1990-1999

DBF activist haalt een konijn uit een kooi

Acties uitgevoerd door het Dieren Bevrijdings Front en verwante organisaties/groeperingen. Deze lijst is een weergave van de bekende acties en hierbij zijn openbare bronnen, evenals anonieme bronnen geraadpleegd. Er kan geen zekerheid worden gegeven over de volledige correctheid van de informatie. Het is niet bekend hoeveel acties er zijn uitgevoerd die niet in deze lijst zijn opgenomen.1990


1990-01-07 (Amsterdam)
Dierproeven, sabotage bij Universiteit van Amsterdam, W.t.V.
– De Winterschilders tegen Vivisectie (W.t.V.) hebben de faculteit Biologie van de UvA, meer specifiek de afdeling Dierfysiologie, behandeld met verf. Jaarlijks sterven hier 26.000 proefdieren volgens de activisten. De actievoerders kondigen aan nog meer bedrijven te zullen aanpakken.

1990-01-11 (Nijmegen)
Bont, sabotage bij bontwinkel, De Nertzen
– Actiegroep ”De Nertzen” hebben een steen en een klok door het raam van een bont verkopende winkel aan de Burchtstraat in Nijmegen gegooid. De klok omdat de actievoerders vinden dat het tijd is dat het moorden van dieren stopt. De actievoerders willen hiermee een aanzet geven voor meer acties.

1990-04-05 (Meerdere steden)
Bont, sabotage bij bontzaken, De Luis in de Pels
– In Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag zijn de sloten van, volgens de actievoerders, alle bontzaken dicht gelijmd.

1990-06-01 (Dwingeloo)
Intensieve houderij, bevrijding uit schuur van CDA-kamerlid, DBF
– Uit een schuur van CDA-kamerlid van Noord heeft het DBF 150 kippen bevrijd. Deze specifieke actie is een protest tegen de pogingen van van Noord om een verbod op legbatterijen tegen te houden. Van Noord heeft een melkveehouderij, is een fervent jager en mest daarnaast zo’n 21.000 kuikens per jaar vet.

1990-12-** (Amsterdam)
Bont, sabotage van reclame, actiegroep onbekend
– Actievoerders hebben ”ik hou van bont” reclame met kleurige teksten bewerkt.

1990-12-15 (Meerdere steden)
Bont, sabotage van reclame, A.B.A.
– Activisten van ”Anti Bont Actie” hebben in een december weekend tientallen bont reclameborden met rode verf besmeurd. Dit vond plaats in zowel Heemskerk als Beverwijk. De actievoerders roepen iedereen op om bont te boycotten.

1990-12-28 (Meedere steden)
Bont, brandstichting bij de NFE en nertsdrogerij, Dierenrecht Aktivisten
– In Witharen is door de actiegroep ”Dierenrecht aktivisten” een nertsdrogerij in brand gestoken. Zowel het bedrijfsgedeelte als een deel van het woonhuis (waar geen bewoners aanwezig waren) ging in vlammen op. De schade is geschat op een miljoen gulden. In Nederasselt werd het complex van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE) in brand gestoken. Hier is de schade enkele miljoenen. Vermoedelijk werden de actievoerders gestoord, doordat er op verschillende locaties bij het pand nog niet gebruikte ontvlambare stoffen zijn gevonden.


1991


1991-03-03 (Leiden)
Bont, sabotage bij bontzaak van Egmond, actiegroep onbekend
– Dit weekend is er driemaal verf gegooid op de bontwinkel ”Van Egmond” aan de Breestraat in Leiden.

1991-03-05 (Leiden)
Bont, sabotage bij bontzaak Van Egmond, actiegroep onbekend
– Voor de vierde keer in korte tijd is de bontzaak aan de Breestraat beklad met rode verf. Ook kwam er een telefoontje binnen bij de eigenaar van zaak Van Egmond, met de mededeling dat deze vorm van actie door blijft gaan zolang er bont zal worden verkocht.

1991-03-09 (Austerlitz)
Dierproeven, bevrijding bij Harlan-Sprague-Dawley, DBF
– Het DBF heeft rond 17.00 een twintig tal beagles bevrijd uit Harlan-Sprague-Dawley. Het DBF protesteert hiermee tegen het, volgens hun, falende proefdierbeleid.

1991-04-03 (Leiden)
Intensieve houderij, sabotage bij Mc Donalds, WLF
– Het ”WLF” heeft de Mc Donalds in Leiden met verfbommen bestookt als protest tegen het op grote schaal vermoorden van dieren, het in stand houden van honger, het kappen van regenwoud en het uitbuiten van personeel. De Peueraar 9

1991-08-10 (Wageningen)
Dierproeven, sabotage bij Centrum Kleine Proefdieren, actiegroep onbekend
– Enkele onbekende individuen hebben leuzen geschilderd op het Centrum Kleine Poefdieren (C.K.P) van de Landbouw Universiteit Wageningen. Het zou gaan om onder andere deze leuzen: ”LUW: 40.000 proefdieren per jaar”, ”Een kultuur [sic] die zo vecht voor welvaart, is dodelijk ziek”, ”Achter deze muur zijn de martelkamers van de L.U.W.” en ”Studenten: weiger diermisbruik”.

1991-10-16 (Zoetermeer)
Intensieve houderij, sabotage bij Mc Donalds, actiegroep onbekend
– Op wereldvoedseldag hebben activisten de sloten dicht gelijmd, leuzen geschilderd en verfbommen gegooid op (onder andere) Mc Donalds. Ook pakten zij, vanwege andere doeleinden, banken aan.

1991-10-24 (Lisse)
Dierproeven, bevrijding bij het laboratorium voor Bloembollenonderzoek, DBF
– Wederom heeft het DBF konijnen bevrijd uit het laboratorium in Lisse. Ditmaal zijn alle 9 aanwezige konijnen meegenomen. Volgens de actievoerders worden de konijnen als een soort levende reageerbuis gebruikt. Omdat het laboratorium na de vorige actie niet is gestopt, zijn ook alle kooien ”onklaar” gemaakt. Het laboratorium beloofd te stoppen met de dierproeven.

1991-11-** (Haren)
Dierproeven, bevrijding bij Biologisch Centrum , ALF NL
– In totaal 31 torenvalken zijn bevrijd door het Animal Liberation Front Netherlands bij het Biologisch Centrum in Haren.

1991-11-24 (Utrecht)
Dierproeven, bevrijding bij Hogeschool Utrecht, DBF
– Op zondagavond heeft het Dieren Bevrijdings Front 20 ratten en 15 muizen bevrijd uit de Hogeschool Utrecht, afdeling laboratorium onderzoek. Overigens spreekt een andere bron van 15 ratten en 14 muizen. De dieren zouden worden geleverd door proefdierenfokker Iffacredo. Ook zijn er verschillende werktuigen ”in beslag genomen”, waaronder bijvoorbeeld fixeerapparaten voor konijnen. Het DBF trof vooral ook veel dode dieren aan.


