1979-1989

Acties uitgevoerd door het Dieren Bevrijdings Front en verwante organisaties/groeperingen. Deze lijst is een weergave van de bekende acties en hierbij zijn openbare bronnen, evenals anonieme bronnen geraadpleegd. Er kan geen zekerheid worden gegeven over de volledige correctheid van de informatie. Het is niet bekend hoeveel acties er zijn uitgevoerd die niet in deze lijst zijn opgenomen.1979


1979-12-26 (Zeist)
Dierproeven, bevrijding bij TNO, DBF
– 12 honden bevrijd tijdens ”Operatie Snoopy” als eerste actie van het Dieren Bevrijdings Front in Nederland. Een 13de hond ontsnapt, en wordt later op het terrein terug gevonden.


1980


1980-03-15 (Meerdere steden)
Bont, bevrijding bij pelsdierhouderijen, DBF
– Het DBF bevrijd 70 nertsen en 5 vossen uit fokkerijen in Lunteren, Otterlo, Bennekom, Ede en Achterberg. Eigenaar D. Richardson van 2 fokkerijen in Lunteren waar 32 nertsen werden bevrijd, zegt dat de actie zinloos is omdat de dieren niet in het wild kunnen overleven.

1980-03-22 (Haren)
Dierproeven, brieven bezorgd bij buren professor, DBF
– Activisten van het DierenBevrijdingsFront hebben in Haren huis-aan-huis brieven bezorgd in de woon omgeving van de Groningse hoogleraar prof. dr. J.P. Kruijt. In deze brief wordt prof. Kruijt ervan beschuldigd ”gelegaliseerd hanen te martelen”. De professor doet onderzoek naar het gedrag van hanen, waarbij deze tot felle gevechten komen. Deze proeven zijn vooral bedoeld om demonstraties in het onderwijs te kunnen geven. Naar aanleiding van de actie zegt dr. Kruijt de mogelijkheden te willen bekijken om de demonstraties via video te geven.

1980-06-06 (Meerdere steden)
Jacht, bevrijding bij fokkerij en sabotage bij KNJV, DBF
– Op 1 nacht tijd voerde het DierenBevrijdingsFront actie tegen de jacht, en de daarbij behorende fok van fazanten. De fazanten worden gefokt om vervolgens te worden uitgezet in groepjes voor de jacht. Bij een fazantenfokkerij in Rockanje worden 600 fazantenrennen open gezet, waardoor een paar duizend fazanten er vandoor zijn gegaan. Bij een fokkerij in Barneveld werden de rennen van 150 fazanten geopend. Tot slot werden ook in Doorn 200 fazanten bevrijd. Bij de KNJV (Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging) werd het gebouw met anti jachtleuzen bespoten. Directeur van de KNJV, Theo Veen, benoemt: ”Voor mij valt zo’n actie in dezelfde categorie als terrorisme”.

1980-08-01 (Best)
Intensieve houderij, bevrijding bij houderij, DBF
– Dierenbevrijders hebben 30 kippen bevrijd uit een legbatterij in Best. Deze 30 staan volgens het DBF symbool voor de 30 miljoen kippen die er jaarlijks in de legbatterijen zitten. De dieren zijn lieflijk opgevangen in opvangadressen. De activisten hebben Best gekozen omdat daar een nieuwe houderij zou komen met 600.000 kippen, ondanks fel protest van buurtbewoners, die uiteindelijk de hulp van het DierenBevrijdingsFront heeft ingeroepen.

1980-09-05 (Bennekom)
Privé houderij, bevrijding bij boer, DBF
– Acht leden van het DierenBevrijdingsFront hebben in deze nacht een schaap, een ram, een pony en een lam van het Tweede Kamerlid Koekoek gestolen. De activisten hebben deze actie ondernomen omdat de dieren er slecht aan toe zouden zijn. Koekoek is oprichter van de Boerenpartij, die haar naam uiteindelijk veranderde naar de ”Rechtse Volkspartij”.


1981


1981-02-23 (Zeist)
Dierproeven, bevrijding bij TNO, DBF
– Bij TNO worden 21 katten bevrijd door het Dieren Bevrijdings Front. Deze zijn volgens een woordvoerder liefdevol opgevangen in gezinnen.

1981-10-24 (Boekelo)
Paardensport, sabotage bij de Military, DBF
– Bij de Military in Boekelo heeft het DBF de hindernissen voor de paardenwedstrijd gesaboteerd door deze door te zagen. De sabotage werd vroeg ontdekt en kon daardoor na enige vertraging toch doorgang vinden.


1982


1982-05-05 (Soesterberg)
Dierproeven, bevrijding bij TNO, DBF
– Door het DBF worden er 6 katten uit het Instituut voor Zintuigfysiologie bevrijd. De katten worden opgevangen bij particulieren. Een van de katten is ontsnapt.

1982-05-22 (Vorden)
Jacht, sabotage bij de KNJV, DBF
– Het Dieren Bevrijdings Front heeft 120 jacht trofeeën gestolen van de tentoonstelling in Vorden. Deze tentoonstelling werd gehouden door de KNJV (Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging). Een deel van de trofeeeën is terug gevonden in de Rijn bij Oosterbeek.

