam van de auto welke geparkeerd was voor zijn huis. Twee liter rottend vleessap en twee liter rode verf werden door de brievenbus naar binnen gespoten en de gehele voordeur werd rood geverfd zodat iedereen kon zien om wie het te doen was. Novartis heeft goede banden met het proefdiercentrum HLS.

2006-03-19 (Rotterdam)
Dierproeven, sabotage bij Novartis, ARM
– Terwijl een topfunctionaris van Novartis seks zou hebben met zijn vrouw hebben activisten zijn twee luxe BMW’s onder handen genomen. Rode verf en verf-afbijtend middel zijn over de auto’s gegooid. Nog eens 4 liter verf is over de muren, deuren en oprit bij zijn huis gegooid. Animal Rights Militia laat weten in een verklaring dat een lichtsensor niet genoeg is om de activisten tegen te houden, daarvoor zal Novartis toch echt eerst de banden met HLS moeten verbreken.

2006-04-05 (Nijmegen)
Vermaak, sabotage bij circus Belly Wien, actiegroep onbekend
– Proclamatie borden van circus Belly Wien zijn afgeplakt met de tekst ‘‘Afgelast wegens dierenleed’’. Andere borden zijn weer verwijderd.

2006-05-10 (Veenendaal)
Dierproeven, sabotage bij Thomas Cook, DBF
– Het DierenBevrijdingsFront heeft het filiaal van Thomas Cook in Veenendaal aangepakt. Ruiten zijn ingegooid en sloten zijn dicht gelijmd. Het DBF heeft haar initialen achter gelaten op het gebouw.

2006-05-28 (Nijmegen)
Dierproeven, sabotage bij Thomas Cook, DBF
– Het filiaal van Thomas Cook in Nijmegen zag twee van haar ramen ingegooid en de sloten dicht gelijmd. Ook werd er verf over de ingang gedeponeerd. De actievoerders dragen de actie op aan de personen die vastzitten voor acties tegen de Newchurch Guinea Pig Farm. Ze geven aan de strijd tegen Thomas Cook en de Mauritiaanse apenhandel met dezelfde woede en vastberadenheid te zullen voeren als de kameraden in de gevangenis hebben gedaan tegen hun doelwitten.

2006-07-12 (Woerden)
Dierproeven, sabotage bij Bristol Meyers, actiegroep onbekend
– Als partner van HLS is Bristol Meyers het doelwit geworden van actievoerders. In solidariteit met de bovengrondse beweging ‘‘Respect voor Dieren’’ zijn de ruiten van het gebouw ingegooid.

2006-07-27 (Maarssen)
Dierproeven, sabotage bij GlaxoSmithKline-directeur, actiegroep onbekend
– Twee auto’s, in het bezit van Dirk Aelvoet, zijn beschadigd middels boterzuur en verf-afbijtend middel. Dirk is de medisch directeur van GlaxoSmithKline, een grote partner van het proefdiercentrum HLS. De actie is opgedragen aan Natasha Avery, Sarah Gisborne en Daniel Wadham.

2006-08-** (Naarden)
Dierproeven, sabotage bij Roche-medewerker, DBF
– Colin Brown werkt voor Roche, een bekende klant van Huntingdon Life Sciences. De garage deur en de muren van zijn huis aan de Schubertlaan zijn beklad met graffiti. Met verf-afbijtend middel en door de banden lek te prikken is zijn auto beschadigd. De activisten willen hiermee een waarschuwing sturen aan de medewerkers van Roche, zij zullen blijven vechten tot de strijd gewonnen is.

2006-10-06 (Vught)
Voedsel, brandstichting bij slager Van der Schoot, actiegroep onbekend
– De bedrijfswagen van slager Van der Schoot is afgebrand. Het voertuig zou de slager 51.000 euro hebben gekost maar slechts 16.000 euro werd vergoed door de verzekering. Slogans als ‘‘vlees is moord’’ en ‘‘moordenaar’’ zijn achter gelaten als boodschap. De privé-wagen is ook doelwit geworden van vernieling. Het station dichtbij is beklad met leuzen als ‘‘eet geen vlees’’ en ‘‘hoe diervriendelijk ben jij?’’. De kinderen van de slager vroegen hem ‘‘Papa, heb jij iets verkeerds gedaan?’’.