1992


1992-01-** (Zuidlaren)
Dierproeven, bevrijding uit schuur van Rijksuniversiteit Groningen, actiegroep onbekend
– Activisten hebben uit een voorraadschuur voor proefdieren van de Rijksuniversiteit Groningen 32 duiven mee genomen. Deze duiven zouden worden gebruikt voor duizeligheids onderzoek. Tevens zou in het onderzoek bij de dieren met een kromme naald het gehoororgaan worden weggenomen.

1992-03-23 (Utrecht)
Dierproeven, sabotage bij Instuut voor Ethologie, actiegroep onbekend
– Bij het Instituut voor Ethologie (gedragskunde) van de Universiteit van Utrecht is 20 jaar aan onderzoek, evenals een videocamera en een fotokopieer apparaat gestolen.

1992-05-17 (rond Nieuwkoopse en Reeuwijkse Plassen)
Bestrijding, sabotage van muskusrat-vangkooien, DBF
– Het DBF heeft 16 muskusrat-vangkooien onschadelijk gemaakt rond de Nieuwkoopse en Reeuwijkse Plassen. De actie zou zijn gevoerd uit protest tegen de wrede vangstmethoden en de hetze tegen de muskusrat.

1992-07-04 (Zoetermeer)
Intensieve houderij, sabotage bij Mc Donalds, A.B.A
– Onder de noemer van ”Autonome Barbabennoos” hebben activisten op zaterdag de ruiten ingegooid en leuzen aangebracht bij de Mc Donalds in Zoetermeer.

1992-08-14 (Rosmalen)
Bont, bevrijding bij nertsenfokkerij, actiegroep onbekend
– Vijf kinderen op pony kamp vonden de nertsen in de fokkerij van de voorzitter van de NFE (Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders) zo zielig, dat ze er 4800 hebben los gelaten. De kinderen kregen een verwijzend vingertje en moesten beloven het nooit meer te zullen doen.

1992-09-18 (Rhenen)
Dierentuin, bevrijding bij Ouwehands Dierenpark, DBF
– Activisten van het DBF hebben in totaal zes ratten, twee chinchilla’s, twee fretten, een nerts en een vleermuis uit het Ouwehands Dierenpark weg gehaald. Een deel van de omheining van het park was vernield, en tevens zijn er vlakbij leuzen gespoten tegen het dierenpark. De dieren zouden gebruikt worden in de ”Zoo zijn dieren show”. Hier zouden de dieren slecht worden behandeld en zou de huisvesting te klein zijn.

1992-10-23 (Utrecht)
Intensieve houderij, sabotage bij Mc Donalds, NVA
– De ”Nachtelijke Vegetarische Aktie” heeft het in het centrum van Utrecht gelegen filiaal van Mc Donalds met verf bekogeld in het kader van Wereldvoedseldag. Hiermee klagen zij onder andere het dierenleed aan, evenals het verspillen van voedsel, arbeidersomstandigheden en dergelijke.


1993


1993-01-21 (Amsterdam)
Bont, bekladden van bontjas, actiegroep onbekend
– In het centrum van Amsterdam heeft een activiste een bontjas met rode verf bespoten. Elders in de stad vond op dat moment een protest plaats van de ”Bond van Autonome Dierenvrienden” (BAD).

1993-03-17 (Beekbergen)
Bont, sabotage bij onderzoekscentrum Spelderholt, DBF
– Het DBF heeft in de vroege uurtjes, terwijl er die dag een open dag voor bontfokkers gehouden zou worden, leuzen gespoten en beurs materiaal gesaboteerd op Spelderholt.

1993-10-26 (Leiden)
Bont, sabotage bij bontzaak Van Egmond, actiegroep onbekend
– Activisten hebben de ruiten van de woonkamer gelegen boven bontzaak Van Egmond ingegooid. De eigenaar van de bontzaak (woonachtig boven de bontzaak) trof even later ook de leus ”Bont is dierenleed” op het hekwerk aan. Men spreekt van een offensief tegen de bontzaak, met ”vandalisme en bedreigingen”. Zo kwamen voorgaande vrijdag nog twee mannen de zaak binnen die, aldus de eigenaar, de winkel en woning tot de grond toe zouden afbreken indien er niet werd gestopt met de bont verkoop.

1993-11-01 (Meerdere steden)
Jacht, sabotage van jachthutten, DBF
– Activisten van het Dieren Bevrijdings Front hebben 15 hoogzits voor jagers onschadelijk gemaakt. Dit vond plaats op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug in de volgende steden: Garderen, Otterlo, Lunteren, Elspeet, Ede, Doorn, Leersum, Barneveld. Deze actie is gedaan tijdens Earth Night.

1993-11-03 (Amsterdam)
Dierproeven, sabotage bij KNAW, A.A
– ”Amnesty for Animals” heeft het slot van het gebouw van de Wetenschappelijke Raad van de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen dicht gelijmd. Ook zijn er leuzen gespoten. Dit omdat de KNAW dierproeven zou stimuleren.

1993-12-17 (Kiel-Windeweer)
Duivensport, brandstichting in loods, Rode Haan
– Als protest tegen de vele slachtoffers van duivensport wedstrijden (volgens de actievoerders sterven er veel dieren op de lange terugweg naar huis en worden langzame duiven de nek omgedraaid) heeft actiegroep ”Rode Haan” brand gesticht in een loods waar vrachtwagens stonden van postduivenhouders.


1994


1994-**-** (Amsterdam)
Bont, saboage bij Frank Govers, actiegroep onbekend
– Als bekende pro-bont ”actievoerder” heeft Frank Govers zijn winkel zeker 9 maal de ruiten ingegooid gehad. Hij spendeert nu veel geld aan extra beveiligde rolluiken en andere veiligheidsmaatregelen, omdat zijn verzekeringsmaatschappij dreigt niet meer voor de kosten op te draaien.

1994-04-04 (Nijmegen)
Intensieve houderij, sabotage bij een slagerij, ELFN
– Een slagerij (evenals twee garagebedrijven) heeft bezoek gehad van het Earth Liberation Front Nederland. De panden werden beklad en de benaming ”ELFN” werd achter gelaten.

1994-04-05 (Middelharnis)
Intensieve houderij, sabotage bij vleeshandel Krijgsman, ELF
– Het ELF (Earth Liberation Front) heeft de vrachtwagens van vleeshandel Krijgsman onder handen genomen. Twintig vrachtwagenbanden zijn lek gestoken. Het ELF wil hiermee de aandacht vestigen op het dierenleed in de vlees industrie en roept mensen op te stoppen met het eten van vlees.