1982-08-17 (Biddinghuizen)
Jacht, sabotage bij de Flevohof, DBF
– Bij de Flevohof heeft het DBF getracht een viswedstrijd te saboteren. De schade was echter zo minimaal dat de wedstrijd na enig herstel toch doorgang kon vinden.

1982-11-08 (Meerdere steden)
Bont, sabotage bij fokkerijen, DBF
– Bij meerdere fokkerijen, in Renswoude, Rosmalen, Urk, Volkel en Elsendorp zijn in totaal meer dan 500 vossen met (voor de dieren onschadelijke) verf bespoten. Hierdoor zijn de vachten waardeloos geworden voor de bonthandelaren.

1982-12-20 (Meerdere steden)
Intensieve houderij, bevrijding bij fokkerijen, DBF
– Het DBF heeft in 1 nacht tijd honderd konijnen bevrijd bij twee fokkerijen in Someren en Beers. Beide bedrijven bevestigen de diefstal. De dierenbevrijders verklaren de actie te hebben uitgevoerd met het oog op de naderende kerst dagen, en omdat veel mensen niet weten dat ook konijnen in de bio industrie worden gehouden. Bij het vervoeren van de konijnen is 1 iemand gearresteerd.


1983


1983-06-20 (Utrecht)
Dierproeven, sabotage bij faculteit Diergeneeskunde, DBF
– Bij het fysiologisch laboratorium van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht is afgelopen nacht voor 15.000 gulden sabotage verricht. Dit uit protest tegen de uithoudingsproeven die er op honden zouden worden verricht. Ook zijn gegevens van proeven ontvreemd.

1983-07-05 (Nistelrode)
Dierproeven, bevrijding bij Organon, DBF
– Het DBF heeft 6 pony’s weg gehaald die door Organon worden gebruikt voor de productie van een zwangerschapshormoon. Volgens het DBF wordt er maandelijks ongeveer 30 liter bloed afgetapt bij de dieren.

1983-10-31 (Ulvenhout)
Jacht, sabotage bij Laurentiuskerk, DBF
– Het interieur van de Laurentiuskerk in Ulvenhout is besmeurd. Het DBF voerde hiermee een protest tegen de Hubertus-viering die de volgende dag plaats zou vinden. Hiermee werd een signaal afgegeven tegen de jacht in het algemeen en de medewerking van de kerk aan de Hubertus-viering.

1983-12-20 (Meerdere steden)
Bont, sabotage bij bont-verkopende zaken, DBF
– Ongeveer 20 actievoerders opererend onder de naam van het DBF hebben bij +/- 200 zaken de sloten dicht gelijmd van deuren, rolluiken en hekwerken. Zij adviseren de winkels om een bordje op te hangen met ‘’wegens sterfgevallen gesloten’’.

1983-12-23 (Meerdere steden)
Intensieve houderij, bedreiging, DBF
– In 7 steden zou vlees door dierenbevrijders zijn ingespoten met een levensgevaarlijk gif (strychnine). Dit zou in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Zwolle, Arnhem, Eindhoven en Utrecht het geval zijn. Het Ministerie van Volksgezondheid heeft de melding stilgehouden, maar was wel in opperste staat van paraadheid. Het bleek een loze dreiging te zijn, om ervoor te zorgen dat het vlees uit de schappen zou verdwijnen.


1984


1984-04-23 (Venlo)
Bont, diefstal bij moerasbever fokker, DBF
– Het DBF heeft bij een inval in een fokkerij voor moerasbevers documenten in beslag genomen over de fok van moerasbevers voor hun pels. Deze fokker wordt gezien als het brein achter de fok van moerasbevers in Nederland. Het DBF wil de documenten aan alle dierenbeschermingsorganisaties toezenden.

1984-05-13 (Zeist)
Dierproeven, bevrijding bij TNO, DBF
– Het DBF heeft in de nacht van zaterdag op zondag ingebroken bij TNO waar zij 30 beagles hebben bevrijd. Alle beagles zijn onder gebracht bij gastgezinnen.

1984-08-26 (Meerdere steden)
Bont, bevrijding bij fokkers van moerasbevers, DBF
– Enkele honderden moerasbevers zijn er bevrijd bij fokkerijen in Groesbeek, Oostermeer en De Klomp. De dieren zijn op geschikte locaties (waar zij volgens onderzoek van de activisten moeten kunnen overleven) in vrijheid gesteld.

1984-09-** (Leiden)
Bont, bedreiging bij bontzaak Van Egmond, DBF
– Sam van Egmond is opgebeld met het dreigement dat ”de hele boel kort en klein zou worden geslagen en bontjassen zouden worden beschadigd” als hij aan de modeshow in de Stadsgehoorzaal. Als gevolg van dit telefoontje zal Van Egmond niet meedoen aan de show.