2006-10-30 (Arnhem)
Dierproeven, sabotage bij Novartis-medewerkers, actiegroep onbekend
– Op twee adressen hebben activisten toegeslagen in de campagne tegen HLS. Ze dragen de acties op aan de dieren en aan Barry Horne, een actievoerder die is gestorven aan een hongerstaking. Bij Frank Meijer, lid van de Raad van Commissarissen, zijn de banden van zijn auto lek geprikt en is er een vol blik verf-afbijtend middel op de auto geleegd. Aan de Johannes Vermeerstraat werd dezelfde actie herhaald bij de medisch directeur van Novartis.

2006-11-** (Ulft)
Dierproeven, sabotage bij Novartis-medewerker, DBF
– Activisten hebben Thomas Dusink het gesprek van de dag gemaakt in Ulft door leuzen als ‘’Smash HLS’’, ‘’Puppykillers’’ en ‘’Scum’’ op zijn huis en twee auto’s te spuiten. Ook is er een liter dieselolie door de brievenbus gespoten. Het DBF wil Huntingdon Life Sciences stoppen door partners en klanten de banden met het bedrijf te laten verbreken.


2007


2007-03-** (Meerdere steden)
Dierproeven, sabotage bij partners van HLS, DBF
– Bij verschillende medewerkers van bedrijven die zaken doen met HLS zijn acties uitgevoerd. Huizen zijn beklad en auto’s zijn beschadigd. Het zou onder andere gaan om personen met een hoge functie binnen Van der Moolen welke woonachtig zijn in Blaricum en Laren en medewerkers van Dangerous Goods Management in Almere.

2007-03-** (**)
Dierproeven, sabotage bij Euronext-werknemer, DBF
– Ook Euronext heeft banden met het proefdiercentrum HLS en daarom hebben actievoerders verf-afbijtend middel op de auto’s van een medewerker gegoten. Tevens is het huis ‘‘versierd’’.

2007-04-** (Katwijk)
Sabotage bij Circus Renz, actiegroep onbekend
– Zoals vrij regelmatig gebeurd zijn ook in Katwijk de reclameborden van een circus met dieren vernield en/of overgeplakt met de leus ‘‘Afgelast wegens dierenleed’’. Ditmaal betrof het circus Renz.

2007-08-11 (Holthees)
Dierproeven, brandstichting bij Harlan-medewerker, DBF
– Een nieuw te bouwen proefdiercentrum roept veel weerstand op bij dierenvrienden. Een van de personen verantwoordelijk voor dit nieuwe project is tevens werkzaam bij Harlan. Een Franse DBF-cel heeft zijn auto’s, geparkeerd aan de Makkenweg, in brand proberen te steken. Minstens een van de drie wagens is in vlammen opgegaan.

2007-10-** (Ede)
Vermaak, sabotage van jachthut, actiegroep onbekend
– Een activist is aangehouden door de politie nadat hij een hoogzit had omgezaagd. De afgelopen tijd zijn veel jachthutten rond Ede doelwit geweest van activisten, en zeker drie hoogzits en meerdere kleinere jachthutten zijn gesaboteerd. De actievoerder weigert zijn identiteit prijs te geven en is snel weer op vrije voeten gekomen.

2007-10-** (Weert)
Dierproeven, sabotage bij Van der Looy Projektmanagement, actiegroep onbekend
– Uit protest tegen de bouw van een nieuw proefdiercentrum is het gebouw van het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de projectmanagement beklad.

2007-10-12 (Assen)
Vermaak, sabotage bij Staatscircus Moskou, DBF
– Reclameborden zijn gedemonteerd uit protest tegen het gebruik van dieren in het circus. De activisten waarschuwen voor meer acties als de dieren in het circus blijven.

2007-12-10 (Zeewolde)
Kleding, bevrijding bij nertsenfarm, Apple.L.F.
– Alle nertsen van een illegale nertsenfarm zijn bevrijd door het A.pple L.iberation F.ront. De actiegroep ontleent haar naam aan het feit dat deze boer ook appels teelt. Daarnaast is hij nertsenhouder van een farm waar volgens zeggen 200 nertsen werden gehouden. De activisten geloven dit niet en geven aan dat er zeker 400 nertsen aanwezig waren. Zij liepen door hun eigen uitwerpselen en zouden er niet gezond uit zien. Veel fokkaarten zijn vernield.