1994-05-13 (Zoeterwoude)
Intensieve houderij, sabotage van vrachtauto van pluimveebedrijf, REL
– Door de Radicaal Ecologische Lui (REL) is een vrachtauto van een pluimveebedrijf uit Zoeterwoude met blauwe en witte verf bekogeld. Achterop de wagen werd het woord ”dierenleed” gekalkt.

1994-05-22 (Zoeterwoude)
Intensieve houderij, sabotage bij pluimveebedrijf, REL
– Wederom hebben de Radicaal Ecologische Lui (REL) toegeslagen bij hetzelfde pluimveebedrijf. Ditmaal zijn de ramen van de kantine dicht geverfd.

1994-10-16 (Leeuwarden)
Intensieve houderij, sabotage bij Mc Donalds, C.H.S
– Activisten van Commando Helen Steel (een van de ”Mc Libel” individuen) hebben de ruiten ingegooid bij de Mc Donalds en leuzen op de muren geverfd.


1995


1995-**-** (Amsterdam)
Intensieve houderij, sabotage van vleeswagens, actiegroep onbekend
– Onbekenden hebben de banden van vleeswagens doorgesneden in Amsterdam.

1995-**-** (Den Helder)
Intensieve houderij, sabotage bij slagerij Schrieken, actiegroep onbekend
– Bij Slagerij Schrieken zijn de sloten dicht gelijmd en diverse leuzen gespoten.

1995-01-** (Groningen)
Intensieve houderij, sabotage van vleeswagens, actiegroep onbekend
– Ook in Groningen zijn de banden van vleeswagens lek gestoken.

1995-01-29 (Barneveld)
Intensieve houderij, brandstichting bij BPC, Rode Haan
– Zes vrachtwagens van Van de Pol bij slachterij BPC gaan in vlammen op.

1995-01-07 (Den Helder)
Intensieve houderij, poging tot brandstichting bij Huizinga Slachthuis, R.A.T
– Activisten van ”Right Animal Treatment” (R.A.T) hebben gepoogd brand te stichten bij ”Huizinga Slachthuis”. De activisten hebben hun klus niet af kunnen maken, getuige de brandbommen, molotov cocktails en vuurpijlen op locatie. Ook zijn er leuzen achter gelaten.

1995-02-** (Nijmegen)
Dierproeven, brand gesticht bij bouwkeet, ELFN
– Het Earth Liberation Front Nijmegen heeft brand gesticht in een grote bouwkeet op het universiteitsterrein aan de Eduard Noyonslaan, waar er wordt gebouwd aan een nieuw proefdiercentrum. Ook werd de leus ”Stop vivisectie nu!” aangebracht.

1995-02-13 (Nijmegen)
Dier industrie, sabotage bij verschillende bedrijven, actiegroep onbekend
– Zowel slagers, als bont- en leerzaken, vishandels en bedrijven die deel uitmaken van de dierproef sector (en de multi-national Mc Donalds) werden aangepakt door activisten. De bedrijven werden met (naar eigen zeggen milieuvriendelijke) verf beklad.

1995-03-29 (Den Helder)
Intensieve houderij, brandstichting bij Nuland slagerij, R.A.T
– Via de brievenbus werd er benzine naar binnen gespoten bij de Nuland slagerij, alvorens deze werd aangestoken.

1995-03-30 (Den Helder)
Intensieve houderij, brandstichting bij vleeshandel G. van Dalen R.A.T
– Een vrachtwagen van de vleeshandel van G. van Dalen wordt door de R.A.T in brand gestoken.

1995-04-** (Leiden)
Intensieve houderij, sabotage bij meerdere bevrijven, actiegroep onbekend
– Bij een slagerij, viswinkel en een bontzaak in de Herenstraat worden de ramen ingegooid. Bij vishandel Schaap snappen ze er niets van: ”wat hebben wij nou met dierenmishandeling te maken?”.

1995-04-05 (Schagen)
Intensieve houderij, bommelding bij paasvee tentoonstelling, R.A.T
– De actievoerders van Right Animal Treatment hebben met een bommelding bij de paasvee tentoonstelling het gebeuren proberen te voorkomen.

1995-04-09 (Leiden)
Intensieve houderij, sabotage bij de Witte Prijzenslager, actiegroep onbekend
– De Witte Prijzenslager aan de Leidse Korevaarstraat heeft een baksteen door de winkelruit gekregen. Ook zou de bontwinkel aan de Nieuwe Rijn zijn beklad, maar dit was toendertijd niet te verifiëren.

1995-04-15 (Leiden)
Dierproeven, bevrijding bij de universiteit van Leiden, F.T.A
– Free the Animals heeft uit protest tegen de onderzoeken eenden, duiven, ganzen en zwanen bevrijd uit het openlucht laboratorium van de Universiteit Leiden aan de Sterrewachtlaan. De 8 volières werden open geknipt. Een onderzoeker stelt dat de dieren nu in feite ten dode zijn opgeschreven.

1995-04-16 (Leiden)
Dier industrie, sabotage bij verschillende winkels, actiegroep onbekend
– Bij verschillende winkels; een slagerij, viswinkel en bontzaak, worden voor de tweede keer in korte tijd de ramen ingegooid.

1995-04-18 (Heerhugowaard)
Intensieve houderij, poging tot brandstichting bij Kilzilirmak, R.A.T
– Activisten van de ”Right Animal Treatment” gepoogd brand te stichten bij Islamitisch slachthuis Kilzilirmak. De stapel hout, overgegooid met benzine, heeft geen brand gevat. Wel zijn er leuzen achter gelaten.

1995-04-20 (Leiden)
Intensieve houderij, sabotage bij Mc Donalds, actiegroep onbekend
– De gevel van het filiaal van Mc Donalds aan de Beestenmarkt is ”opgesierd met verf en stenen”. De stoep werd besmeurd met verf, evenals de licht reclame. Ook werden twee ruiten ingegooid. Dit alles onder het motto: ”Mc Donalds is nog niet jarig”.

1995-04-27 (Den Helder)
Intensieve houderij, sabotage bij Ingelse, mogelijk R.A.T
– Mogelijk de Right Animal Treatment heeft de sloten dicht gelijmd van slagerij Ingelse. Ook zijn er leuzen gespoten.

1995-07-16 (Groningen)
Intensieve houderij, bekladding bij Groninger Vleescentrale, actiegroep onbekend
– Er zou volgens de ”Binnenlandse Veiligheidsdienst” een bekladding hebben plaats gevonden bij vrachtwagens van de Groninger Vleescentrale. De leus ”Vlees is Moord” zou zijn achter gelaten.

1995-07-23 (Groningen)
Intensieve houderij, bekladding bij Groninger Vleescentrale, actiegroep onbekend
– Volgens de Binnenlandse Veiligheidsdienst zijn ook nu weer bekladdingen gedaan bij de Groninger Vleescentrale. Wederom zou de leus ”Vlees is Moord” zijn achter gelaten.

