Maastricht werkt aan nieuw proefdiercentrum

BMC

Vlakbij de locatie waar eerst nog labradors opgesloten zaten , zal binnenkort een nieuw proefdiercentrum verrijzen. Een gewaagde zet, in een tijd waar de dierenbevrijdingsbeweging steeds meer voet aan de grond krijgt.

Het proefdiercentrum (dat in 2021 klaar moet zijn) zal ruimte bieden aan duizenden muizen en ratten maar ook varkens, geiten, zebravinken en schapen zullen er permanent verblijven. De dieren zullen aan verschillende testen worden onderworpen.

De nieuwbouw, circa 5200m2, zal bestaan uit 4 etages met een hek eromheen (projectleider Prof. Leon de Windt: “dat wordt echt mooi”). Na meerdere inschrijvingen te hebben ontvangen is uiteindelijk in 2015 al Ector Hoogstad architecten uit Rotterdam verkozen tot ontwerpbureau, tot en met de nazorg aan toe. Op dit moment is er nog geen bouw gaande.

Lokale activisten hebben zich al uitgesproken tegen het proefdiercentrum en beraden zich op vervolgstappen. Ongetwijfeld zal er landelijk en vanuit grote actiegroepen ook nog actie worden gevoerd. Een eerdere poging om in Nederland een nieuw proefdiercentrum te bouwen, het project Sciencelink in Venray, draaide uit op een fiasco nadat door protest en vernieling de bouw gestaakt moest worden.