1984-09-02 (Meerdere steden)
Bont, bevrijding bij fokkerij, DBF
– Bij twee fokkerijen zijn in totaal ongeveer 80 chinchilla’s weg gehaald. Deze fokkerijen liggen in Hulshorst en Leunen. Na afloop heeft het DBF ervoor gezorgd dat de chinchilla’s zijn onder gebracht bij gastgezinnen.

1984-10-14 (Meerdere steden)
Jacht, sabotage van jachthutten en diefstal, DBF
– Het DBF claimt 19 jachthutten te hebben vernield op landgoed Twickel in Twente, staatswildreservaat bij Apeldoorn, in Deelen, in Otterlo, Valkenswaard en Elsendorp. Eveneens hebben de dierenbevrijders op koninklijk landgoed de Horsten in Wassenaar ingebroken en een aantal trofeeën (17) evenals een jachtschilderij ontvreemd. **Opmerkelijk is dat toentertijd het koningshuis altijd heeft ontkend aan de jacht deel te nemen, maar dat het DBF hier bewijs voor heeft aangetroffen dat dit wel zo is**

1984-12-25 (Meerdere steden)
Intensieve houderij, sabotage bij restaurants, DBF
– In meerdere steden werd bij restaurants stinkend spul naar binnen gewerkt. Dit gebeurde in onder meer Amsterdam, Hilversum, Amstelveen, Eindhoven, Gouda, Loosdrecht en Oosterbeek. Het ging om een protest van het DBF tegen kikkerbillen, maar ook tegen de duiven- en schildpaddensoep, struisvogelbiefstuk en kwarteleitjes. In zowel Gouda (twee personen) als Amstelveen (drie personen) werden mensen aangehouden.


1985


1985-02-04 (Leeuwarden)
Bont/vlees, sabotage bij bontzaak en slagers, L. der M.
– In solidariteit met de actievoerders van het DierenBevrijdingsFront die zijn aangehouden in de arrestatiegolf eerder dit jaar (waarbij het DBF een actiestop uitgeroepen heeft voor de rest van het jaar) heeft actiegroep ‘’de Laatsten der Mohikanen’’ bij kledingzaak Hettema aan de Voorstreek een steen door de ruit geworpen uit protest tegen de verkoop van bont. Eenzelfde actie zou zijn uitgevoerd bij verschillende slagers in de stad.

1985-04-05 (Leeuwarden)
Bont/Vlees, sabotage bij bontzaak en slagers, L. der M.
– Wederom is kledingzaak Hettema doelwit geworden van activisten. De ruit, die bij de vorige actie deels was vernield, werd nu volledig vernietigd. Ook bij slagerij Henk de Bruin aan de Noorderweg werd met een steen de ruit ingegooid.

1985-02-18 (Leeuwarden)
Vlees, sabotage bij slagers, L. der M.
– Bij 4 slagers en een poelier zijn rond 04.30 de ruiten ingegooid. De schade is geschat op rond de 10.000 gulden.

1985-04-05 (Leeuwarden)
Vlees, sabotage bij slagers, L. der M.
– In totaal zijn er 11 ruiten ingegooid bij 5 slagers. Actiegroep ‘’de Laatsten der Mohikanen’’ claimt hiervoor de verantwoordelijkheid. Slager F. van Zandbergen zegt dat het de derde keer is in korte tijd dat zijn zaak doelwit is geworden van acties; de schade loopt in de duizenden guldens.

1985-11-12 (Weurt)
Bont, sabotage bij firma Burgers, DBF
– Rond de 200 vossen zijn bespoten met rode en blauwe verf door het DBF waardoor de vacht waardeloos is geworden. De fokker heeft hierdoor 20.000 gulden schade opgelopen. Opmerkelijk is dat het DBF een andere fokker opgeeft dan waar de schade is ontstaan. De eigenaar, de firma Burgers, heeft een paar dagen later aangifte gedaan.


1986


1986-**-** (Bennekom)
Prive-houderij, bevrijding bij boer Koekoek, DBF
– In dit jaar hebben 6 dierenbevrijders uit Arnhem bekend dat zij het afgelopen half jaar een pony, een geit en enkele damherten en diverse kettingen van boer H. Koekoek hebben gestolen. Ook is een pony losgelaten en zijn de ruiten van de woning ingegooid.

1986-**-** (Amsterdam)
Bont, sabotage bij bont verkopende zaken, Actiegroep onbekend
– In dit jaar hebben drie activisten de sloten van alle zaken die bont verkopen dicht gelijmd/vernield. Eveneens zijn de ramen beklad met rode verf.

1986-01-11 (Kampen)
Jacht, bevrijding tijdens jacht, Kr. F.
– Een ludieke actie van Stichting Kritisch Faunabeheer is uitgelopen op een veldslag toen circa 50 actievoerders de lokganzen wilden meenemen waarmee drie jagers aan het jagen waren. De jagers probeerden het meenemen van de (tamme) ganzen te voorkomen waarbij rake klappen over-en-weer vielen. Een van jagers belandde hierbij in het ziekenhuis met een dubbele kaakfractuur en aan de apparatuur van een televisieploeg werd voor 10.000 gulden schade aangericht door een beoefenaar van de jacht.