1995-10-** (Hilversum)
Circus, sabotage bij circus Krone, K.H.C.D
– Rond het verblijf van circus Krone in Hilversum hebben activisten van ”Komitee Hilversum tegen circus met dieren” zowel in de buurt van het circus als door de hele stad de tekst ”Circus = Dierenleed!” geverfd. De activisten hopen hiermee bij te dragen aan de hoop dat dieren ooit niet meer in het circus hoeven op te treden.

1995-10-01 (Haarlem)
Intensieve houderij, poging tot brandstichting bij Groenveld slachthuis, mogelijk R.A.T
– Bij het Groenveld slachthuis in Haarlem is een poging tot brandstichting gedaan. Er zijn tevens leuzen aangebracht.

1995-10-10 (Groningen)
Intensieve houderij, sabotage bij Groninger Vleeshandel, ALF
– Het Animal Liberation Front (dezelfde benaming als voor het DBF, maar dan in het Engels) is voor de vierde keer langs geweest bij de Groninger Vleeshandel aan de Gotenburgweg. Ditmaal werden 28 vrachtwagenbanden vernield.

1995-10-22 (Hilversum)
Circus, brandstichting bij circus Krone, R.A.T
– Bij circus Krone brandt een circus truck uit en er worden leuzen aangebracht. Het zou hier gaan om de transportwagen voor de olifant.

1995-11-05 (Amstelveen)
Intensieve houderij, brandstichting bij Arends Vleesverwerking, R.A.T
– Twee bestelwagens van de Amstelveense Arends Vleesverwerking zijn in vlammen opgegaan. Op het kantoor werden leuzen achter gelaten.

1995-11-24 (Castricum)
Intensieve houderij, brandstichting bij Van der Ham, ELF
– Het Earth Liberation Front stuurt een verklaring de wereld in waarbij zij de brandstichting claimen van een wagen van vleesgroothandel Van der Ham. Zekerheid over de oorzaak is er volgens de politie nog niet.

1995-11-26 (Leiden)
Intensieve houderij, brandstichting bij Van Schaik Slachthuis, actiegroep onbekend
– Bij het Van Schaik slachthuis zou brand zijn gesticht. Hoe dit verder is verlopen is echter niet terug te vinden.

1995-12-23 (Oostzaan)
Intensieve houderij, brandstichting in vrachtwagen, A.J.F
– Het Animal Justice Front heeft ervoor gezorgd dat een kippentruck is uitgebrand.


1996


1996-**-** (Alkmaar)
Intensieve houderij, bommelding bij Thijs Groot’s vleesbewerkingsbedrijf, VleesVrij
– Actiegroep VleesVrij heeft tweemaal een bommelding gedaan bij ”Thijs Groot’s vleesbewerkingsbedrijf”.

1996-**-** (Amsterdam)
Circus, sabotage van reclameborden, A.T.C.D
– ”Amsterdam tegen circussen met dieren” heeft bij meerdere circussen die de stad hebben aangedaan reclameborden aangepakt. Bij circus Paradox werden de reclameborden voorzien van de slogan ”Circus is Dierenleed”. Eveneens werd dit gedaan bij circus Darix Togni. Ook bovengronds werd er actie gevoerd, door bijvoorbeeld pamfletten te verspreiden waarop werd vermeld dat de voorstelling was afgelast wegens protesten. Circus Florilegio besloot na de protesten te stoppen met de voorstellingen, en beloofde zonder dieren terug te komen.

1996-01-21 (Castricumwerf)
Intensieve houderij, brandstichting bij Witbaard Kippenslachterij, A.J.F
– Door het Animal Justice Front is er brand gesticht bij de Witbaard Kippenslachterij in Castricumwerf. Er werd 1 vrachtwagen in brand gestoken, maar het vuur sloeg al snel over waardoor ook de voorkant van het bedrijf beschadigd werd door de brand.

1996-02-05 (Halfweg)
Intensieve houderij, brandstichting bij HotDog King, A.J.F
– Bij drie vrachtwagens werd er gepoogd brand te stichting door het Animal Justice Front. Dit is mislukt.

1996-02-11 (Amsterdam)
Intensieve houderij, sabotage bij slagersvakschool, A.J.F
– Wederom doet het A.J.F van zich horen door bij een slagersvakschool, waar de volgende dag een open dag gehouden zou worden, leuzen te spuiten. zo stond er ”Vlees is moord!” en ”Ga toch een echt vak leren”. Ook zijn de sloten dicht gelijmd.

1996-03-** (Leiden)
Circus, sabotage bij circus Renz, DBF
– Circus Renz zal het hebben geweten; het DierenBevrijdingsFront is het niet eens met dieren in het circus. Verfbommetjes werden tegen geparkeerde voertuigen en de circustent gegooid, reclame (zoals op de Willem de Zwijgerlaan) werd beschadigd en er kwam een bommelding binnen bij het circus. Tevens werd de V&D in de binnenstad beklad met ”Boycot circus met dieren”. De V&D en circus Renz onderhielden banden, waarbij het circus bijvoorbeeld reclame maakte voor het prijzencircus van de V&D.

1996-03-** (Rotterdam)
Intensieve houderij, brandstichting in koelwagens, A.J.F
– Vier koelwagens worden in brand gestoken door de activisten van het Animal Justice Front. Eveneens brand hierdoor een deel van het bedrijfspand van het bedrijf uitbrand.

1996-03-03 (Forepark)
Intensieve houderij, brandstichting in vrachtwagen, actiegroep onbekend
– Een vrachtwagen van een vleesverwerkingsbedrijf in Forepark wordt in brand gestoken. De verklaring bevat de slogan ”Vlees is Moord”.

1996-03-25 (Meerdere steden)
Intensieve houderij, brandstichting bij voertuigen, A.J.F
– Het Animal Justice Front heeft brand gesticht in vleeswagens in Amstelveen en Oostzaan. In Oostzaan zou het gaan om een kippentruck, welke in zijn geheel is uitgebrand.

1996-05-05 (Haarlem)
Intensieve houderij, sabotage bij onder andere B. Postma, R.A.T
– Bij vleeswarenfabriek B. Postma en ook twee keurslagers in Haarlem zijn leuzen gespoten door de Right Animal Treatment. Deze leuze lieten niets aan onduidelijkheid over; ”Slachten is moord”, ”Vlees is moord” en ”Animals free”. Tevens werd er opgeroepen tot vrijheid voor Frank en Eric.

1996-05-11 (Hoogeveen)
Intensieve houderij, sabotage bij Koster, actiegroep onbekend
– Gedekt door de nacht hebben onbekenden bij slagerij en worsenmakerij Koster aan de Parmentierstraat de gevels beklad met ”Vlees = Moord”. Met hars werden de sloten dichtgespoten en de deurklinken werden vast gelijmd. De schade bedraagt duizenden guldens.