2007-12-24 (Weert)
Dierproeven, sabotage bij Van der Looy Projektmanagement, DBF
– Op kerstavond zijn de huizen van het bestuur van Van der Looy Projektmanagement beklad. Teksten als ‘‘Stop Sciencelink, stop dierproeven’’ en ‘‘DBF’’ zijn achter gelaten. De activisten eisen dat het bedrijf zich terug trekt uit de bouw van het proefdiercentrum. Vlak hierna geeft Van der Looy hier gehoor aan en het proefdiercentrum zal nooit worden gebouwd.


2008


2008-01-01 (Zaandam)
Vermaak, sabotage bij dierenwinkel Rentenaar, actiegroep onbekend
– Dierenactivisten hebben het nieuwe jaar ingeluid door bij dierenwinkel Rentenaar 3 ramen te bekladden met teksten als ‘’Happy 2008, for the animals!’’. Rentenaar verkoopt bont in de vorm van kattenspeeltjes en de dieren die de Rentenaar verkoopt zouden er vaak slecht uit zien. De Rentenaar ligt al langere tijd onder vuur door dierenrechtenactivisten, vaak actievoerend uit naam van Respect voor Dieren.

2008-01-24 (Soest)
Dierproeven, sabotage bij Sandoz-medewerker, DBF
– Als dochterbedrijf van Novartis (dat weer nauwe banden heeft met het proefdiercentrum HLS) is ook Sandoz doelwit van dierenvrienden. Bij Eric Gorka, een executive van Sandoz, zijn de banden van zijn auto lek geprikt en is de lak beschadigd met verf-afbijtend middel. Op het huis zijn woorden als ‘’SCUM’’ en ‘’ALF’’ gespoten. Meer leuzen konden de activisten niet aanbrengen omdat de spuitbus blokkeerde maar ze gaan er vanuit dat de boodschap duidelijk is.

2008-02-** (**)
Voedsel, bevrijding uit legbatterij, actiegroep onbekend
– Er zijn 25 kippen bevrijd halverwege februari. Deze kippen werden uit kleine kooien gehaald waar zij met wel 6 kippen tegelijk in zitten opgesloten. De activisten schrijven dat twee maanden later de kippen volledig lijken te zijn gewend aan hun nieuwe leventje waar ze lekker buiten kunnen scharrelen en kunnen genieten van het zonlicht.

2008-02-** (Meerdere steden)
Vermaak, sabotage van jachthutten, actiegroep onbekend
– Vier jachthutten in Nunspeet zijn er vernield, allen gelegen in het Renteloos Voorschotbos. Ook zijn er 3 jachthutten vernield op landgoed Welna.

2008-03-03 (Wageningen)
Dierproeven, sabotage bij de Wageningen Universiteit, DBF
– Het DierenBevrijdingsFront heeft leuzen gespoten op het welkomsbord van de Wageningen Universiteit, evenals op borden van de Animal Science Group. De actievoerders geven aan dat ze nu nog aan de buitenkant van het hek zijn gebleven maar dat het niet moeilijk is om aan de andere kant te komen. Ze eisen een stop op dierproeven binnen de universiteit.

2008-03-21 (Ubachsberg)
Kleding, bevrijding bij nertsenfarm, DBF
– Vlakbij Heerlen, in Ubachsberg, zijn een paar honderd nertsen los gelaten door dierenactivisten. Hiervoor moest een betonnen muur worden verwijderd zodat de nertsen ook het terrein konden verlaten. De actie is opgedragen een Gabriel Villeneuve.

2008-06-23 (**)
Voedsel, poging tot bevrijding uit legbatterij, DBF
– Het DBF heeft een poging gedaan om kippen te bevrijden in het zuiden van Nederland. Nadat een deur is open gebroken kwamen de activisten in een kleine ruimte met nog meer gesloten deuren. Daarnaast was er een stil alarm aan de muur te zien. Om arrestatie te voorkomen hebben de activisten het alarm kapot geslagen en zijn toen vertrokken. Wel geven ze aan het snel nogmaals te zullen proberen.