1986-01-17 (Amersfoort)
Jacht, diefstal bij de KNJV, Actiegroep onbekend
– Actievoerders stelen de administratie (onder andere correspondentie en ledenadministratie) van de KNJV (Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging). Aan de inval doen 25 leden mee, en 12 mensen moesten zich uiteindelijk voor de rechter verantwoorden. Van de buit gemaakte informatie is een boekje gemaakt.

1986-02-13 (Bergen)
Bestrijding, sabotage bij Bloembollenbedrijf N. van Schagen, DBF
– Bloembollenbedrijf N. van Schagen gebruikt dode kraaien als afschrikmiddel tegen levende soortgenoten. Ze worden opgehangen als vogelverschrikkers op de bloembollenvelden. Als protest hiertegen heeft het DBF de dode kraaien bij het bedrijf in de brievenbus gedeponeerd. Enkele tientallen andere dode kraaien werden bij het bedrijf weggehaald en op de stoep van het stadhuis in Bergen gedeponeerd. De eigenaar van het bedrijf noemt het ”nazi-methoden”.

1986-08-10 (Arnhem)
Hotel, bevrijding bij van der Valk, DBF
– Dierenbevrijders hebben deze keer toegeslagen bij hotel concern van der Valk. Daar is over een lengte van 200 meter het hekwerk verwijderd waardoor 70 dieren de kans hebben gekregen om te ontsnappen. Volgens het DierenBevrijdingsFront zijn er 35 edel- en 30 damherten bevrijd. Vanuit de politie is gemeld dat een stuk minder dieren van de gelegenheid gebruik heeft gemaakt.

1986-09-04 (Veenendaal)
Duivensport, diefstal bij NPO, DBF
– Bij de Nederlandse Postduivenhouders Organisatie (NPO) heeft het DierenBevrijdingsFront een deel van de administratie gestolen. Dit protest is ten gevolge van een ”rampvlucht” in juni, waarbij 40.000 duiven niet terug zijn gekomen. Het DBF zegt te weten dat jaarlijks een kwart miljoen duiven omkomen bij dit soort wedstrijden.
> Bekijk volledig bericht

1986-09-14 (Meerdere steden)
Intensieve houderij, bevrijding bij legbatterijen, DBF
– Het DBF heeft 400 kippen weggehaald bij twee legbatterijen in Didam en Best. De eigenaar van een van de legbatterijen zegt geen kippen te missen, terwijl er opnames zijn gemaakt van in de specifieke legbatterij. De andere eigenaar heeft aangifte gedaan. De kippen zijn opgevangen in gastgezinnen.

1986-09-21 (Amsterdam)
Bont, sabotage bij bontwinkels, DBF
– In de nacht van 20 op 21 september zijn op 17 locaties in Amsterdam de sloten dicht gelijmd met metaallijm en met waterglas werden er posters op het raam geplakt. Waar bontwerkers met meer mensen in één huis wonen is afgezien van actie om geen onschuldige mensen te treffen.

1986-10-** (Den Haag)
Circus, sabotage bij circus Mullens, actiegroep onbekend
– Onbekende dierenvrienden hebben overal in het centrum van Den Haag houten reclameborden van circus Mullens vernield. Aangeplakte posters werden overgeschilderd of van de muren gehaald. Hier werd het echter niet bij gelaten; de geschilderde luifel van het circus werd diep in de nacht bespoten met teksten. Uit de kassa werd briefpapier van het circus en een bak met reserveringen meegenomen. Eveneens zijn enkele wagens op slot gespoten.

1986-11-07 (Wageningen)
Proefdieren, bevrijding bij Biotechnion, DBF
– Dierenbevrijders hebben getracht dieren te bevrijden uit het centrum voor kleine proefdieren van de Wageningse landbouwuniversiteit. De actie werd verhinderd door de politie, die twee actievoerders in het soutterain van het gebouw ontdekten, waar ze konijnen uit hun hokken aan het halen waren. Elders in het gebouw werden nog drie mensen aangehouden.

1986-11-26 (Warnsveld)
Duivensport, bevrijding bij Ponderosa, DBF
– Bij het Internationale Duivenkweekcentrum Ponderosa zijn enkele dure duiven weggehaald uit protest tegen de duivensport. Deze duiven zijn ondergebracht bij diverse opvangadressen, om later in vrijheid te zullen worden gesteld.

1986-12-** (Wekerom)
Jacht, sabotage van jachthutten, DBF
– Op het landgoed Valouwe hebben actievoerders rond kerstmis drie jachthutten vernield en twee schuttersputten onbruikbaar gemaakt. De 5 objecten lagen allemaal rond en op één akker.

1986-12-** (Ede)
Jacht, brandstichting en sabotage van jachtobjecten, DBF
– In het gemeentebos van Ede is tijdens kerstmis het clubhuis van een jagersvereniging in brand gestoken en er zijn twee hoogzitten omlaag gehaald.