1996-06-11 (Rhenen)
Prive houderij, bevrijding bij restaurant, E.L.F
– Het Earth Liberation Front heeft bij een restaurant in een natuurgebied een aantal damherten vrij gelaten. De dieren werden gehouden als attractie voor bezoekers. De damherten konden hierdoor ontsnappen naar het natuurontwikkelingsproject de Blauwe Kamer.

1996-08-17 (Kerkrade)
Intensieve houderij, sabotage bij slachthuis en trucks, actiegroep onbekend
– Aan de Molenweg werden tien vrachtwagens van het slachthuis bespoten met rode verf. Eveneens werden meerdere banden lek gestoken. Op de Langheckweg moesten 5 vleestrucks het ontgelden. De wagens werden beklad, de dieselmotoren werden onklaar gemaakt door er suiker in te stoppen en er werd isolatieschuim in de uitlaten gespoten.

1996-09-08 (Kootwijkerbroek)
Intensieve houderij, brandstichting bij G. van de Pol, actiegroep onbekend
– Individuen hebben bij pluimveetransportbedrijf G. van de Pol door middel van brand vier opleggers, vier vrachtwagencombinaties en een trekker laten verwoesten. Andere voertuigen raakten zwaar beschadigd.

1996-09-09 (Putten)
Intensieve houderij, brandstichting bij slachterij BPC, actiegroep onbekend
– Vleeswagens behorend aan pluimveeslachterij BPC aan de Voorthuizerstraat brandden volledig uit. In totaal werden er 5 vrachtwagens met aanhangwagens en drie opleggers beschadigd. Vier vrachtwagen combinaties liepen schade op.

1996-10-** (Nijmegen)
Intensieve houderij, sabotage bij Mc Donalds, E.L.F
– Het Earth Liberation Front heeft in oktober bij Mc Donalds de sloten dicht gelijmd. Het betreft de vestigingen aan de Molenstraat en Broerstraat. Deze actie vond plaats enkele dagen nadat de ruiten al waren ingegooid.

1996-10-** (Nijmegen)
Intensieve houderij, sabotage bij Mc Donalds, E.L.F
– Bij zowel de vestiging van Mc Donalds aan de Molenstraat, als die aan de Broerstraat, werden de ruiten ingegooid.

1996-10-28 (Sittard)
Intensieve houderij, brandstichting bij slachthuis, actiegroep onbekend
– In totaal zijn er drie koelwagens van het slachthuis Sittard/Geleen afgebrand.

1996-11-01 (Nijmegen)
Dierproeven, brandstichting bij Radboud, E.L.F
– Het aankondigingsbord voor het nieuwe dierproefcentrum in Nijmegen is in brand gezet door het Earth Liberation Front. De activisten noemen de actie een puur symbolische daad, waarmee zij de aandacht op dierproeven hopen te vestigen.

1996-11-10 (Nijmegen)
Dierproeven, brandstichting bij Radboud, E.L.F
– Onder het mom van ”Droog weer: actieweer!” is wederom het aankondigingsbord voor het nieuwe dierproefcentrum in brand gestoken.


1997


1997-**-** (Meerdere steden)
Bont, sabotage bij bontzaken, actiegroep onbekend
– Een medewerker van het Nederlands Bont Instituut (het Nederlands Bont Instituut ziet zich als ”paraplu organisatie van de bontbranche”) merkt op dat het filiaal van Bödecker aan de Weissenbruchtstraat (Den Haag), evenals Van der Elsken aan het Singel (Amsterdam), Bontcouture aan de Heiligeweg (Amsterdam) en Van der Elsken aan het Singel (eveneens Amsterdam) bezoek hebben gekregen van een actiegroep die zich kenmerkt door het dichtlijmen van de sloten nadat ze er eerst een spijker in hebben geslagen. Zij laten een rode sticker achter met de tekst ”Animal Rights Now”.

1997-01-25 (Ven-Zelderheide)
Bont, sabotage bij nertsfarm Raymakers, actiegroep onbekend
– Actievoerders hebben circa 2000 kooien vernield.

1997-05-** (Amsterdam)
Dierentuin, graffiti tegen Artis, V.S.D
– Actiegroep ”Voor Sluiting van Dierengevangenissen” heeft rond Artis de tekst ”Artis = Dierenleed!” aangebracht. De actiegroep hoopt hiermee bezoekers aan het denken te zetten, en heeft deze tijd gekozen om in actie te komen vanwege de aangekondigde ”Leeuwendag” op 25 mei, georganiseerd door de Postbank.

1997-06-23 (Boxtel)
Intensieve houderij, bommelding bij Dumeco, actiegroep onbekend
– Middels een bommelding hebben actievoerders ervoor gezorgd dat het werk bij Dumeco enige tijd stil heeft gelegen. De (circa) 300 medewerkers moesten wachten totdat de Explosieven Opruimingsdienst er zeker van was dat er niks aanwezig was, alvorens zij hun werkzaamheden voort konden zetten.

1997-07-05 (Amsterdam)
Circus, graffiti tegen circus Renz, A.T.C.D
– Ze noemen zich ”Amsterdam Tegen Circussen met Dieren” en hebben op 5 juli van zich laten horen door in Amsterdam de tekst ”Circus is dierenleed” aan te brengen over de borden van circus Renz. De actievoerders verklaarden tevens: “Veel borden lijken al te zijn weggehaald door medeactievoerders. Op sommigen was ook de tekst ‘Afgelast’ aangebracht.”

1997-07-23 (Rotterdam)
Bont, sabotage bij winkel, actiegroep onbekend
– Op 23 juli zou er een vernieling hebben plaats gevonden bij een bont/lederhandel in Rotterdam. De BvD vermoed dat PETA (People for the Ethical Treatment for Animals) achter de daad zit.

1997-08-11 (Nijmegen)
Dierproeven, bekladding bij de universiteit, actiegroep onbekend
– Actievoerders in Nijmegen hebben het proefdiercentrum van de universiteit beklad uit protest tegen de dierproeven die er plaats vinden.

1997-10-09 (Zuilichem)
Intensieve houderij, actie bij schapenboer, DBF
– Volgens de Binnenlandse Veiligheidsdienst (nu ”AIVD”) heeft er een confrontatie plaats gevonden tussen schapenboeren en actievoerders van het DierenBevrijdingsFront. Dit lijkt echter niet het DBF te zijn maar ”Aktion Kirche und Tiere”

1997-10-12 (Sittard)
Supermarkt, bekladding bij Edah, actiegroep onbekend
– Bij de Edah in Sittard hebben actievoerders de leus ”Vlees is Moord” achter gelaten, kennelijk om te protesteren tegen de verkoop van vlees bij deze winkel.