2008-06-26 (Lelystad)
Bestrijding, brandstichting bij Duke Faunabeheer, DBF
– Actievoerders hebben brand gesticht bij bestrijdingsbedrijf Duke Faunabeheer uit protest tegen het doden van ganzen op Texel. Het bedrijf is hierdoor flink in opspraak geraakt. Een kantoor is helemaal uitgebrand. Een ander kantoor op het terrein bleef gespaard, ondanks de benzine die er over apparatuur is gegoten.

2008-10-24 (Lelystad)
Dierproeven, sabotage bij Animal Sciences Group-medewerker, DBF
– Het DierenBevrijdingsFront heeft de banden van de auto van Fred G. van Zijderveld lek gestoken. Ook is er verf-afbijtend middel over de auto gesmeerd. Het woonhuis aan de Punter is beklad met leuzen als ‘’Animal killer’’ en ‘’Scum’’. Tevens is er in de buurt op een grote witte muur ‘’Moordenaar’’ gespoten in combinatie met het adres van Fred, zodat iedereen weet waar de actie heeft plaats gevonden.

2008-11-** (**)
Voedsel, bevrijding uit legbatterij, DBF
– Dierenbevrijders hebben 15 kippen uit een legbatterij gehaald om ze vervolgens te herplaatsen op een locatie waar ze kunnen genieten van meer vrijheid dan ze ooit hebben gekend.
> Bekijk volledig bericht

2008-11-** (**)
Voedsel, bevrijding uit bio-industrie, DBF
– Als protest tegen de slacht hebben activisten 10 kalkoenen gered uit de bio-industrie. De kalkoenen zouden zijn geëindigd als kerstmaaltijd maar door de bevrijding zien ze een lang leven tegemoet in een vredige omgeving. De actie is opgedragen aan Barry Horne.
> Bekijk volledig bericht

2008-11-02 (Emmen)
Vermaak/voedsel, sabotage bij circus Herman Renz en veetransporten, NBT
– Actiegroep NBT heeft het grootste deel van de reclame van circus Herman Renz beklad en/of vernietigd. Ook zijn een aantal veetransportwagens beklad met de leus ‘’Vlees = moord’’, evenals enkele andere leuzen.

2008-11-06 (Hilversum)
Dierproeven, brandstichting bij NYSE Euronext-medewerker, actiegroep onbekend
– Zes pakketjes zijn er onder twee auto’s van Marc S. geplaatst. Marc S. is een directeur van NYSE Euronext, van waaruit banden met HLS worden onderhouden. De pakketjes hebben ervoor gezorgd dat beide auto’s in vlammen zijn opgegaan.

2008-11-11 (**)
Vermaak, sabotage van jachthutten en voertuig, N.A.S.A.
– De Northern Anti-Speciesism Alliance heeft 7 jachthutten met een bijl omgekapt. Alle objecten bevonden zich in het noorden van Nederland. In Groningen heeft de auto van een jager een nieuw kleurtje gekregen. Tevens is er suiker in de brandstofstank gedeponeerd.

2008-12-02 (Zeewolde)
Kleding, sabotage bij woning vermoedelijke nertsenhouder, DBF
– Activisten hebben mogelijk een vergissing begaan bij het bekladden van een woning. Lau Steijn werd doelwit van een actie waarbij de tekst ‘’Bont = Moord’’ en ‘’DBF’’ werd gespoten. Ook werd de lak van de ernaast geparkeerde auto beschadigd met verf-afbijtend middel en werden de banden lek geprikt. Mogelijk hebben de actievoerders dit huis uitgekozen vanwege de achternaam. Elders in Zeewolde is een pelsdierhouderij gevestigd, welke in het bezit is van naamgenoot Arnold Steijn.

2008-12-18 (**)
Voedsel, bevrijding van konijnen, DBF
– Als ‘’voorproefje’’ voor de kerst zijn er 2 konijnen bevrijd rond deze datum en vervolgens herplaatst.

2008-12-19 (Wassenaar)
Dierproeven, brandstichting bij NYSE Euronext-medewerker, DBF
– Een aanslag op twee auto’s van NYSE Euronext-topman Aad de Winter heeft ervoor gezorgd dat de voertuigen in vlammen zijn opgegaan. De actie is een protest tegen de samenwerking met HLS.