1986-12-07 (Nootdorp)
Bont, sabotage bij nertsfarm Den Hollander, Radikale Dierenbevrijders
– Om 5 uur ‘s ochtends hebben activisten onder de noemer ”Radikale Dierenbevrijders” ingebroken bij nertsfarm den Hollander. Dode nertsen werden uit de diepvriezer gehaald en met verf bespoten waardoor deze waardeloos worden. De vergaskist werd vernield en een tractor werd de sloot ingereden. Delen van de administratie werden meegenomen en de fokadministratie werd eveneens in de sloot gedeponeerd, waardoor het fok plan van de 1500 nertsen waardeloos is geworden. Slogans werden achter gelaten zoals ”De winterschilder is langsgekomen” en ”Radikale Dierenbevrijders”. De activisten willen dat er een verbod komt. De familie Den Hollander is geschokt en spreekt van aanzienlijke schade, en ”veel herinneringen zijn nu vernietigd”.

1986-12-12 (Alkmaar)
Bestrijding, sabotage bij woonoord van de Hoogovens, DBF
– Acht vangkooien voor zwerfkatten zijn er weggehaald door het DierenBevrijdingsFront uit het woonoord Casa Arosa van de Hoogovens. De zijn, ondanks protest van de bewoners, geplaatst door de politie om een einde te maken aan de hoeveelheid zwerfkatten in de buurt. Een ”euthanasie – commissie” beslist vervolgens of de katten blijft leven of niet. De kooien worden ingezet om zwerfkatten te vangen en na sterilisatie weer vrij te laten.


1987


1987-**-** (Alkmaar)
Intensieve houderij, brief m.b.t. tweede kamerlid L. Duyn & bedrijfsleider, DBF
– In tv opnamen rond de verkiezingen is een verboden geboortekrik gebruikt voor de geboorte van een kalf. Het DBF heeft dan ook schriftelijk vervolging gevraagd van tweede kamerlid L. Duyn uit Middenbeemster en diens bedrijfsleider. De dienstdoende Officier van Justitie heeft het CDA kamerlid een schikkingsvoorstel van 200 gulden gestuurd. Duyn geeft toe dat hij wist dat het gebruik van een geboortekrik illegaal is.

1987-01-26 (Nederasselt)
Bont, diefstal bij Hudson’s Bay and Annings B.V./NFE, DBF
– Het DBF heeft, na een eerdere mislukte poging, een inbraak gepleegd bij, wat zij dachten, de NFE (Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders). Deze bleek slechts 1 kamer in het gebouw te hebben, waardoor de gestolen administratie van de Hudson’s Bay and Annings B.V. (eveneens opererend voor de bont industrie) bleek te zijn. De hele administratie werd meegenomen, inclusief de originele papieren voor de februari-veiling van pelzen in Londen. Hoewel er personen zijn opgepakt naderhand, is de administratie uit handen van politie gebleven, en kon het DBF toch spreken van een geslaagde actie.

1987-04-** (Den Haag)
Bont, sabotage bij bontwinkels, DBF
– Het DBF heeft in de Theresiastraat en de Laan van Nieuw-Oost-Indië in totaal twee bonthandelaren aangepakt. De voordeuren en etalageruiten zijn bespoten met leuzen. In rode verf is ”Bont is moord” te lezen op de panden.

1987-04-30 (Utrecht)
Dierproeven, bevrijding bij het Academisch Ziekenhuis, DBF
– Het DBF heeft proefkatten uit het Centraal Dierenlaboratorium van het Academisch Ziekenhuis weggehaald, die allen in slechte conditie zouden zijn. De katten zijn lieflijk opgevangen. Het DBF heeft deze actie ondernomen om aan te tonen wat er naast het ziekenbed van de patiënten plaats vind.

1987-05-** (IJsselstein)
Boerderij, bevrijding bij boerderij, DBF
– Het DBF heeft, dankzij een tip van een buurtbewoner, drie Golden Retrievers weggehaald uit een boerderij die al een half jaar in erbarmelijke toestand werden gehouden in een schuur. De honden zijn ondergebracht op geschikte opvangadressen.

1987-05-03 (Leiden)
Bont/Leer, sabotage bij winkels, DBF
– Bij twee bontzaken aan de Nieuwe Rijn, evenals een huidenwinkel aan het Noordeinde, zijn de ramen beklad. Ook zijn op de stoep de letters ”DBF” geverfd.

1987-06-03 (IJsselstein)
Bont, bevrijding bij boerderij, DBF
– Waar het DBF eerder dankzij een tip al drie 3 Golden Retrievers heeft weggehaald, kwam het nu terug voor 20 zilver vossen. De dieren zouden in erbarmelijke toestand verkeren. Een van de vossen had een aantal jongen die door de smurrie in hun vacht volgens het front enkel nog herkenbaar waren door hun gekef. Alle dieren hadden een houten kist als nachtverblijf, en verbleven in zelfgemaakte gazen kooien, waar weinig loopruimte overbleef. De kooien zouden uitermate smerig zijn. Alle dieren zijn ondergebracht op geschikte opvangadressen. Vanuit de eigenaar is aangifte gedaan, hij zou ze tevens enkel fokken voor de hobby en niet zozeer voor het geld.