1997-10-19 (Amersfoort)
Intensieve houderij, poging tot sabotage bij Mc Donalds, actiegroep onbekend
– Het was de bedoeling dat de sloten van de Mc Donalds van een vestiging aan de binnenstad zouden worden dicht gekit. Hier was al een persbericht over uit gestuurd, maar de actievoerders hebben de aftocht moeten blazen omdat het te druk was op de locatie. Wel hebben de actievoerders op diverse plaatsen stickers tegen Mc Donalds geplakt.

1997-10-22 (Rotterdam)
Bont, sabotage bij bontwinkels, actiegroep onbekend
– Wederom zijn er bij verschillende winkels spijkers in de sloten geslagen en vervolgens opgevuld met secondelijm. Ook de rode sticker met ”Animal Rights Now” werd weer achter gelaten, waardoor alle eventuele onduidelijkheid over de motieven meteen wordt weg genomen. De winkels staan vermeld op een advertentie van het Nederlands Bont Instituut, onder de kop ”Bont, meer dan mode”. Zo zou het gaan om ”Dijksman” aan de Nieuwe Binnenweg, ”Murris” aan de Kleiweg en ”Volkovic” aan de Dorpsweg.

1997-10-31 (Nuth)
Intensieve houderij, bekladding langs de snelweg, actiegroep onbekend
– Het geluidscherm bij de A-76 te Nuth is groot opgekleurd door leuzen tegen het eten van vlees. Of er een specifieke actiegroep achter heeft gezeten is niet bekend.

1997-11-14 (Amsterdam)
Intensieve houderij, bommelding bij Mc Donalds, actiegroep onbekend
– Uit protest tegen het dieronvriendelijke beleid van Mc Donalds is er een bommelding gedaan bij een vestiging in Amsterdam.

1997-11-30 (Hoogeveen)
Intensieve houderij, bekladding bij meerdere bedrijven, actiegroep onbekend
– Bij meerdere bedrijven in Hoogeveen die zaken doen in de vleesindustrie hebben bekladdingen plaats gevonden. Onder andere de leus ”Vlees is Moord” is achter gelaten.

1997-11-30 (Druten)
Intensieve houderij, bekladding bij vleesverwerkingsbedrijf Hendrix, actiegroep onbekend
– Bij vleesverwerkingsbedrijf Hendrix hebben actievoerders leuzen geklad om een statement te maken tegen het eten van vlees.


1998


1998-01-04 (Barneveld)
Intensieve houderij, brandstichting bij BPC, Rode Haan
– Een goede start voor ’98, zo noemt actiegroep ”Rode Haan” de brand die zij veroorzaakt heeft en voor ongeveer 4 miljoen gulden schade heeft aangericht. Bij deze brand zijn 9 vrachtwagens en een aanhangwagen in vlammen opgegaan. Dit alles gebeurde bij pluimveeslachterij BPC, die voor de derde keer met een felle brandstichting te maken kreeg.

1998-01-09 (Hoogeveen)
Intensieve houderij, brandstichting bij slachterij Wildeboer, J.V.
– De ”Jonge Vegetariërs” hebben de slachterij Wildeboer in brand gestoken uit protest tegen dierenleed. Onbekend is of de groep zich de ”Jonge Vegetariërs” noemt of dat de daders jonge vegetariërs zijn.

1998-01-12 (Cuijk)
Intensieve houderij, bekladding bij vleesbedrijven, actiegroep onbekend
– Met tectyl gevulde spuitbussen werden door actievoerders gebruikt om op borden, muren en dergelijke locaties bij vleesbedrijven (als pluimveebedrijf Hencu en Homburg) leuzen te spuiten. Ook in de fietstunnel bij Vianen werden dergelijke leuzen gespoten.

1998-01-18 (Hardenberg)
Jacht, brandstichting bij Jagersvereniging Almelo, actiegroep onbekend
– Het nieuwe clubhuis van de jagersvereniging in Almelo is afgebrand. Zij huurden dit pas gerenoveerde pand van Staatsbosbeheer. De schade bedraagt tienduizenden gulden. Hoewel geen enkele actiegroep het vooralsnog heeft geclaimd, sluit de brandweer brandstichting nadrukkelijk niet uit. Er word vermoed dat dit het werk is van dierenactivisten.

1998-03-23 (Meerdere steden)
Meerdere doelen, sabotage bij legbatterij en nertsenfarm, actiegroep onbekend
– Actievoerders hebben op 1 nacht tijd in Oirlo en Meerlo (vlak bij elkaar gelegen, daarom aanneembaar dat het om dezelfde actievoerders gaat) toegeslagen. In Oirlo moest een legbatterij eraan geloven; hier werden pallets met in totaal 200.000 eieren omgeduwd en bewerkt met een brandblusser en verf. Een transportband werd op meerdere plaatsen doorgesneden en electrische apparatuur werd beschadigd. In Meerlo werden bij een nertsenfokkerij lege kooien vernield ter voorkoming van hergebruik.

1998-04-16 (Leiden)
Intensieve houderij, vernieling Mc Donalds, actiegroep onbekend
– Bij een bestorming van Mc Donalds (n.a.v. de Animal Rights Gathering in Eurodusnie in Leiden) werden vernielingen aangericht.

1998-07-30 (Geleen)
Intensieve houderij, bekladding op een muur, actiegroep onbekend
– Bij de muur van een meubelzaak zijn leuzen tegen het eten van vlees achter gelaten. Onder andere de leus ”Vlees is Moord” werd achter gelaten.

1998-08-08 (Maastricht)
Dierproeven, sabotage bij een onbekend bedrijf, actiegroep onbekend
– Actievoerders hebben bedrijfsauto’s vernield in het kader van dierenactivisme. Het is onbekend waarbij dit exact heeft plaats gevonden en met welk specifiek doel.

1998-09-25 (Amsterdam)
Intensieve houderij, bommelding bij Mc Donalds, actiegroep onbekend
– Actievoerders hebben een bommelding uitgevoerd bij een Amsterdamse vestiging van de fastfoodketen Mc Donalds.

1998-10-** (Dedemsvaart)
Intensieve houderij, brandstichting bij pluimveebedrijf Plucon, actiegroep onbekend
– Actievoerders hebben gepoogd brand te stichten bij de vrachtwagens van pluimveebedrijf Plucon in Dedemsvaart.

1998-10-04 (Watergraafsmeer)
Intensieve houderij, brandstichting bij Fontein vlees- en vleeswaren, actiegroep onbekend
– Bij Fontein vlees- en vleeswaren, aan de Galileaplantsoen, zijn vier busjes in brand gestoken. Alle vier de voertuigen werden volledig vernield. In openbare bronnen is 1997-10-04 te vinden als datum, maar de overheid spreekt ervan dat de actie pas op 1998-10-05 heeft plaats gevonden.