2008-12-19 (Noordwijkerhout)
Dierproeven, sabotage bij NYSE Euronext-medewerker, actiegroep onbekend
– In dezelfde nacht als de eerder gemelde brandstichting hebben activisten het huis van Cees Vermaas (een directeur bij NYSE Euronext) beklad met teksten. Elk raam en elke deur waar ze bij konden komen is bedekt in slogans tegen de samenwerking met HLS.

2008-12-25 (**)
Voedsel, bevrijding uit konijnenhouderij, DBF
– Het DBF heeft 13 konijnen bevrijd uit een schuur van een professionele konijnenhouderij. Het betrof witte konijnen, net als de 2 konijnen die zij eerder hebben bevrijd. Verder is er geen schade aangericht, zodat de activisten nog eens terug kunnen komen.


2009


2009-01-06 (Lelystad)
Bestrijding, sabotage bij Duke’s Faunabeheer, actiegroep onbekend
– Actievoerders hebben 2 auto’s van het bestrijdingsbedrijf onklaar gemaakt. Naast dat de auto’s het in het geheel niet meer doen zit er ook iets in de uitlaat gespoten (vermoedelijk purschuim).

2009-01-25 (Wageningen)
Dierproeven, sabotage bij de Wageningen Universiteit, DBF
– Een van de hoofdgebouwen van de Wageningen Universiteit is beklad door actievoerders die protesteren tegen dierproeven. In de universiteit zouden jaarlijks 15.000 dieren sterven in allerlei experimenten. Dit getal, samen met wat ‘’DBF-tags’’, is achter gelaten op het gebouw. Ook zijn er namen van specifieke dieren (die het leven hebben gelaten achter de gesloten deuren) gespoten.

2009-02-05 (Meerdere steden)
Dierproeven, sabotage bij Astellas en Schering-Plough, DBF
– Een cel van het Poolse DBF heeft in Meppel een actie uitgevoerd tegen Astellas. In Houten hebben ze protest gevoerd tegen Schering-Plough. Beide bedrijven werken samen met Huntingdon Life Sciences en zijn in meerdere landen doelwit van acties. De activisten geven aan dat ze nu enkel wat verf hebben gespoten maar dat ze de volgende keer minder vriendelijk zullen zijn.

2009-02-21 (**)
Voedsel, bevrijding uit een konijnenfarm, DBF
– In totaal 20 konijnen heeft het DierenBevrijdingsFront bevrijd uit een schuur. Er waren verschillende dode konijnen te zien, naast verwondingen en kale plekken op nog levende konijnen. De dieren zijn volgens de bevrijders op goede locaties ondergebracht.
> Bekijk volledig bericht

2009-02-24 (Wageningen)
Dierproeven, sabotage bij de Wageningen Universiteit, DBF
– Twee Citroën Picasso’s die toebehoorden aan de universiteit zijn beschadigd door activisten. Door problemen hebben ze slechts een half DBF logo kunnen achterlaten.

2009-03-09 (Wageningen)
Dierproeven, sabotage bij de Wageningen Universiteit, DBF
– Ditmaal kreeg het proefdiercentrum, evenals het conferentie-gebouw, van de Wageningen Universiteit een bezoekje. De daders geven aan dat het niet zo slim is dat de universiteit al die losse stenen laat liggen, zo konden ze namelijk makkelijk 2 ruiten ingooien.

2009-03-10 (Meerdere steden)
Voedsel, sabotage bij supermarkten, A.R.O.M.A
– De ‘’Animal Rights One Man Army’’ heeft bij verschillende supermarkten door Nederland de verpakkingen van honderden vlees- en visproducten kapot geprikt. Door dit zodanig te doen dat het niet direct opvalt is het pas te zien zodra het vlees en vis al aan het rotten is. De gaatjes in de verpakking versnelt dit proces aanzienlijk.

2009-03-12 (Deventer)
Voedsel, sabotage bij Mc Donalds, A.R.O.M.A
– Rond 04.00 kwam A.R.O.M.A. bij de Mc Donalds in Deventer aan waar zichtbaar was dat sommige medewerkers nog steeds aanwezig waren. Zodra de laatste persoon het gebouw had verlaten werd een ruit ingegooid. Een paar minuten later werd hetzelfde nogmaals uitgevoerd. Toen een beveiligingsauto het terrein opdraaide besloot A.R.O.M.A te vertrekken.