1987-10-19 (Barneveld)
Dierproeven, Bevrijding bij Praktijkschool Barneveld, DBF
– Op maandagavond heeft het DBF uit de ”Praktijkschool Barneveld” circa 200 konijnen bevrijd. De school heeft volledige stellingen voor varkens konijnen en eenden, en het front voert met deze actie protest tegen de opkomst van nieuwe vormen van bio industrie als gevolg van bepaalde regeringsmaatregelen.

1987-10-26 (Oss)
Intensieve houderij, bevrijding uit weiland, actiegroep onbekend
– Veertien kalkoenen zijn er weggehaald uit een weiland. De dieren werden vet gemest voor kerstmis. De dierenbevrijdingssupportersgroep hoopt dat zij een betere toekomst tegemoet gaan. De politie denkt dat ze verder vetgemest zullen worden. Er gaan geruchten dat het dierenbevrijders zijn geweest maar hier is helaas geen zekerheid over.

1987-12-22 (Amsterdam)
Intensieve houderij, sabotage bij poeliers, DBF
– Bij zeker 30 poeliers in Amsterdam is actie gevoerd tegen de vlees industrie. De poeliers, voornamelijk gelegen in het Oostelijk stadsdeel, hadden hun ramen beklad met rode verf. Eveneens werd bij een groot aantal het woord ”Moord” geschreven op de etalage ruiten. De actievoerders ageren in het specifiek tegen het op ”grote schaal vermoorden van dieren voor de kerst”.


1988


1988-07-17 (Veluwe)
Jacht, sabotage van jachthutten, DBF
– In zowel Duitsland als Nederland werden er jachthutten omgezaagd en/of gesloopt. In Nederland vond dit plaats op verschillende locaties op de Veluwe. Het DBF verklaard dat zij de actie hebben uitgevoerd als protest tegen het ontduiken van de nationale jachtwetten. Jagers zouden bij elkaars landen op bezoek komen om bedreigde diersoorten alsnog te kunnen schieten.

1988-08-14 (Onbekend)
Circus, sabotage bij Frans Nationaal Circus, actiegroep onbekend
– Het Frans Nationaal Circus Alexis Gruss had de tenten opgezet met 27 paarden, 2 olifanten, een tijger en ganzen. Dierenactivisten hebben in de nacht van 13 op 14 augustus de reclameposters afgeplakt met ”afgelast wegens dierenmisbruik. Artikel 254 wetboek van strafrecht”. Meer acties zouden volgen.

1988-08-30 (Amsterdam)
Intensieve houderij, sabotage bij groothandelaar Veenhof, actiegroep onbekend
– Dierenactivisten hebben een 12×6 meter grote muurschildering van dansende varkentjes op de hoek van de Frederik Hendrikstraat 49 beklad met rode verfbommetjes. Deze schildering was een initiatief van groothandelaar in varkensvlees Ton Veenhof. De activisten protesteren hiermee tegen de irreële weergave van de blije varkens. Eveneens is de etalage van de slager met verf beklad en zijn de sloten dicht gelijmd. Ook de vrachtwagen zou zijn aangepakt. Een activist is opgepakt en in staat van beschuldiging gesteld. Zij is echter anoniem gebleven. Het schilderij is volledig vernield en de vrachtwagen moet opnieuw worden gespoten. De schade zou 10.000 gulden bedragen.

1988-10-28 (Meerdere steden)
Intensieve houderij, sabotage bij slachthuizen/slagers, actiegroep onbekend
– Activisten hebben +/-30 slagers in het land beklad en de sloten dicht gelijmd. In Rotterdam werd de deur van een slachthuis besmeurd met rode verf en in Rijswijk werd hetzelfde gedaan bij de voorgevel van het gebouw van het Produktschap voor Vee en Vlees in Rijswijk.

1988-11-03 (Amsterdam)
Paardensport, sabotage bij Jumping Amsterdam, actiegroep onbekend
– Net zoals eerder al circusposters werden beklad, vond in de nacht van 2 op 3 november een sabotage actie tegen Jumping Amsterdam plaats. Dierenactivisten plakten over de aankondigingen de volgende tekst: ”Afgelast wegens dierenmisbruik. Art. 254 wetboek v. strafrecht”.

1988-12-** (Utrecht)
Intensieve houderij, kladacties door de stad, actiegroep onbekend
– Activisten hebben Utrecht aangekleed met graffiti door middels van sjablonen. Een gekruizigde kalkoen met de tekst ”Kerst is mis” moest de mensen aan het denken zetten over de consumptie van vlees tijdens kerstmis.

1988-12-** (Amsterdam)
Circus, sabotage voor kerstcircus in Carré, actiegroep onbekend
– Zoals eerder al werd gedaan bij Jumping Amsterdam en het Frans Nationaal Circus, werd nu ook het kerstcircus in Carré doelwit van activisten. De aankondigingsaffiches werden afgeplakt met de tekst: ”Afgelast wegens dierenmisbruik. Art. 254 wetboek van strafrecht”.