1998-10-27 (Breda)
Intensieve houderij, bommelding bij Mc Donalds, DBF
– Actievoerders voeren een bommelding uit bij een Mc Donalds in Breda. Hiermee wilden de actievoerders bereiken dat de Mc Donalds ontruimd zou worden en daardoor een aanzienlijke schade zou worden opgebouwd. Volgens de BvD zit het DBF achter de actie.

1998-10-28 (Amsterdam)
Intensieve houderij, brandstichting in vrachtwagens, actiegroep onbekend
– Drie vleeswagens branden door middel van brandstichting in het geheel uit.

1998-10-30 (Breda)
Intensieve houderij, bommelding bij Mc Donalds, DBF
– Het DierenBevrijdingsFront claimt de verantwoordelijkheid voor een bommelding bij een Mc Donalds filiaal in Breda. Mc Donalds en omliggende winkels werden gesloten en het bus verkeer werd omgeleid. Uiteindelijk werd de ”bom” gevonden, een doos met stenen en een stuk ijzer erin. Dit leverde een aanzienlijke schadepost op voor Mc Donalds.

1998-11-01 (Cuijk)
Intensieve houderij, bekladding bij pluimveeverwerker Hencu, actiegroep onbekend
– Bij pluimveeverwerkend bedrijf Hencu hebben actievoerders leuzen geklad om hun onvrede over de zaken van Hencu te uiten.

1998-11-17 (Eindhoven)
Intensieve houderij, bekladding bij Mc Donalds, DBF
– Aan de Demer in Eindhoven moesten medewerkers tot de ontdekking komen dat het DierenBevrijdingsFront over de oppervlakte van de zijruiten de tekst ”Meat is Murder” en ”ALF forever” heeft gespoten.


1999


1999-**-** (Groningen)
Bont, bommelding bij van Heusden, DBF
– In 1999 heeft het DierenBevrijdingsFront tot viermaal toe de ruiten ingegooid bij van Heusden. Deze winkel verkoopt bont en het DBF ageert daartegen.

1999-01-02 (Meerdere steden)
Intensieve houderij, bommelding bij Mc Donalds, RAIA
– De ”Radical Anti Imperialist Action” heeft in solidariteit met de in België gearresteerde ALF verdachten en het Earth Liberation Front actie gevoerd bij meerdere Mc Donalds filialen. Dit werd gedaan door een Engelstalige vrouw, die naar 5 filialen heeft gebeld om te melden dat er een bom was geplaatst. Het betrof filialen in Waardenburg, Den Haag, Groningen, Zeist en Best. De filialen moesten allemaal enige uren worden ontruimd. Er werd niks aangetroffen.

1999-01-02 (Breda)
Intensieve houderij, bommelding bij Mc Donalds, DBF
– Op deze dag zou er ook een bommelding zijn binnen gekomen bij een Mc Donalds filiaal in Breda.

1999-01-05 (Rotterdam)
Intensieve houderij, bommelding bij Mc Donalds, E.L.F
– Het Earth Liberation Front laat zich horen door een bommelding bij een Mc Donalds filiaal te doen. Het betreft hier het filiaal op de Coolsingel in Rotterdam. Het filiaal moest worden ontruimd, maar er bleek uiteindelijk geen bom te liggen.

1999-01-06 (Eindhoven)
Intensieve houderij, bommelding bij Mc Donalds, actiegroep onbekend
– Bij een Mc Donalds vestiging in Eindhoven is een verdacht pakketje op de wc achter gelaten. Mc Donalds en een deel van de binnenstad werd ontruimd, wat Mc Donalds een behoorlijke schadepost opleverde.

1999-01-06 (Helmond)
Intensieve houderij, bommelding bij Mc Donalds, actiegroep onbekend
– Ook in Helmond werd een bommelding naar een filiaal van Mc Donalds door gezet. De nieuwe actievorm levert Mc Donalds veel schade op omdat elk filiaal steeds moet worden ontruimd.

1999-01-06 (Meerdere steden)
Intensieve houderij, bommelding bij Mc Donalds, actiegroep onbekend
– Actievoerders hebben bij Mc Donalds een melding gemaakt van een bom in een filiaal in Zuid Holland. Mc Donalds werd hierdoor als het ware gedwongen om 9 filialen (12 volgens andere berichten?) te ontruimen. Er werd geen bom gevonden.

1999-01-07 (Venlo)
Intensieve houderij, bommelding bij Mc Donalds, actiegroep onbekend
– Bij Mc Donalds is er wederom een bommelding gedaan; ditmaal in Venlo.

1999-01-07 (Venray)
Intensieve houderij, bommelding bij Mc Donalds, actiegroep onbekend
– Ook in Venray is er op 7 januari een bommelding gedaan bij een filiaal van Mc Donalds.

1999-01-08 (Emmen)
Intensieve houderij, bommelding bij Mc Donalds, actiegroep onbekend
– In Emmen is er een bommelding gedaan door actievoerders. Dit wederom bij een filiaal van Mc Donalds.

1999-01-09 (Geleen)
Intensieve houderij, brandstichting bij Mc Donalds, Rode Haan
– De Rode Haan claimt de verantwoordelijkheid voor de poging tot brandstichting bij de Mc Donalds in Geleen.

1999-01-10 (Geleen)
Intensieve houderij, bommelding bij Mc Donalds, actiegroep onbekend
– Volgens de Binnenlandse Veiligheidsdienst is er de dag na de brandstichting (zie ”1999-01-09 (Geleen)”, welke deze actie beschrijft) nog een bommelding gedaan bij de Mc Donalds in Geleen.

1999-01-17 (Almelo)
Intensieve houderij, bommelding bij Mc Donalds, actiegroep onbekend
– Actievoerders claimen wederom een bommelding bij Mc Donalds.

1999-01-28 (Maastricht)
Dierproeven, voorbereiding tot actie bij de Universiteit van Maastricht, actiegroep onbekend
– Volgens de Binnenlandse Veiligheidsdienst hebben actievoerders mogelijk een actie voorbereid tegen de centrale proefdiervoorziening van de Universiteit van Maastricht.

1999-02-21 (Amsterdam)
Dierproeven, brandstichting bij de Universiteit, actiegroep onbekend
– Er is brand gesticht bij de universiteit in Amsterdam. De Binnenlandse Veiligheidsdienst vermoed dat het Dieren Bevrijdings Front achter de actie zit.

1999-02-27 (Amsterdam)
Dierentuin, sabotage bij Artis, DBF
– Onder de naam van het DierenBevrijdingsFront hebben activisten driemaal een leus gespoten bij Artis. Zo stond er onder andere de kreet ”Alle Dieren Vrij!” te lezen.