2009-03-15 (Stavenisse)
Kleding, bevrijding bij nertsenfokkerij Walhout BV, DBF
– Door eerdere bezoeken wisten de activisten wat wel en niet gedaan kon worden om deze actie zo goed en veilig mogelijk uit te voeren. In 20 schuren werden de fokkaarten vernield en werd de leus ‘’DBF is overal’’ aangebracht. Een graafmachine is gesaboteerd en vangnetten zijn gesaboteerd. In de schutting zijn gaten geknipt en vervolgens zijn zoveel mogelijk nertsen bevrijd. Er zijn in totaal 2500 nertsen uit hun kooien vrij gelaten. Vijf nertsen zijn meegenomen om elders los te laten.

2009-03-21 (**)
Vermaak, sabotage in supermarkten, A.R.O.M.A
– Bij enkele grote supermarkten in Nederland heeft de Animal Rights One Man Army ongeveer 60 Mars-, Twix- en Snickers-repen geopend. Ook zijn er +/- 100 Haribo verpakkingen geopend uit protest tegen de banden met circus Herman Renz. Haribo is de grootste sponsor van het circus dat veel dieren gebruikt tijdens de voorstellingen.

2009-03-27 (**)
Voedsel, sabotage bij een fabriek, A.R.O.M.A
– Bij een fabriek waar melkmachines worden geproduceerd zijn 6 ruiten ingegooid uit protest tegen het melken van koeien. A.R.O.M.A. is van mening dat koemelk enkel voor kalfjes is.

2009-03-30 (Deventer)
Voedsel, sabotage bij Mc Donalds, A.R.O.M.A
– Bij dezelfde Mc Donalds als waar eerder al een bezoekje is gebracht is ook deze keer actie gevoerd. Verschillende ruiten van de Mc-Drive zijn ingegooid en A.R.O.M.A waarschuwt voor het Mc-Arson-Menu dat zou zijn besteld.

2009-04-06 (Deventer)
Voedsel, sabotage bij Mc Donalds, A.R.O.M.A
– Zeven ruiten van de Mc-Drive, evenals een glazen deur van het gebouw, zijn ingegooid. A.R.O.M.A. zegt tevens de ruiten en motorkap van een SUV-achtig voertuig te hebben vernield welke bij een autodealer elders in de stad stond geparkeerd.

2009-04-09 (Wageningen)
Dierproeven, sabotage bij de Wageningen Universiteit, DBF
– Er zijn 25 ruiten ingegooid bij de vivisectie-afdeling van de Wageningen Universiteit. Het DierenBevrijdingsFront zegt dat er hier onder andere levende varkens worden open gesneden zonder pijnstillers. Vervolgens krijgen ze pudding te eten en word er gekeken hoe het voedsel zich een weg baant door het lichaam.
> Bekijk volledig bericht

2009-05-12 (**)
Voedsel, 40 kippen bevrijd uit een legbatterij, DBF
– Dierenbevrijders hebben 40 kippen bevrijd uit een stal die de activisten benauwd noemen. Het zou om een legbatterij gaan. Bij een andere stal zagen ze vleeskippen waarvan er velen door de pootjes zouden zijn gezakt. De 40 geredde legkippen zijn elders onder gebracht.

2009-06-15 (Wageningen)
Dierproeven, bommelding bij de Wageningen Universiteit, DBF
– Activisten hebben een bommelding gedaan bij de Wageningen Universiteit. Dit door de meldingen ‘’Danger Bomb’’, ‘’Warning Bomb’’ en ‘’Stay Away’’ op het gebouw te schrijven. Een ruit werd tevens ingegooid. Het volledige gebouw werd afgesloten tot ongeveer 15.00 in de middag, toen duidelijk werd dat er geen bom geplaatst was en het dus een hoax betrof.

2009-10-29 (Barchem)
Kleding, bevrijding bij nertsenfarm Hissink, actiegroep onbekend
– Een groep dierenactivisten brak in bij nertsenfarm Hissink om hier de nertsen te bevrijden. Toen circa 5.000 nertsen waren losgelaten greep de politie in, welke samenwerkte met de Nationale Recherche. Zij waren vermoedelijk op de hoogte van de actie. Opvallend genoeg werd maar één persoon aangehouden, de rest kon in eerste instantie ontkomen.