1988-12-23 (Amsterdam, vermoedelijk)
Intensieve houderij, sabotage, actiegroep onbekend
– Activisten hebben bij bijna alle poeliers en een aantal slagers de sloten dicht gelijmd met metaallijm. Bij een aantal poeliers werden ook de ruiten ingegooid. Op etalages en muren werd met rode verf de woorden ”kerst is mis”, ”lijkenvreters” en ”moord” gespoten.

1988-12-25 (Utrecht)
Dierproeven, bevrijding bij Rijksuniversiteit Utrecht, DBF
– Het DBF heeft 10 honden bevrijd uit de hokken bij de Rijksuniversiteit. De honden werden gebruikt voor voedselproeven en als lesmateriaal voor studenten. Volgens de actievoerders waren de honderden vermagerd en had een aantal honden oormijt en ernstige tandsteen. Een hond zou een zeer verwaarloosde oorontsteking hebben. Alle honden zijn verzorgd en, volgens de actievoerders, ondergebracht op locaties waar ze hun leven lang en gelukkig tegemoet gaan.


1989


1989-01-23 (Utrecht)
Bont, sabotage bij bontwinkels, Action Dierrect
– Activisten van de nieuwe actiegroep ”Action Dierrect” hebben bij twee bontwinkels tegelijkertijd de ruiten ingegooid en de winkels met verf bekogeld. De activisten hopen dat meer mensen dit initiatief oppakken, om zo de bont industrie tegen te gaan.

1989-03-05 (Amsterdam)
Bont, brandstichting bij bontwinkel, actiegroep onbekend
– Zondagnacht hebben individuen bij een bontwinkel brand proberen te stichten. Door het plexiglas dat aanwezig was voor het raam, is dit niet gelukt. De politie heeft 5 verdachten gearresteerd, waarvan een arrestant wegens gebrek aan bewijs al snel vrij was, en een andere vrouw ook al snel vrij kwam wegens een cellen tekort. Hoewel het niet met zekerheid te stellen is dat het dierenactivisten waren, word er wel vanuit gegaan dat dit het geval was.

1989-04-26 (Amsterdam)
Bont, bevrijding bij nertsenfarm, actiegroep onbekend
– Dierenvrienden hebben een aantal zwangere nertsjes bevrijd uit een illegale nertsenfarm in de buurt van Amsterdam. Ze werden gehouden op een verwaarloosd terrein. De gemeente wist ervan, maar heeft het jarenlang gedoogd. De activisten hebben de nertsen vrijgelaten door het toegangshek te vernielen en het open knippen van de kooien. De nertsen kregen hierdoor toegang tot natuurgebied Twiske. Volgens de activisten konden ze enigzins onwennig de sloot in, maar zwommen al snel hun vrijheid tegemoet. De gemeente heeft de man tot 01-01-1990 de tijd gegeven om te vertrekken. De fokker heeft er geen zin meer in om zijn activiteiten door te zetten.

1989-07-25 (de Steeg)
Jacht, bevrijding op landgoed Middachten, DBF
– Dierenbevrijders van het DBF hebben tietnallen wilde zwijnen bevrijd die gevangen zaten op een schietterrein op landgoed Middachten in de Steeg, vlakbij Arnhem. De jacht zou worden uitgeoefend door de Vierhouter jachtcombinatie. Het DBF heeft de actie nu ondernomen omdat op 1 augustus de jacht op de zwijnen geopend zou worden. Het DBF heeft een wildschietkansel omgezaagd en een hekwerk vernield om de zwijnen te laten ontsnappen. Dit is aan de noordzijde gebeurd zodat de dieren in de bossen van Natuurmonumenten terecht zouden komen.
> Bekijk volledig bericht

1989-08-29 (Lisse)
Dierproeven, bevrijding bij het laboratorium voor Bloembollenonderzoek, DBF
– Het DBF heeft 79 konijnen weggehaald bij het laboratorium voor bloembollenonderzoek in Lisse. Hier werden de dieren ingespoten met diverse stoffen, om de aanwezigheid van voor siergewassen schadelijke virussen en bacteriën te kunnen aantonen. De konijnen die het DBF heeft meegenomen vertoonden grote gezwellen. Het DBF heeft de stopzetting van de proeven geëist, op straffe van biologische oorlogvoering; het opzettelijk verspreiden van de voor bollen zeer schadelijke woekerplant Knolcyperus.

1989-09-07 (Barneveld)
Dierproeven, sabotage bij proefbedrijf voor veevoer de Schaffelaar, DBF
– Activisten hebben ingebroken bij een proefbedrijf voor veevoer in Barneveld. Dit bedrijf, genaamd de Schaffelaar, is eigendom van Trouw & Co BV. Hier hadden zij de gehele administratie en een computer al in bezit, toen 5 leden werden gearresteerd. Een activist zou een agenda bij zich hebben gehad over acties in het verleden en de toekomst van het DBF, dit bleek echter niet te kloppen. De activisten werden na 30 uur alweer vrij gelaten.