1999-03-02 (Meijel)
Bont, bevrijding bij nertsenfarm, actiegroep onbekend
– Bij de nertsenfokkerij van Ronnie Emonds worden om en nabij 400 hokken open gezet, waarbij zo’n 4000 nertsen hun kans op vrijheid krijgen.

1999-03-18 (Putten)
Bont, bevrijding bij nertsenfarm, B.H.B
– De ”Barry Horne Brigade” (Barry Horne is een actievoerder die zich op dat moment in de gevangenis bevond en later zou komen te overlijden aan een hongerstaking) heeft 40 kooien open gezet bij Goeka Pelsfarming BV. Na het openzetten van 40 kooien moesten de actievoerders, gezien het kabaal dat de nertsen maakten, hals-over-kop de benen nemen.

1999-04-08 (Putten)
Bont, bevrijding bij Goeka Pelsfarming BV, B.H.B
– Enkele weken nadat 40 kooien waren open gezet bij Goeka Pelsfarming BV zijn de actievoerders van de ”Barry Horne Brigade” terug gekeerd, en hebben ditmaal 500 hokken open gezet. De actievoerders geven aan dat ze weten dat niet elk dier het zal overleven, maar ze hebben in ieder geval een kans, en anderen zullen het wel halen.

1999-05-17 (Nootdorp)
Bont, bevrijding bij nertsenfarm Ter Lande, actiegroep onbekend
– Onbekenden hebben ongeveer 3000 nertsen vrijgelaten bij de fokkerij van A. de Hollander. Een deel van de nertsen is het gelukt om het terrein af te geraken.

1999-06-12 (Bodegraven)
Intensieve houderij, brandstichting bij Domburg BV, T.H.C.
– Het Tony Humphries Commando van het Animal Liberation Front heeft bij Domburg Vlees BV vijf vrachtwagens laten afbranden. Ook een container met schoonmaakspullen ging in vlammen op. Vier van de vrachtwagens waren gevuld met in totaal 80 ton vlees.

1999-07-04 (Dedemsvaart)
Intensieve houderij, brandstichting bij Plukon, Rode Haan
– De Rode Haan meldt: ”zolang het geweld tegen weerloze dieren doorgaat, zal de Haan de strijd voortzetten”. Hiermee claimt de actiegroep de brandstichting bij Plukon, het kipverwerkingsbedrijf in Dedemsvaart. De brand veroorzaakt een aanzienlijke schade doordat een opslagloods en vier vrachtwagens vlam vatten.

1999-07-11 (Ermelo)
Intensieve houderij, brandstichting bij Brinky Poultry Trading, DBF
– Bij een aanslag op Brinky Poultry Trading brand het bedrijf af. De verwerker van vlees van pluimvee moet tijdelijk naar een kleiner bedrijfspand aan de Herderlaan verhuizen.

1999-08-17 (Utrecht)
Intensieve houderij, sabotage bij Mc Donalds, V.G
– Voor het saboteren van de Mc Donalds stelt de groep ”Verenigde Groepen” zich verantwoordelijk. Deze groep heeft de gevel beklad en de ruiten ingegooid van het filiaal.

1999-08-27 (Zwammerdam)
Bont, bevrijding bij nertsenfarm Verboom, C.R.D
– Commando Roberto Duria (genoemd naar een actievoerder die vast zit wegens een nertsenbevrijding) van het DierenBevrijdingsFront claimt de bevrijding op bij de nertsenfarm van Verboom in Zwammerdam. De actievoerders verklaren een deel van het hekwerk te hebben verwijderd, en vervolgens zo’n 4000 dieren een kans op vrijheid hebben gegeven.

1999-09-11 (Barchem)
Bont, bevrijding bij nertsenfarm Hissink, actiegroep onbekend
– Actievoerders hebben de kooien open gezet van circa 8000 nertsen. Naar eigen zeggen zitten er op dat moment zo’n 14.000 nertsen in het bedrijf. Er wordt gesproken van een pressionele aanpak met een strak plan.

1999-09-25 (Amsterdam)
Bont, sabotage bij bontwinkel, DBF
– Bij een bontwinkel aan de Singel 298/298a hebben actievoerders volgens de Regionale Inlichtingendienst de sloten dicht gelijmd en de voorgevel (evenals de deur) beklad met verf. Leuzen als ”Bont = Moord”, ”DBF” en ”CKS” zijn aangebracht met een ”zwarte substantie”.

1999-10-** (Amsterdam)
Intensieve houderij, sabotage bij Mc Donalds, actiegroep onbekend.
– Ergens in oktober zouden er ruiten zijn ingegooid bij Mc Donalds. Twee weken later, bij een legale actie tegen Mc Donalds, tracht de politie informatie los te wrikken over deze sabotage actie.

1999-10-16 (Hoorn)
Intensieve houderij, sabotage bij Mc Donalds, DBF
– Het DierenBevrijdingsFront siert de binnenstad van Hoorn op met diverse leuzen tegen Mc Donalds. De actievoerders eisen tevens de vrijheid van alle DBF gevangenen.

1999-10-17 (Leiden)
Intensieve houderij, sabotage bij Mc Donalds, actiegroep onbekend
– Tot tweemaal toe is er op 1 avond tijd getracht de Ronald Mc Donalds pop mee te nemen. De pop bleek te stevig verankerd, en zelfs een breekijzer bracht geen oplossing. Hier zitten vermoedelijk actievoerders achter, maar zekerheid is er niet over.

1999-11-09 (Utrecht)
Intensieve houderij, bommelding bij Jaarbeurs Utrecht, DBF
– Het DierenBevrijdingsFront heeft een bommelding gedaan bij de Jaarbeurs in Utrecht, waar een beurs voor de intensieve houderij plaats zou vinden. Omdat er tussen de beoordeling van de bommelding en de gestelde tijd van ontploffing (11:00) slechts 10 minuten tijd zat is er niet tot ontruiming over gegaan.

1999-11-14 (Milheeze)
Bont, brandstichting bij Voedercentrale Milheeze BV, DBF
– Het DierenBevrijdingsFront (hoewel er ook de leus ”Mink Man Militia” is aangetroffen) heeft brand gesticht bij de Voedercentrale Milheeze BV. Dit bedrijf levert voer aan nertsenfokkerijen. Deze actie lijkt, door de aangetroffen leus, in solidariteit te zijn met de ”Mink Man”, Justin, die op dit moment in de cel zit voor zijn acties tegen de nertsenhouderij.

1999-12-21 (Zaandam)
Intensieve houderij, sabotage bij Albert Heijn, E.L.F
– Earth Liberation Front leden hebben een kerstpakket bezorgd voor Ahold. In 5 filialen zouden op 23 december giftige kippen worden gelegd. Albert Heijn laat alle verpakkingen op gaatjes controleren.