1989-10-04 (Haarlem)
Intensieve houderij, sabotage bij Gemeentelijk Slachthuis Haarlem, K.V.T.V
– In de vroege uurtjes van dierendag hebben activisten verenigd onder de naam ”Kwaaie Vego’s Tegen de Vleesindustrie” (K.V.T.V) actie gevoerd tegen het Gemeentelijk Slachthuis Haarlem. Daar werden de wagens ondergekalkt met leuzen als ”vlees = moord” en ”bevrijdt alle dieren” etc. Eveneens zijn de banden lek geprikt. De activisten verklaren zich solidair met het DBF.

1989-10-04 (Amsterdam)
Dier industrie, sabotage bij meerdere bedrijven, DAF
– Het ”Dieren Aksie Front” heeft bij ruim 75 slagers, bontzaken, viswinkels, hengelsportwinkels en poeliers teksten als ”moord” en ”mishandeling” op zowel de ramen als muren geklad. Eveneens zijn bij alle zaken de sloten dichtgelijmd en werden bij sommige bedrijven auto’s vernield en ramen ingegooid.

1989-10-15 (Heteren)
Bont, sabotage bij pelsdierhouderijen, Bont en Blauw
– Actiegroep Bont en Blauw heeft bij meerdere pelsdierhouderijen in het Gelderse Heteren in totaal een paar duizend vossen en nertsen met blauwe (onschadelijke) verf bespoten, om zo de vachten onbruikbaar te maken. De actiegroep wil hiermee de aandacht vestigen op de dieronterende omstandigheden in de houderijen.

1989-10-18 (Austerlitz)
Dierproeven, bevrijding bij Harlan-Sprague-Dawley, DBF
– Tientallen beagles (schattingen lopen uiteen van 30 tot 34) zijn door het DBF weggehaald bij Harlan-Sprague-Dawley (HSD) in Austerlitz (gemeente Zeist). De activisten hebben dit tijdstip onder andere uitgekozen omdat er volgende maand een beslissing genomen gaat worden over subsidie aan dit bedrijf. In 1988 had het bedrijf een overschot van 230.000 dieren.

1989-11-07 (Austerlitz)
Dierproeven, poging tot bevrijding bij (vermoedelijk) Harlan-Sprague-Dawley, DBF
– De politie heeft 8 personen aangehouden die in Austerlitz bezig waren het terrein van het proefdiercentrum binnen te komen. De politie, die op routine controle waren toen ze de actievoerders ontdekten, trof een auto aan waarin kooien opgesteld stonden. De activisten worden ervan verdacht honden te hebben willen meenemen.

1989-12-01 (Amsterdam)
Hondententoonstelling, sabotage bij Winner 89, DH.B
– Actiegroep ”De Hondse Bastaarden” heeft actie gevoerd tegen Winner 89, de internationale rashonden tentoonstelling die plaats gaat vinden op 2 en 3 december in de RAI. De activisten hebben dit gedaan als protest tegen het op ijdelheid gebaseerde gefok en geshow met honden waardoor rashonden lijden aan lichamelijke en geestelijke gebreken, terwijl duizenden afgedankte bastaardhonden in asiels zitten. De aankondigingen zijn overgeplakt met de tekst: ”Afgelast wegens dierenmisbruik. Artikel 254 wetboek van strafrecht”.

1989-12-13 (Amsterdam)
Intensieve houderij, sabotage bij slagers/wildhandelaars, actiegroep onbekend
– Onbekende actievoerders hebben bij ruim dertig slagers en wildhandelaars in Amsterdam de sloten dichtgelijmd en leuzen op de etalages geklad als ”Moord”. De actievoerders geven aan dat meerdere acties zullen volgen.

1989-12-19 (Meerdere steden)
Intensieve houderij, sabotage bij slachthuizen, H.K.S
– De groep ”Het Kalf van de Slachtbank” heeft bij twintig slachthuizen in de nacht van 18 op 19 december kraaienpoten verspreid op de toegangswegen. Tevens zijn van de toegangshekken de sloten dichtgelijmd (met behulp van spelden) en werden de banden lekgestoken en de sloten dicht gelijmd van vee- en vleeswagens.

1989-12-20 (Groningen)
Dierproeven, bevrijding bij Rijks Universiteit Groningen, DBF
– Het DBF heeft 23 ernstig verwaarloosde honden bevrijd uit de Rijks Universiteit Groningen (RUG). Het waren 15 beagles en 8 grotere honden. Alle acht grotere honden waren sterk ondervoed. Onafhankelijke dierenartsen hebben geconstateerd dat de dieren 10 tot 12 kilo te licht waren. Deze acht zijn vermoedelijk huishonden geweest, gezien de commando’s die zijn kenden. De RUG zegt dat de dieren niet ondervoed waren en zegt dat het DBF dit misschien zelf wel heeft gedaan. Bij enkele honden werden kankergezwellen en hartafwijkingen vast gesteld. Minstens twee honden hadden de alvleesklier verwijderd en alle honden hadden oormijt, ernstige tandsteen, eczeem aan de voetkussens en ontlasting aan de vacht gekleefd.
> Bekijk volledig bericht